Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Romania: EU: n köyhäinkoti

Maanantai, 22.04.2019 / Weltsichten / RBB (Runfunk Berlin-Brandenburg)

Vaikka EU-skeptisyys kasvaa monissa muissa Euroopan maissa, romanialaiset ovat

innostuneita eurooppalaisia. Heille Euroopan Unioni merkitsee sitä, mitä se alunperin

merkitsi kaikille jäsenille: Toivoa. Sillä tuskin missään toisessa (Euroopan) maassa

ihmiset ansaitsevat niin vähän rahaa kuin täällä. Jacqueline Hene matkusti läpi

Romanian ja paneutui tunnelmiin ennen Euroopan parlamentin vaaleja.

Romania on yksi Euroopan unionin köyhimmistä maista (yhdessä Bulgarian kanssa).

Missään muualla ei tulotaso ole niin alhainen kuin täällä. Friedrich Ebert -säätiön mukaan

palkat täällä ovat vain 10 % EU: n keskiarvosta, kun taas elinkustannukset ovat 70 %. Kuka

voi, menee töihin ulkomaille. Romanian liittyminen EU:hun on vielä voimistaneet

entisestään tätä "Braindrains" (aivovuoto) -ilmiötä.

Mutta romanialaiset eivät kuitenkaan halua lisää ainoastaan vaurautta vaan myös

vähemmän korruptiota. Tästä syystä he ovat tulleet säännöllisesti ja äänekkäinä kaduille yli

kahden vuoden ajan. Parlamentin oppositio on neuvokkaasti vastustanut lakeja, joiden

tarkoituksena on jatkossa tekisivät korruptiosta helpompaa. Tätä uutta romanialaisten

poliittista tietoisuutta voidaan tulkita myös seurauksena EU:n jäsenyydestä.

Kaiken kaikkiaan EU -innostus Romaniassa on suuri. Ihmisillä on huomattavasti enemmän

luottamusta EU:hun kuin omaan kansalliseen hallitukseensa. He myös asettavat suuria

toiveita Euroopan Unioniin. Siihen, että heillä menisi taloudellisesti paremmin, mutta he

toivovat myös tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Jacqueline Hene aloitti matkansa Romanian läpi seudulta, jossa toiveet paremmasta

elämästä ovat erityisen suuret: pahamaineisesta Pata Ratin kaatopaikalta Cluji Napocan

läheltä.

Romaniassa kamppaillaan Euroopan arvostetun korruptiota vastustavan taistelijan, Laura Kövesin puolesta.

Rudolf Gruber, Wien15.2.2019 / NZZ

Romanian hallitus yrittää perustelemattomin syytöksin estää Laura Kövesin toiminnan. Nyt tämä asia asettaa Euroopan komission paineeseen .
Romanian hallitus tanssii tällä hetkellä ohuella nuoralla häikäilemättömän vallankäytön ja kansainvälisen häpeän välillä. Laura Codruta Kövesia vastaan aloitetaan nyt alustava tutkinta Romanian poliittisesti ohjaillun oikeuslaitosksen taholta. Kövesia arvostetaan Euroopassa maansa merkittävimmän korruptiokampanjan johtajana,. EU:n nykyinen puheenjohtajamaan hallitus Bukarestissa ei myöskään epäröi käyttää ennennäkemätöntä mustamaalauskampanjaa tehdäkseen tyhjäksi Kövesin lupaavan ehdokkuuden päästä vasta perustetun Euroopan syyttäjäviraston johtajaksi.


Euroopan uusi syyttäjänvirasto torjuu erityisesti EU:n rahoitukseen liittyvää korruptiota, petoksia ja väärinkäytöksiä vuoden 2020 lopusta alkaen. Romanian postkommunistisen hallituksen PSD -puolueen:n poliitikot ja virkamiehet ovat ylimpien epäiltyjen luettelossa. Luettelossa on myös puoluejohtaja Liviu Dragnea, jolla ei ole virallisesti oikeutta päästä pääministeriksi vaalipetosten takia, mutta hän on tosiasiallisesti siitä huolimatta Romanian vahva mies. Romanian oikeusministeri Tudorel Toader yritti EU:n kollegoilleen lähettämässään kirjeessä mustamaalata ja estää Kövesin asettamisen johtajavalinnassa ykkössijalle väittäen, ettei hän ei olisi ollut onnistunut korruption vastaisessa toiminnassaan, vaikka Euroopan Unionin komissio ja suuri osa Euroopan parlamentista piti häntä parhaana ehdokkaana. "Pelkään, että valintakomitea ei ole tietoinen siitä, missä määrin Kövesi on syyllistynyt väärinkäytöksiin", sanoi Toader tietävänsä paremmmin. Tällä kierolla argumentoinnilla Kövesi oli viime kesäkuussa eroamaan korruption vastaisen viranomaisen DNA:n johtajan tehtävästä, koska hän oli tullut liian vaaralliseksi Dragnean korruptoituneelle klikille.

Nyt Toader haluaa uudelleen aloittaa Kövesiä vastaan alustavan tutkimuksen, jonka maan ylimmän syyttäjä oli jo torjunut. Toader toistaa kuitenkin samat syytökset: Kövesi on tehnyt "antidemokraattisen liiton" oikeuslaitoksen ja salaisen palvelun kanssa syyttämään ja tuomitsemaan "ihmisiä" korruptiosta. DNA:n syyttäjäviranomaisen toimikautena vuosina 2013-2018 satoja korruptiotapauksia kulki hänen työpöytänsä kautta ja niistä useimmat päätyivät syytteiden nostamiseen. Suurin osa syytetyistä poliitikoista, kaksi pääministeriä mukaan lukien, kuuluvat PSD:hen.

"Oikeuslaitoksen uudistus" hyödyttää korruptoitunutta eliittiä

Venetsian komissio, EU:n oikeudellinen asiantuntijakomissio, ei usko Bukarestin hallituksen viesteistä sanaakaan. Sen raportissa valtion valvonnassa olevaa DNA:ta kutsutaan "poliittiseksi välineeksi". Komissio kehottaa myös peruuttamaan meneillään olevan "oikeuslaitoksen uudistamisen", joka on vakava hyökkäys oikeusvaltioperiaatetta vastaan. Tulevaisuudessa korruptoitunut Romania, joka on kuitenkin EU-maa, jäisi korruptio käytännössä rankaisematta, ja tutkimuksia siitä olisi rajoitettava rajusti, ellei sitä tehtäisi jopa mahdottomaksi. Suurin edunsaaja olisi Dragnea itse: häntä vastaan on käynnistetty useita oikeusjuttuja väärinkäytöksistä ja petoksellisesta EU:n varojen käytöstä miljoonien eurojen edestä. "Oikeudellinen uudistus" suojaisi Dragnea lähiaikoina niin, että hän välttyisi joutumasta useiden vuosien vankeuteen. Kövesia tukeva liberaali-porvarillinen oppositio PNL puhuu "poliittisesta huliganismista".

45-vuotias huippujuristi Kövesi suhtautuu asioihin viileästi ja objektiivisesti, mutta on myös taistelija. DNA:n päällikkö Kövesi valitti irtisanomisestaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle. Ja hänen hakemustaan Euroopan syyttäjäviranomaisen johtajaksi hän "ei missään tapauksessa peruuta sitä". Kövesi-tapaus asettaa Euroopan komission paineeseen. 
EU:n rikkomusmenettely Romanian hallitusta vastaan on jo kauan myöhässä. Ja EU:n komission puheenjohtajuus on vain farssi.

 

Aina kun olet tehnyt muutoksia sivuun, muista päivittää sivu klikkaamalla tallenna painiketta editorin vasemmasta yläreunasta, paina tämän jälkeen julkaise painiketta niin sivu julkaistaan varsinaisille sivuille.

©2020 suomi-romania -seura ry - suntuubi.com