Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

NÄMÄ KÄÄNNÖKSET LUOTETTAVISTA ERI LÄHTEISTÄ JULKAISTAAN TÄYDENTÄMÄÄN ROMANIAN VUODEN 1989 VALLANKAAPPAUKSEN TAPAHTUMIA. SEURAN JÄSENLEHDESSÄ 1/2020 NIISTÄ OLI ERINOMAISET OMIIN KOKEMUKSIIN PERUSTUVAT ION DURACIN JA GLORIA BADARAU-HEIKKILÄN ARTIKKELIT

 

30 vuoden jälkeen on Romanian vallankumouksen taustalla edelleen monia kysymysmerkkejä

LÄHDE: Neue Zürcher Zeitung / 22.12.2019 / Volker Pabst, Bukarest / käännös MH 

Romania oli viimeinen Neuvostoliiton satelliittivaltio, jossa kaatui kommunistinen hallinto. Hallitus kukistui verisen vallankumouksen yhteydessä vuonna 1989. Se alkoi 16. joulukuuta mielenosoituksilla Timisoarassa Länsi-Romaniassa, jossa pastori László Tőkés tukijoineen herätti ensimmäiset mielenosoitukset toiminnallaan. 21. joulukuuta sadat tuhannet ihmiset kerääntyivät pääkaupungin Bukarestin keskustaan. Päivää myöhemmin Ceausescu ja hänen vaimonsa pakenivat, heidät pidätettiin ja teloitettiin 25. joulukuuta.

Mikään Itä-Euroopan kumous ei tapahtunut nopeammin, mikään ei vaatinut enemmän kuolonuhreja, eikä mikään herätä niin paljon kysymyksiä vielä tänä päivänä.  

 

Tapahtumaketju alkoi Timisoarasta

 

Tapahtumien laukaisija on kiistaton. Muutama kymmenen seurakunnan edustajaa protestoi 15. joulukuuta 1989 Länsi-Romaniassa Timisoaran  kaupungin unkarilaisvähemmistöön kuuluvan suositun pastorin Laszlo Tökesin pakkosiirtoa. Suuren tyytymättömyyden ilmapiirissä mielenosoitus laajeni nopeasti ulos alkuperäisestä tilanteesta. Kansan elintaso oli laskenut rajusti 1980-luvun maan säästöpolitiikan seurauksena, jota toteutettiin maan kaikkien ulkomaanvelkojen takaisinmaksun vuoksi. Miljoonat romanialaiset palelivat ja näkivät nälkää talvisin. Bukarestin diktatuurinen hallitus kieltäytyi toteuttamasta mitään uudistuksia. Mielenosoittajat lauloivat jo 16. joulukuuta illalla ”Alas Ceausescu!”.  Ceausescu määräsi käyttämään voimakeinoja tukahduttaakseen mielenosoitukset. Ensimmäiset kuolemantapaukset tapahtuivat 17. joulukuuta. Diktaattori ei kuitenkaan vielä nähnyt vaaraa hallituksensa olemassaololle. Seuraavana päivänä hän matkusti Iraniin kolmen päivän valtiovierailulle.  "Conducator"  tajusi vasta paluunsa jälkeen, että hän voi menettää valtansa, kun hänet ”buuattiin ulos” pitessään puhettaan määräämänsä kansankokouksen aikana Bukarestissa 21.11.1989. Ympäri maailmaa levisivät televisiokameroiden ikuistamat kuvat Ceausescun uskomattomasta ilmeestä, hänen kuullessaan ihmisten vihehellykset ja protestihuudot. Se oli merkki vallankumouksen avainhetkestä.  

Mielenosoitukset levisivät Bukarestiin ja muihin kaupunkeihin          

Timisoaran protestia ei kuitenkaan voitu hillitä väkivallalla ja verellä, vaan se levisi maan lukuisiin kaupunkeihin. Mielenosoitukset saavuttivat Bukarestin 21. joulukuuta.  Seuraavana päivänä vihaiset kansalaiset hyökkäsivät kommunistisen puolueen keskuskomitean rakennukseen. Diktaattori ja hänen vaimonsa Elena pakenivat päätä pahkaa armeijan helikopterilla rakennuksen katolta. Suurin osa turvallisuusjoukoista oli jo siirtynyt hallituksen vastustajien puolelle. Armeijan johto kieltäytyi antamasta käskyä mielenosoittajien kukistamiseksi. Puolustusministeri Vasile Milea löydettiin kuolleena aamulla ennen Ceausescun pakoa. Vielä on epäselvää, murhasiko hallitus hänet, koska hän rikkoi määräyksiä vai tekikö hän itsemurhan paineen alla. Hänen seuraajansa kenraali Victor Stanculescu yritti välttää vastuuta laitattamalla itselleen kipsivalun ja teeskentelemällä olevansa toimintakyvytön.  

Historioitsija Bogdan Murgescun mukaan näitä vallankumouksen ensimmäisiä päiviä on aliarvioitu kollektiivisessa muistissa. "Mielenosoittajat osoittivat suurta rohkeutta etenkin sen jälkeen, kun Timisoarassa oli jo kuollut ihmisiä", Bukarestin yliopiston historian professori selittää. Tiananmenin joukkomurha Pekingissä tapahtui vasta muutama kuukausi tätä ennen. Samanlainen skenaario olisi ollut mahdollinen Ceausescun Romaniassa. 

Satoja ihmisiä kuoli vielä "vallankumouksen" jälkeen                           

  Ceausescun pakopäivänä "Kansallinen pelastusrintama" eli Iliescun ympärillä oleva ryhmä kommunisteja  julisti itsensä siirtymäkauden hallitukseksi. Nicolae ja Elena Ceausescu olivat jo tuolloin armeijan pidättäminä. Ceausescun hallitus oli kaadettu, mutta suuret kamppailut olivat vasta alkamassa. 

Ihmisten tappaminen jatkui edelleen. Joulukuun 22.-31. päivinä vallankumouksen virallisesta 1104 kuolonuhrista 942 kuoli vasta Ceausescun paon jälkeen.  Sotilaat ja turvallisuusjoukot olivat ampuneet mielenosoittajia diktaattorin käskystä 22. joulukuuta saakka. Mutta kuka on vastuussa huomattavasti suuremmasta uhrien määrästä joulukuun 22. päivän jälkeen? Se on - ainakin virallisesti - epäselvää tähän päivään asti.   

Väkivallan puhkeamisen tarkat syyt ovat yhä edelleen epäselviä, samoin kuin kysymys siitä, ketkä todella taistelivat ja ketä vastaan. Varmuudella voidaan sanoa, että kaoottiset olosuhteet vallitsivat heti kumouksen  jälkeen. Turvallisuusjoukkojen komentorakenne oli romahtanut. Huhut levisivät nopeasti, Ceausesculle uskollisten Securitate-yksiköiden, mutta myös terroristien ja ulkomaisten palkkasoturien huhuttiin taistelevan uuden järjestelmän puolesta. Pelkästään Bukarestissa puhuttiin kuolleen tuhansia ihmisiä. Aseita jaettiin väestölle. Huhuttiin, että huomattava osa kuolleista ja loukkaantuneista oli joutunut omien yksiköiden tulitukseen virheellisten tietojen takia, mutta osittain myös komentajien tietäen. 

Ennalta pitkään suunniteltu kaappaus?                            Pian heräsi epäilyjä siitä, että Iliescu oli oman valtansa laillistamiseksi tarkoituksella suunnitellut taistelua pelkäämäänsä vihollista vastaan. Sama koskee eriskummallista ja oikeudellisesti törkeää teatterioikeudenkäyntiä Ceausescuja vastaan sekä heidän teloituksensa välitöntä toteuttamista. Tämä symbolinen välirikko hallinnon sisällä oli välttämätön, koska itse asiassa vanhan ”nomenklaturan” edustajat pysyivät edelleen vallassa. Tosiasiassa kaikkein voimakkaimmat varoitukset väitetyistä terroristeista, jotka yrittivät ”varastaa vallankumouksen romanialaisilta”, tulivatkin Iliescun väliaikaiselta hallitukselta. Tilanne myös  rauhoittui hyvin nopeasti Ceausescun teloituksen jälkeen joulupäivänä ja terrorismin uhkaa ei enää löytynytkään mistään. Myöhemmin nousi spekulointeja siitä, että kaikki oli suunniteltu etukäteen ja koko vallankumous järjestettiin puolueen sisäisen vallankaappauksen piilottamiseksi. Syntyikö Iliescun pelastusrintama silmiinpistävän nopeasti Ceausescun pakolennon jälkeen? 

Armeijan johdon uskotaan myös olleen vastuussa tapahtuneesta verenvuodatuksesta. Turvallisuusjoukkojen oli irtauduttava vanhasta hallituksesta osoittamalla sitoutumista vallankumoukseen. Ja lopulta, Securitaten roolia ei ole vielä tähän päivään mennessä selvitetty. Mahtava painostusjärjestelmä ei ollut monoliittinen blokki. On ajateltavissa, että eräät sen yksiköt vaihtoivat puolta, kun taas toiset pysyivät Ceausescun puolella loppuun saakka. 

Kysymys polarisoituu tähän päivään                                 Se, että entiset kommunistiset toimijat määräsivät suunnan uudessa hallituksessa, aiheutti paljon inhoa. Termi "varastettu vallankumous"  levisi. "Asenne hallitukseen tuolloin määritteli asenteen vallankumoukseen - tämä on osittain totta tänään", Murgescu sanoo. Tästä vuodesta (2019) tuli kuitenkin käännekohta keskeneräisen vuoden 1989 vallankumouksen pitkän aikavälin seurauksille. Koska vanhat sidosryhmät ja rakenteet silloin selviytyivät ja jäivät jäljelle, postkommunistiset seuraajapuolueet - etenkin sosiaalidemokraattisen PSD:n nimi - säilyi aina vaikuttavana voimana, koska sillä oli suurin mobilisaatiopotentiaali. 

Korruptoituneiden puolueiden johto on itseään hyödyttävillä ”oikeuslaitoksen uudistuksilla” ja oikeusvaltiota heikentävillä toimillaan vienyt maan vastakkainasetteluun EU:n kanssa. Tämä aiheutti PSD:n diskredimointia niin paljon ,että tänä vuonna 2019 heidän hallituksensa kaatui. Entinen puoluejohtaja on nyt vankilassa. Postkommunistit eivät ole koskaan saaneet niin vähäistä kannatusta, kuin nykyään 30 vuotta sitten tapahtuneen kumouksen jälkeen. 

Romanian vuoden 1989 verisen vallankumouksen ja sen jälkeisten tapahtumien oikeudenkäynti 

Lähde:  Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien / Bukarest / 3. 12. 2019 ; ja ORF. at /Agenturen/ 29.11.2019 / käännös  MH

Romania oli viimeinen Neuvostoliiton satelliittivaltio, jossa kaatui kommunistinen hallinto. Hallitus kukistui verisen vallankumouksen yhteydessä vuonna 1989. Se alkoi 16. joulukuuta mielenosoituksilla Timisoarassa Länsi-Romaniassa, jossa Pastori László Tőkés tukijoineen herätti ensimmäiset mielenosoitukset toiminnallaan. 

21. joulukuuta sadat tuhannet ihmiset kerääntyivät pääkaupungin Bukarestin keskustaan. Päivää myöhemmin Ceausescu ja hänen vaimonsa pakenivat, heidät pidätettiin ja teloitettiin 25. joulukuuta.

30 vuotta on jo kulunut Romanian diktaattori Nicolae Ceausescun hallituksen kaatumisesta. Joulukuussa 1989 "vallankumouksella" alkaneiden veristen tapahtumien käsitettely alkoi korkeimmassa oikeudessa 29.11.2019. Tarkoitus on selvittää kysymys, ketkä ovat vastuussa sadoista kuolleista Ceausescun kukistumisen jälkeen. Sadat uhrit ja heidän sukulaisensa osallistuivat alustaviin kuulemisiin Bukarestin korkeimmassa oikeudessa. Pääsyytetty on Ceausescun seuraaja Ion Iliescu. Oikeudenkäynnissä Iliescua syytetään useista rikoksista ihmisyyttä vastaan vuoden 1989 vallankumouksen yhteydessä.

Iliescun ympärillä oleva ryhmä suunnitteli vallankaappauksen 1980 -luvulla

Valtiosyyttäjä syyttää Iliescua, joka otti haltuunsa Romanian poliittisen johdon "kansallisen pelastusrintaman (FNR)" nimissä 1989, rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syytekirjelmän mukaan vallankaappauksen suunnitteli 1980-luvun lopulla Ion Iliescun ympärillä oleva ryhmä ja se toteuttiin joulukuussa 1989. Ion Iliescun ja  ”Kansallisen pelastusrintaman” sisäpiirin jäsenten sanotaan tehneen 22. päivä joulukuuta 1989 ja sen jälkeen useita laittomuuksia, kuten paenneen diktaattori Ceausescun teloituksen tekaistun oikeudenkäynnin jälkeen sekä maan syöksemisen kaaostilaan ja terrorin valtaan, lujittaakseen oman valta-asemansa perustan. Tapahtumissa 862 ihmistä menetti henkensä ja 2150 loukkaantui vakavasti. Syytteen mukaan Iliescu on vastuussa monista kuolonuhreista. Ilmavoimien entisen kenraali Rusin sanotaan olevan yksin vastuussa 48 ihmisen murhasta, jotka kuolivat Otopenin lentokentän lavastettujen taisteluiden aikana omien joukkojen ampumana.

Saadakseen tapahtumat näyttämään "laillisilta kansan silmissä", vanhat kommunistit järjestivät laajan valeuutiskampanjan, jossa esitettiin väite Ceausesculle uskollisista "terroristeista", jotka olivat provosoineet kumouksen jälkeen ihmisiä väitteellä syntyneistä sisällissodan kaltaisista olosuhteista. Nyt 89-vuotias Iliescu kiistää väitteet. 

Historiallinen prosessi kestää kuukausia.                         Tapahtumien oikeusprosessi kestää kuukausia. Menettelyvirheiden vuoksi 29.11.2019 aloitettua kuulemistilaisuutta lykättiin 20. helmikuuta 2020.

Romanian ensimmäisen ja pitkäaikaisen vuoden 1989 jälkeisen presidentin (1990–1996; 2000–2004) lisäksi, entisen hallituksen varapääministeri Gelu Voican-Voiculescu ja entinen ilmavoimien komentaja Iosif Rus joutuivat vastaamaan ”rikoksista ihmisyyttä vastaan”. Vallankumouksen tapahtumiin liittyvä oikeudenkäynti käynnistyy uudelleen ja se perustuu Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen, jonka mukaan rikokset ihmisyyttä vastaan eivät vanhene koskaan. Historiallisen prosessin pitäisi kestää kuukausia. 5000 verisen tapahtuman uhria ja kuolleiden omaiset toimivat kantajina prosessissa. -----------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

UUTISIA ROMANIASTA

PNL-puoluejohtaja Orban: "Romanian kolmen vuoden painajainen on ohi"

Dăncilă: "Hallitukseni jää historiaan hyvänä ja tehokkaana kabinettina"

Lauantai, 12. lokakuuta 2019

Bukarest (ADZ) - Liberaalijohtaja Ludovic Orban on kutsunut torstaina ensi reaktionaan parlamentissa Viorica Dăncilăn (PSD) johtaman vähemmistöhallituksen kaatumista maan "kolmen vuoden painajaisen" - "tuhoamisen, kahtia jakautumisen ja vihan ajanjakson" päättymisenä. Nyt olemme valmiit "jälleenrakentamisen ja nykyaikaistamisen aikakaudelle".
 

USR  puolueen johtaja Dan Barna puolestaan sanoi epäluottamuslauseen jälkeen, että maasta kaadettu hallitus menee epäilemättä maan historiaan kaikkien aikojen epäpätevimpänä. Ei ole mirtään syytä juhlimiselle - viimeisen kolmen vuoden jokainen päivä oli "valitettavasti kadotettu aikaa" Romanialle. Lähtevän hallituksen pääministeri näki sen aivan toisin: hän menisi pois "pää pystyssä", hänen kabinettinsa oli tehnyt "paljon hyvää" ja menisi historiaan "hyvänä ja tehokkaana".

 

Dăncilăn mukaan "tämän kaaoksen synnyttäjä" olisi valtionpäämies Klaus Johannis - jatkaen edelleen, että hänen puolueensa oli "hävinnyt kamppailun, mutta ei missään nimessä menettänyt taistelua" eikä "varmasti tule olemaan oppositiossa miellyttävä osapuoli". 55-vuotias Dăncilă sulki pois eroamisen PSD:n puoluejohtajuudesta tai sen pääehdokkuudesta - hänestä voitaisiin äänestää yksinomaan puoluekongressissa, eikä hän missään nimessä voitais poistaa puoluehallituksesta.

Dăncilă, joka ei ole parlamentin jäsen eikä EU:n parlamentinkaan jäsen, näytti ymmärtävän olevansa työtön muutamassa päivässä. Hän ei vielä tiennyt mitä aikoisi tehdä, todennäköisesti hän omistautuu täysin "puoluetyölle". Muut kollegat olivat jo pitkään pitäneet itselleen turvattuja "paikkoja lämpimänä jatkossa". Hän puolestaan olisi ajatellut ”aina muita mutta ei itseään”, kuuluu Dăncilă todenneen jossain puheohjelmassa.

ADZ/Torstai 10 lokakuu 2019

Epäluottamusäänestyksessä oppositio kaatoi Dăncilăn

hallituksen Romaniassa. Hallitus jää tehtäväänsä toistaiseksi

rajoitetuin valtuuksin.

 

Pääministeri Viorica Dăncilă saa lähteä: Neljäs epäluottamuslauseäänestys

PSD -hallitusta vastaan kolmen viime vuoden aikana oli menestyksekäs.

 Bukarest (ADZ) - Opposition epäluottamuslauseäänestys torstaina

10.10.2019 kaatoi pääministeri Viorica Dăncilă (PSD) hallituksen. - Opposition

neljäs parlamentin epäluottamusäänestys viimeisten kolmen vuoden aikana

PSD hallitusta vastaan onnistui lopulta. Elokuussa parlamentin vähemmistöön

jäänyttä hallituskoalitiota vastaan äänesti 238 parlamentaarikkoa kaikista

poliittisista ryhmistä. (Viisi enemmän kuin tarvittavat 233)

Oppositio syytti Dăncilăn hallitusta räikeästä epäpätevyydestä, jatkuvista

hyökkäyksistä oikeuslaitosta ja oikeusvaltiota vastaan, julkisen sektorin

olemattomista investoinneista, sijoittajavihamielisistä kiireellisyysasetuksista ja

laeista, jatkuvasta ulkoromanialaisten äänestämismahdollisuuksien

laittomaststa jarruttamisesta ja ennen kaikkea PSD:n jäätyä vähemmistöön

parlamentissa elokuun lopulla 2019, kieltäytymisestä perustuslain mukaisen

luottamuslauseäänestyksen järjestämiseen. Jopa Dăncilăn ehdokkuus

pääministeriksi oli "valtava virhe", johon parlamentti lopulta sai

"mahdollisuuden korjata tämän virheen", niin että "maan jälleenrakentamiseen"

voitaisiin tarttua..
 

Pääministeri haukkui sen sijaan opposition edustajia "vastuuttomiksi poliittisiksi

amatööreiksi", joiden "ei pitäisi aliarvioida PSD:". Dăncilă. väittää myös, että

hän on hallinnut sekä ”tuloksekkaasti” että myös ”toiminut maan hyväksi”.

Seuraavaksi presidentti Klaus Johannis pyytää parlamentin ryhmittymiä

alustaviin keskusteluihin ja sitten nimittää henkilön hallituksen muodostajaksi.

Uusi hallitus tullan sitten vahvistamaan parlamentissa kymmenen päivän

kuluessa. Siihen asti Dăncilăn hallitus jää tehtäväänsä toistaiseksi

rajoitetuin valtuuksin.

 

ROMANIAN TILANTEESTA EU:SSA / STRASBOURG 16.4.2019

Seuraavien internet -lainausten lähde on EPP (group in the european parlamet)

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok, EPP) on EU:n EPP-ryhmän pääneuvottelija

tilintarkastustuomioistuimen romanialaisen ja kroatialaisen jäsenen valintaprosessissa”

Romanian tilanne on todella huolestuttava. Maan hallitus on viime aikoina rikkonut räikeästi

oikeusvaltioperiaatetta ja muita EU:n perussopimuksen mukaisia arvoja. Emme voi hyväksyä

Romanian oikeuslaitokseen kohdistuvaa poliittista painostusta, tuomareiden ja syyttäjien

riippumattomuuden heikentämistä sekä hallituksen järjestelmällisiä yrityksiä muuttaa maan

rikoslakia korruption laillistamiseksi. Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta lipsumista ei

voida sallia.”

Räikeästi oikeusvaltioperiaatetta rikkonut Romania osoittaa, että EU:n perusarvoista

piittaamattoman hallituksen rahankäyttöön ei voida luottaa. Euroopan parlamentti hylkäsi

tänään täysistunnossa Romanian ehdokkaan Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, kuten

EPP:n pääneuvottelijana ehdotin. Näin yritämme varmistaa, että uudet jäsenet kunnioittavat

oikeusvaltion sääntöjä ja veronmaksajien etuja. Lopullisen päätöksen tekee jäsenvaltioiden

muodostama neuvosto”  

Kanattaa lukea myös mep Sirpa Pietikäisen uutiskirje 23.4.2019. oheisen linkin takaa.

Liittyy myös Romaniaan ja oikeusvaltioperiaatteen rikkomiseen (pitkä linkki mutta aukeaa kyllä)

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmailchi.mp%2Feuroparl%2Fhuhtikuun-

uutiskirje-eu-on-sinua-varten%3Ffbclid%3DIwAR3lfgxuXDOSuwXdzE7Bp-

Sn7exIShkcVAjVXVjknl_DCbVcFtsemmT7SYc&h=AT1jgrhfZewz4uQutnOKNKFTv_UE22PM4X

DIpkSbBdBJcYaXIjRcBNxVnBGUASg1G-jvt-WngQuLYFk48-

hXJ52mYV_nV6G9QomOuG3SeAmBavckJObpUhnwP--

m6V0pYHxx6ae6WI5w8LaG4XIykTd1cCNaaXre_u4HbMbnlOX2fX2WTGDIMiQQ1TiTHcrDh2-

DH0GN_m5gApZkToNjkkkCmJuDUbe8Hq1Jyl04SrVwThMt9fge4vBJuJWhoLki8T_S-uqa-

ct8W23zOaYE8GNdrqMiBqyXFjC32hiiW3V9LDsoqLI1rISElSwwdDOe38YQdUR8csuX0RWIrqGl

b9owYLMVD8kxVNN6ZwYpytWa_qIEIrC96gNro-

LdkuFoaihw9sDgBM6NiWO3MJmPMpTkSIsPOU7YAeYJcEyxIHsNhx5QCjGbdDcPGOPPEPI-r-

vATmuxc55At1skVGgKiaU_4UFnubT1TX_WqHKZlgqWjECzDDfQgMG6ONq_8v3vNLiuliEwim1

Wv9YxV8pFpCN_kgQjBaINZtEPtfrrWi1Nftj5Wsrds9GE7PGJIgMIuAKM_U1_YQNUoOFoMqumg

opWwz31eOjE8cumfka0iLdy7xRQEX7JUccsuqsjfjcmrzCKG55_g4DkmaxiCbj-JVWmOFSxT8U

Jos ei aukea niin tässä alla on se Romaniaan liittyvä tärkeä asia:

Oikeusvaltioperiaatteen murentamisesta ei hyödy kuin huono hallinto

ja totalitarismi
 
Romanian oikeusvaltiokehitys on liikkunut lähiaikoina maan ylimmän hallinnon

toimesta samaan autoritaariseen suuntaan kuin jo aiemmin Puolassa ja

Unkarissa. Siirtymä rikollisen diktatuurin suuntaan, missä demokratian,

perusoikeuksien ja oikeusvaltion toteutumista ei enää taata kansallisessa

lainsäädännössä, on aidosti huolestuttava. Europarlamentti varoitti viime

vuoden marraskuussa Romanian lakiuudistusten vaarantavan sen valtioelinten

oikeusvaltioperiaatteen mukaisen riippumattomuuden sekä heikentävän maan

korruption vastaista taistelua. Euroopan parlamentti toisti kantansa tilanteen

muuttumattomuudesta huhtikuun 2019 alussa. Romania on rikkonut

oikeusvaltioperiaatetta käyttämällä mellakkapoliisia tarpeettomaan väkivaltaan

Bukarestin mielenosoituksissa viime vuoden elokuussa, vaikeuttamalla

kansalaisjärjestöjen toimintaa lainsäädäntöuudistuksin, jotka vaarantavat

yksityisyydensuojan ja kokoontumisvapauden, sekä painostamalla Euroopan

parlamentin valitsemaa romanialaista korruptionvastaisen toimiston johtaja

Laura Codruţa Kövesia asettumasta ehdolle Euroopan pääsyyttäjäksi.
 
Euroopan parlamentti on esittänyt Romanian kansalliselle parlamentille

pyynnön tutkia mellakkapoliisin toimintaa sekä kehottanut komissiota

jatkamaan jäsenmaiden korruptiota tarkkailevaa valvontaansa.

Komissio, EPP-ryhmän mepit ja Euroopan syyttäjäviranomainen varoittivat

huhtikuun 2019 toisessa täysistunnossa Romaniaa, että mikäli maan hallinto ei

paranna oikeusvaltioperiaatteiden noudattamistaan, EU asettaa sille

asianmukaiset sanktiot. Oikeusasioista vastaava komissaari Vera Jourova

totesi, että Romanialta odotetaan konkreettisia parannustoimenpiteitä lyhyellä

aikataululla. Mikäli tilanne ei parane Romaniaan voidaan soveltaa EU:n

perussopimuksen artikla 7:ää, jolla evätään sen äänestysoikeus EU:n

neuvostossa. Suomea edeltävän, nykyisen EU:n puheenjohtajamaa Romanian

toiminta antaa EU:lle häpeällisen likaiset sekä sen perusarvojen vastaiset

kasvot, joiden pesuun on puututtava napakasti lyhyellä aikataululla. EU:n on

tuettava Romanian kansalaisia - Euroopan unionin kansalaisia - jotka haluavat

lopun korruptiolle sekä oikeuden sokeudelle.

 

************************************

Bukarestilainen bumerangi: Miksi ex-korruption

metsästäjä Kövesi hyötyy Romanian häirintätulesta

18. helmikuuta 2019. helmikuuta 2019. / Tageblatt Lëtzebuerg / Thomas Roser, Belgrad

Romanian tinkimätön korruptiometsästäjä juristi Laura Kövesi sai potkut

tehtävästään oman maansa hallituksen pakottamana viime vuonna.

Nyt Bukarest pyrkii kaikin voimin torpedoimaan hänen lupaavan

valintansa EU: n yleisen syyttäjäviraston johtoon, tosin toistaiseksi vain

vähäisellä menestyksellä: Tuki Kövesille kasvaa laajalti koko Euroopassa.

Kotimainen oikeusministeri ja hallitus ahdistavat Romanian tunnetuinta

juristia mutta hänen kannattajansa ylistävät häntä. "Laura, pysy vahvana,

olemme sinun puolellasi!", huusivat sadat bukarestilaiset kannustaen entistä

korruptiosyttäjää Laura Kövesiä rohkaisevasti, kun hän raivasi kulkutietään

läpi toimittaja- ja valokuvaajalauman perjantaina uuden oikeustoimirikoksia

tutkivan (poliittisen) erityistutkintatoimiston kuulusteltavaksi: "Mene, mene

Luxemburgiin! "

Viime vuoden (2018) heinäkuussa Kövesi oli joutunut tilille tinkimättömästä

taistelustaan karpaattimaan korruptiontorjunnan syyttäjäviranomaisen DNA:

n johtajana työstä, jossa hän oli menestynyt hyvin, mutta josta hallitsevien

sosialistien (PSD) painostuksesta hänet oli erotettu. Nyt hän on lupaava

kandidaatti uuden EU:n yleisen syyttäjäviraston johtoon Luxemburgissa.

Tämä hälytti taisteluun Romanian huolestuneet vallapitäjät ja heidän

joukkoonsa kuuluvat, oikeutta pakenevat epäilyttävät amokjuoksijat heille

epämiellyttävää Kövesiä vastaan. Heidän tarkoituksenaan on estää kaikin

mahtikeinoin Kövesin valinta tehtävään, jossa hän tulisi tulevaisuudessa

nostamaan euroopanlaajuisesti syytteitä EU:n varojen väärinkäytöstä.

Tähän mennessä on jo useita kertoja toistuvasti todistettu perusteettomaksi

väitteet, joiden mukaan kaksi vuotta sitten Serbiaan piiloutunut liikemies ja

entinen PSD: n varamies Sebastian Ghita on esittänyt. Väitteiden mukaan

Kövesi olisi pakottanut hänet vuonna 2011 rahoittamaan Indonesiaan

paenneen rikoksentekijän kotiuttamisen Romaniaan. Tähän pohjautuvat

Bukarestin tutkimuksien epäilyt entisen DNA-johtajan väärästä lausunnosta ja

virka-aseman väärinkäytöstä. Tällä juridisella noitavainolla Kövesiä vastaan

oikeusministeri Tudorel Toader toivoo vielä viime hetkillä voivansa estää

Kövesin uralla etenemisen.

Tukea Pariisista ja Berliinistä

EU:n toimivaltainen valintakomitea on asettanut Kövesin ensimmäiseksi

huippuehdokkaaksi listallaan uuden viraston johtajaksi ja 26. helmikuuta

tapahtuu kolmen jäljellä olevan ehdokkaan kuuleminen Euroopan

parlamentissa suunnitelmien mukaan.

Sillä aikaa kun oikeusministeri Toader puhui valintakomitean

"tietämättömyydestä", Romanian hallitusta myötäilevä lehdistö spekuloi jo

Kövesin mahdollisesta matkustuskiellosta aloitetun tutkimuksen vuoksi.

Mutta hallituksen juridisten apujoukkojensa avulla Kövesiä vastaan avaama

häirintätuli saattaa osoittautuakin Bukarestille bumerangiksi. Tutkimuksista

huolimatta tai niiden takia hänen ehdokkuutensa tuki koko Euroopassa näyttää

pikemminkin kasvavan kuin laskevan. Euroopan parlamentin suurimman

parlamentaarisen ryhmän, konservatiivisen EPP:n jälkeen liberaali ALDE-

ryhmä on nyt äänestänyt Kövesin puolesta EU:n korruptiosyyttäjän virkaan -

vaikka sen saman niminen romanialainen kumppani istuu hallituksessa

hoitamassa asioita yhdessä PSD: n kanssa Bukarestissa.

Vielä huolestuttavammalta Bukarestissa näyttää tuntuvan Saksan parlamentin

jäsenen Gunther Krichbaumin ilmoitus siitä, että Pariisi ja Berliini voivat pitää

melkein ennalta sovittuna asiana Kövesin valintaa, koska Kövesin ohella

ehdokkaana ovat vain ranskalainen ja saksalainen kilpailija. Krichbaum

suositteli Romanian oikeusministeriä tukemaan Kövesin hakemusta "sen

sijaan, että jarruttaisi sitä". Hän raportoi Bukarestin vierailunsa jälkeen viime

viikolla asiasta Saksan Bundestagin valtuuskunnalle.

(käännös MH)

Hätähuuto Romanian demokratian tilasta

Alexandru-Radu Săvulescu / 17.12.2018 / ote hänen bloginsa 1.kappaleesta. Săvulescu on bukarestilainen ympäristöasioihin perehtynyt freelancer toimittaja.

Romanian hallitus heikentää oikeusvaltioperiaatetta,

maan valmistautuessa ottamaan Eurooppa-neuvoston

puheenjohtajuuden.

"Romanian demokratia kärsii regressiosta, joka johtuu hallitsevan PSD-

ALDE-liittouman keskinäisestä sidonnaisuudesta parlamentissa", sanoo

Pro Europa -liigan puheenjohtajistoon kuuluva Smaranda Enache.

Yhteisö on romanialainen kansalaisjärjestö, joka puolustaa

eurooppalaisia arvoja, moniarvoista demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin olevan meneillään negatiivinen suuntaus

lähes kaikissa EU:n Keski-Itä-Euroopan maissa, hän lisää. Natoon ja

Euroopan unioniin liittymisen jälkeen nämä valtiot melkein pysäyttivät

sisäiset uudistukset, ja niiden kehittyminen kohti toimivia moniarvoisia

yhteiskuntia seisahtui. "Uudet valtaeliitit näyttivät olevan

kiinnostuneempia säilyttämään valtansa populismismin ja autoritaarisen

hallinnon kautta, kuin kuin entisten kommunistimaiden muuton- ja

uudistusprosessin syventämisestä ja toteuttamisesta", Enache sanoo.

Romanian erityistilanteessa monet hallitsevan liittouman johtajat ovat

joutuneet syytteeseen vakavissa korruptiotapauksissa ja he yrittävät

kyynisesti heikentää korruption vastaista kampanjaa omien

henkilökohtaisten etujensa hyödyntämiseksi. Toisaalta, historiallisesti

ajatellen, näissä post-totalitaristisissa maissa demokratia on melko uutta

, eivätkä nämä yhteiskunnat ole kokonaisuudessaan vielä sisäistäneet

aitoa demokraattista yhteiskuntakulttuuria. (Käännös Mikko Heikkilä.)

Romania syvimmässä kriisissä Ceausescun jälkeen

Neue Zürcher Zeitung / Oliver Jens Schmitt / 4.1.2019

Huolimatta toivotusta kansalaisyhteiskunnan murroksesta Romania on kriisissä. Hallituksessa vaikuttavat korruptoituneet postkommunistiset voimat, jotka pyrkivät kääntämään historian kellon takaisin kohti Ceausescun aikaa. Syyt valtion ja yhteiskunnan häiriöihin ovat syvällä.

Hallituksen liiketoimintamalli perustuu EU:n varojen väärinkäyttöön

Romania aloitti 1. tammikuuta 2019 EU: n neuvoston puheenjohtajakauden. Näyttää olevan aivan ilmeistä, että hallitus on ylikuormitettu tämän tehtävän kanssa. Romanian presidentti Klaus Johannis (kuva) pitää Viorica Dancilan (kuva) hallitusta "täysin valmistautumattomana" tehtävään. Sen Euroopan asioiden ministeri erosi äskettäin turhautuneena tehtävästään. Molemmat neuvoston puheenjohtajamaat Itävalta ennen Romaniaa ja Suomi Romanian jälkeen, valmistautuvat selvittämään poliittista hämmennystilaa. Suomelta odotettiin jopa vaihtokauppaa Romanian kanssa.

Mutta vieläkin vakavampia ongelmia on: Romania ottaa puheenjohtajavaltion valmistelemattomana, koska sen hallitus on ensisijaisesti huolissaan itsenäisen oikeuslaitoksen saattamisesta poliittiseen valvontaan. Postkommunistista oligarkkipuoluetta PSD, joka virallisesti kutsuu itseään sosiaalidemokraattiseksi, hallitsevat henkilöt, joita on joko tuomittu laillisesti tai joiden on pelättävä vankeustuomioita. Hallituksen liiketoimintamalli perustuu pääosiltaan EU: n varojen väärinkäyttöön. Niin kauan kuin EU on antanut heille mahdollisuuden, tämän korruptoituneen klaanin jäsenet harjoittivat liiketoimintaa kaikessa hiljaisuudessa. Kuitenkin postkommunistit ovat nyttemmin hermostuneet, koska kansainvälinen julkisuus on kiinnittänyt enemmän huomiota Romanian tilateeseen massamielenosoitusten ja lähestyvän EU:n puheenjohtajakauden vuoksi.

Turhautuminen ja alistuminen

Oikeusvaltion alasajo Romaniassa on jo edennyt pitkälle. Korruption vastainen viranomainen DNA menetti tehoaan sen johtajan Laura Kövesin (kuva) erottamisen jälkeen. Tällä hetkellä käydään rikosoikeudenkäyntiä, yhtä tehokasta, mutta vähemmän tunnettua valtionsyyttjää Augustin Lazaria (kuva) vastaan. Maan tunnelma on jännittynyt. Hyvin koulutettu kaupunkiväestö on turhautunut, mutta myös alistunut. Romania, joka ei ainoastaan ota vastaan EU:n neuvoston puheenjohtajuutta vuonna 2019 ja joka äskettäin juhli kansallisvaltionsa Suur-Romanian satavuotisjuhlaa, on syvimmässä kriisissä kommunistisen diktaattorin Nicolae Ceausescun (kuva) kaatumisen jälkeen. Pian valtio edustaa EU:ta ainakin symbolisesti, vaikka sitä uhkaa EU-sopimuksen 7 artiklan mukainen menettely demokraattisten perusperiaatteiden loukkausten vuoksi.

Romanian vakauttaminen on tärkeää myös lännelle, kun otetaan huomioon Venäjän viimeaikaiset provokaatiot Ukrainaa vastaan.

Syyt valtion ja yhteiskunnan rappioon Romaniassa ovat syviä. Vieläkin on epäselvää, tapahtuiko joulukuussa 1989 väestön vallankumous kommunistista hallintoa vastaan vai oliko kyseessä kommunistisen johtajaklikin sisäinen vallankaappaus. Uusi vallanpitäjä Ion Iliescu (kuva) löi ja tukahdutti väkivaltaisesti kansan demokraattiset pyrkimykset ns Mineriaadeissa. Vasta vuonna 1996 onnistui länteen suuntautunut demokraattinen puolueliittoutuma voittamaan parlamettivaalit, mutta epäonnistui vuonna 2000 sisäisten kiistojen ja Iliescun vanhan apparaatin vastatoimien takia. Liittymisprosessi Naton ja EU:n jäsenyyteen aiheutti voimakasta painetta uudistuksille. Romania on kuitenkin menettänyt tärkeitä vuosia kun se on hoitanut rappiolla olevaa valtion taloutta subventioilla liian pitkään. (Käännös: Mikko Heikkilä.)

Bukarestin poliittiset erimielisyydet

Niklaus Nuspliger, Bukarest 11.1.2019 / Neue Zürcher Zeitung

Romania tuntee olevansa toisen luokan EU:n jäsen mutta asettaa suuria toiveita ensimmäiselle EU:n puheenjohtajuudelleen. Tosin EU:n neuvoston puheenjohtajuuden alkamista kuitenkin varjostavat maan oikeusvaltioon liittyvät ongelmat ja jännitteet Brysselin kanssa.

Puheenjohtajakauden avaus Bukarestissa

Se, että puolivuotiskausittain yksi jäsenvaltio vuorollaan johtaa EU: n neuvostoa, on osa normaalia käytäntöä. Mutta kun EU: n komission Bukarestin vierailu merkitsi EU:n puheenjohtajakauden virallista avausta torstaina ja perjantaina, näytti tilanne vähemmän normaalilta. Romanian viranomaiset pyrkivät saattamaan maansa hyvässä valossa ensimmäiselle puheenjohtajakaudelle EU:iin liittymisen jälkeen 12 vuotta sitten. Heillä oli avajaisissa Ateneum -konserttitalossa Bukarestissa jopa orkesteri, koostuen kaikkien EU-maiden muusikoista. Mutta Beethovenin yhdeksäs sinfonia ei kyennyt peittämään kiistellyn oikeuslaitosuudistuksen aiheuttamaa erimielisyyttä, joka on näkynyt entistä enemmän kansainvälisissä otsikoissa kuin EU:n puheenjohtajavaltion tehtävien vastaanotto.

EU, pelasta meidät!”

Jännitteet olivat ilmeisiä heti puheenjohtajakauden alkutahdeilla: Kun EU-komissaarit, valtion virkamiehet ja arvovieraat osallistuivat torstai-iltana pidettäviin Konserttihallin juhlallisuuksiin puheineen, samaan aikaan tusinoittain mielenosoittajia protestoi ulkopuolella lumimyrskyssä jälkikommunistisen sosiaalidemokraattisen PSD puolueen ja vasemmistoliberaalin ALDE puolueen lakiuudistusta vastaan. Bannereissaan ja julistuksillaan he arvostelivat hallituksen oikeusuudistuksia, korruptiota ja rikollisten amnestiaa, joita PSD: n johtaja Liviu Dragnea ehdotti joulukuussa, mikä hyödyttäisi lakia rikkoneita poliitikkoja. "EU, pelasta meidät" tai "Haluamme EU:n" ja sen kaltaisten iskulauseiden avulla mielenosoittajat pyysivät EU:ta olemaan sulkematta silmiään oikeusvaltioperiaatten rikkomisilta. Bukarestin Ateneum konserttisalissa EU: n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk yrittivät samalla käsitellä ongelmia loukkaamatta isäntiä. Tusk, joka tuntee itäeurooppalaisen herkkyyden, puhui sujuvasti romaniaa ja kiehtoi yleisöä kulttuuri- ja urheiluhistoriallisilla viittauksillaan. Samalla hän kehotti romanialaisia puolustamaan vapautta ja oikeusvaltiota korostaen, että eurooppalaisten sääntöjen rikkominen ei ole merkki vahvuudesta. Entinen pääministeri ja nykyisen senaatin puheenjohtaja Calin Popescu-Tariceanu kuitenkin puhui väärinkäsityksistä, jotka Romania selvittää. Hänen mukaansa hallitus ja parlamentti eivät suinkaan ole aiheuttaneet ongelmia, vaan oikeuslaitos, joka on kommunistisen menneisyyden jäännös. Tällaisilla väitteillä Unkari ja Puola ovat myös perustelleet pyrkimyksiään alistaa maan oikeuslaitos poliittiseen valvontaan.                                    Voimamies Romanian politiikassa on PSD-johtaja Dragnea, joka polemisoi EU:ta vastaan ja joka juuri EU:n puheenjohtajuuden alkuhetkillä teki Brysseliin valituksen vastauksena väitteisiin, joiden mukaan hän on käyttänyt väärin EU: n rakennerahaston tukirahoja. Dragnea ei itse voi olla hallituksen jäsen, koska häneellä on voimaasa lainvoimainen rikostuomio. Sen tähden hän nimityttänyt pääministeriksi Viorica Dancilan. Hänen tärkein vastustajansa on porvarillisesta oppositiosta Romanian presidentti Klaus Iohannis, joka vastustaa hallitusta yhä päättäväisemmin.

Imago-ongelma”                                                                 Molemmilla sekä hallituksella että presidentillä on eurooppalaisia tehtäviä. Kuitenkin yhteinen kokous vieläpä yhteinen lehdistötilaisuus eivät tulleet kysymykseen vaan EU:n komission ja hallituksen oli pidettävä perjantaina erilliset istunnot sekä presidentinlinnassa että hallitusrakennuksessa. Brysselistä tulleiden toimittajien haastattelussa presidentti Johannes sanoi selkeästi todeten "Meillä on imago-ongelma". Romanialla, EU: n jäsenenä, ei ole varaa luoda sellaista oikeusjärjestelmää, joka on ristiriidassa muiden EU-maiden järjestelmien kanssa. Siksi hän toivoo nyt, että tämä näkyy myös hallituksessa ja että sen esitystä armahdusasetukseksi ei enää jätetä esityslistalle. Iohannis sai taustatukea komission puheenjohtaja Junckerilta, joka sanoi, että rikollisten amnestia olisi selkeä askel taaksepäin.                                                                                             Juncker luotti kuitenkin siihen, että Romania oli valmis puheenjohtajakauteen. Sanomalehtihaastattelussa vähän ennen vuodenvaihdetta hän oli sanonut, että Bukarest ei ollut vielä täysin ymmärtänyt, mitä puheenjohtajavaltion tehtävä tarkoittaa. Bukarestissa, mutta myös Brysselissä, Juncker joutui vastaamaan väitteisiin, joiden mukaan komissio käyttää arvioinneissaan kahdenlaisia normeja. Juncker oli joulukuussa ylistänyt neuvoston puheenjohtajavaltio Itävallan puheenjohtajuutta, vaikka Wien oli kuitenkin tölväissyt useita EU: n jäsenvaltioita käynnistämällä YK: n maahanmuuttosopimuksen. Myös toimittajien ja Romanian ministerien väliset kiivaat keskustelut osoittivat, kuinka helposti länsimaat arvostelevat heidän puheitaan.

Kahdentyyppisiä EU: n toimenpiteitä?                                                     Bukarestin näkökulmasta kaksi asiaa saavat aikaan vaikutelman, että Romaniaa ei vieläkään tunnusteta EU:n täysjäseneksi. Toisaalta Alankomaat ja muut maat estävät Romanian ja Bulgarian liittymisen Schengen-alueeseen, vaikka nämä kaksi maata todella täyttävät kriteerit. Toisaalta Bulgaria ja Romania ovat edelleen erityisessä valvonnassa. Kaksitoista vuotta sitten EU hyväksyi maat geopoliittisista syistä, vaikka ne eivät täyttäneet liittymisperusteita. Yhteistyö- ja valvontamekanismin CVM kautta EU on asettanut tavoitteita järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi tai oikeuslaitoksen uudistamiseksi. Juncker toisti tavoitteensa, jonka mukaan Romania on poistettava tästä menettelystä viimeistään vuonna 2019. Kuitenkin viimeisin CVM-raportti Romaniasta oli tyrmäävä ja vaatii tietenkin välitöntä muutosta, ettei viimeisten kymmenen vuoden aikan tapahtunutta edistymistä heitettäisi yli laidan.                                                                                                      EU:n ponnistelut CVM-mekanismilla tuovat esiin niiden yleiset vaikeudet korruptoituneiden ja autoritaaristen suuntausten pysäyttämisessä näissä jäsenvaltioissa. Romanian osalta Bryssel on tällä hetkellä tyytyväinen siihen toivoon, että hallitus ei edistäisi oikeuslaitoksen uudelleenjärjestelyä eikä siten torpedoisi maan EU:n puheenjohtajuutta. Brexitin tai maahanmuuttopolitiikan myötä ratkaisua odottavat monimutkaiset kysymykset ja Romanian diplomaatit ja ministerit ovatkin vahvistaneet, että he haluavat tehdä useita lakiehdotuksia ennen Euroopan parlamentin vaaleja. Brysselissä toivotaankin, että EU:n jäsenvaltioiden ”orkesteri” olisi vähemmän ristiriitainen tulevina kuukausina kuin miltä Romanian politiikka näyttää. (Käännös: Mikko Heikkilä.)  

Uusi alku korruptiopoliitikoille: Romanialla on suunnitelmia

Tiroler Tageszeitung / 17.01.2019

EU: n puheenjohtajavaltio Romania haluaa vapauttaa laillisesti tuomitut poliitikot. Euroopan komissio sanoo: "Käsittämätöntä".

Bukarest - Vain kolme ja puoli viikkoa sitten Romania otti vastaan EU:n puheenjohtajuuden. Nyt Romanian hallitus haluaa panna täytäntöön suunnitelmia, jotka muualla Euroopassa ymmärretään skandaaleina: korruptiosta tuomittujen poliitikkojen on saatava poikkeuksellisia oikeussuojakeinoja välttääkseen rangaistuksen. Pääministeri Vasilica Viorica Dancila vahvisti eräässä puheohjelmassa, että on suunniteltu hätätilalakia, joka koskee kaikkia oikeusprosesseja neljän viime vuoden ajalta. Presidentti Klaus Johannis, sosialistis-liberaalin hallituksen konservatiivinen vastustaja, kutsui hanketta "törkeäksi perustuslain rikkomiseksi". EU:n komissio on myös hälytystilassa. "Tämä on uskomatonta. Romanian kansa ansaitsee perustuslakia noudattavan oikeusvaltion, "EU Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen varoitti Romaniaa "sen mahdollisista heikennyksistä korruption torjunnassa ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden suhteen".

Romanian asiantuntijoiden mukaan hätätila-asetuksella pitäisi taannehtivasti vapauttaa 350-400 laillisesti tuomittua poliitikkoa ja virkamiestä tai keskeyttää meneillään olevat oikeustoimet heitä vastaan. Merkittävin tapaus koskee sosialidemokraattien (PSD) puoluejohtaja Liviu Dragneaa. Häntä pidetään Bukarestin tärkeimpänä vaikuttajana, mutta hänestä kuitenkaan ei rikostuomionsa vuoksi voi tulla hallituksen johtajaa. Suunniteltu hätätila-asetus ei ainoastaan peruuttaisi taannehtivasti hänen lainvoimaista rangaistustaan vaan myös mahdollistaisi hänen pääsynsä pääministeriksi. Poliittisia ja julkisia virkamiehiä vastaan nostetut syytteet ja oikeustoimet viedään automaattisesti Romaniassa korkeimpaan oikeuteen (OGH). Hallitus on nyt saanut päätöksen poliittisesti hallitusta lähellä olevalta perustuslakituomioistuimelta, jonka mukaan korkeimman oikeuden rangaistusasteet neljän viime vuoden aikana eivät olisi laillisesti muodostuneet. Tämä on se, mihin hallitus viittaa hätätila-astuksessa. Korruptiosyytetyille tulisi nyt myös oikeus "oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja laillisiin tuomioistuimiin", sanoo pääministeri. Syy päätökseen oli toinen korruptiosyytös Dragneaa vastaan. Hänen tapauksessaan asiasta vastaavaa tuomaristoa on jo vaihdettu kolme kertaa. (TT, APA) Käännös: Mikko Heikkilä.  

Miten kaoottinen Romania selviää EU-puheenjohtajuudesta? Joutuuko Suomi ottamaan ohjat ennen aikojaan?

Sanomalehti Kaleva (Suora lainaus) 1.1.2019 7/ ULKOMAAT / ILARI TAPIO

EU:n korruptoitunein maa aloitti tiistaina puolivuotiskautensa unionin johdossa. Romanian politiikkaa hallitsevat krooninen hallituskriisi, mielenosoitukset, euroskeptisyys ja nationalismi. Maa repeilee ja ryppyilee joka suuntaan.

Romania on yksi Euroopan unionin köyhimmistä maista. Korruptiota tarkkailevan kansainvälisen kansalaisjärjestön Transparency Internationalin mukaan se on myös unionin korruptoitunein jäsenvaltio. Luottamusta eivät paranna maan krooninen hallituskriisi, kasvava nationalismi eikä jatkuva sapelinkalistelu Brysselin kanssa. Silti Romania aloitti 1. tammikuuta vuoronsa mukaisen puolen vuoden kauden EU:n puheenjohtajamaana. Kerta on ensimmäinen maan kymmenvuotisen jäsenyyden aikana. Heinäkuussa puheenjohtajan nuija siirtyy Suomelle.

Epävakaassa maassa voi sattua mitä vain

Puheenjohtajuudesta voi tulla fiasko. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi saksalaiselle Die Weltille lauantaina antamassaan lehtihaastattelussa, että onnistunut puheenjohtajuus edellyttää kykyä kuunnella muita ja halua jättää omat murheet taka-alalle. Tässä suhteessa Juncker sanoi epäilevänsä Romanian rahkeita.

Samanlaisia lausuntoja on kuulunut myös Romaniasta. Maan EU-myönteinen presidentti Klaus Iohannis arveli marraskuussa, ettei maa ole valmis puheenjohtajaksi.

– Tämä on suuri kysymysmerkki, mutta ehkä he terästäytyvät, tuumaa vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

– Jos epävakaassa maassa kuitenkin tapahtuu jotain yllättävää, voi olla, että Suomi joutuu ottamaan ohjat ennen aikojaan.

Valtapoliitikoilla useita väärinkäytöksiä

Omia murheita ja epävakautta Romanialla todella riittää. Sen politiikka on esimerkiksi kaaoksen partaalla.

Parlamentin alahuonetta johtaa Romanian sosiaalidemokraattinen voimamies Liviu Dragnea. Hän ei kuitenkaan voi toimia pääministerinä, sillä hänet on tuomittu 3,5 vuodeksi vankeuteen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Pääministeri on marionetiksi luonnehdittu Viorica Dancila.

Hallituksen apupuolueen, liberaalisen ALDE:n puheenjohtajaa Calin Popescu-Tariceanua epäillään puolestaan jättilahjusten vastaanottamisesta itävaltalaiselta yritykseltä.

– Käytännössä valtaa pitää sosiaalidemokraattien klikki, eikä heitä missään tapauksessa voi rinnastaa samannimisiin pohjoismaisiin puolueisiin, Katalin Miklóssy muistuttaa.

– Ryhmä on nationalistinen, EU-kriittinen, epädemokraattinen ja läpeensä korruptoitunut

EU on vihollinen, ei yhteinen perhe

Romania tuntuu repeilevän ja ryppyilevän joka suuntaan.

Unkarin ja Puolan tavoin se pitää EU:ta enemmän vihollisenaan kuin yhteisenä eurooppalaisena perheenä. Hallitus runnoo myös läpi oikeuslaitosuudistusta, joka vahvistaa poliitikkojen otetta tuomareihin ja syyttäjiin sekä heikentää korruptiota tutkivan viraston valtuuksia.

Kaikesta tästä on seurannut laajoja mielenosoituksia.


Paljon isoja asioita puolessa vuodessa

Puolivuotisen puheenjohtajakauden vaikeusastetta lisäävät jaksolle

osuvat isot tapahtumat: brexit, europarlamenttivaalit ja seuraavan

budjetin käsittely. Ne vaativat johdonmukaista demokraattista johtajuutta.

Sitä Romanian valtapoliitikoilla ei ole edes oman sisäpoliittisen soppansa

hämmentämiseen eikä päätöksentekonsa normaaliin pyörittämiseen.


Romanian EU neuvoston puheenjohtajuus pitää sisällään potentiaalisia konfliktien mahdollisuuksia

Rudolf Gruber, Wien11.1.2019 / Tagblatt St. Gallen CH

Romania on syvässä kriisissä, maan ottaessa EU:n puheenjohtajuuden ensimmäistä kertaa. Poliittinen yleistilanne: Maassa on puoluejohtaja (PSD), joka näyttää tekevän mitä tahtoo ja demokratiasta huolissaan oleva lähes voimaton presidentti.

Romanialle mahdollisuus

Torstai-iltana Bukarestin Konserttihallissa Ateneumissa pidetystä seremoniasta ei puuttunut EU:n korkeimpia edustajia. Nykyinen neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että Romanialla on mahdollisuus "antaa hyvä esimerkki" tai antaa "huono varoitus" muille. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, joka oli epäillyt jo vuodenvaihteessa Bukarestin hallituksen kykyä EU:n puheenjohtajuuteen, sanoi sen vielä selvemmin: "Ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja korruption kanssa kompromissit eivät ole mahdollisia."

Varoitukset ja viittaukset kohdistuivat suurelle poissaolijalle Liviu Dragnealle (55), hallitsevien sosiaalidemokraattien (PSD) vahvasti korruptoituneelle johtajalle ja Romanian vahvalle miehelle. Hän, joka muuten on myös parlamentin edustajainkamarin puheenjohtaja, oli katsonut parhaaksi jäädä "lyhyelle lomalle" seremonioitten aikana: Oliko hän halunnut paeta kiusallista kohtaamista EU:n johtajien kanssa tai eikö häntä ollut kutsuttu, jäi epäselväksi.

Dragnean "uudistus" pyrkii de-kriminalisoimaan korruption

Vaikka Dragnea ei toimi maan hallituksessa - pääministeriys ei ole mahdollinen rikosrekisterin vuoksi - hän on valmis 29 vuotta diktatuurin kaatumisen jälkeen, luopumaan demokratiasta ja uhraamaan maansa eurooppalaisuuden omien valtapyrkimyksiensä saavuttamiseksi. Vuoden 2017 alusta lähtien hän on yrittänyt ajaa väkisin läpi "oikeuslaitoksen uudistusta", jonka ainoana tarkoituksena on suojella häntä itseään ja satoja puolueviranomaisia syytteeseenpanosta. Syyttäjä tutkii parhaillaan PSD:n johtajaa sen jälkeen, kun EU:n korruptioviranomainen OLAF oli ilmoittanut hänelle, että hän oli kavaltanut 21 miljoonaa euroa EU:n rakennerahaston tukirahoja väärennetyillä asiakirjoilla tuttava urakoitsijoidensa "rikollisryhmälle". Dragnea kiistää syytökset jyrkästi, mutta haluaa samalla varmistaa, että korruptio, lahjonta ja virka-aseman väärinkäyttö tulevaisuudessa jäävät käytännössä rankaisematta. Hän haluaa myös, että rikosoikeudellisten viranomaisten tutkimukset olisivat vaikeampia toteuttaa, jos niitä voida kokonaan estää. Jopa syytettyjä ja rikoksista tuomittuja olisi voitava valita uudelleen korkeisiin valtion virkoihin.

Jos tämä malli menee läpi, Dragnealla on tavoite: Hän voisi jopa ottaa haltuunsa hallituksen johtajuuden ja säästyisi samalla syytteeseenpanolta. Niinpä hän on toiminut häikäilemättömästi: Vuoden kuluessa hän vaihdatti kahdesti pääministeriä ja 70 muuta ministeriä, koska he eivät totelleet häntä tarpeeksi. Nykyisessä hallituksen päämiehessä Viorica Dancilassa hän löysi uskollisen alamaisen, joka oli velkaa hänelle poliittisesta urastaan. Seremoniassa tämä pääministeri sanoi, "Romania osoittaa, että se on hyvin valmistautunut puheenjohtajakauteen". Pieni vasemmistoliberaali koalitiokumppani ALDE-puolue, ei tuota ongelmia Dragnealle, koska se on tyytyväinen saamiinsa virkoihin ja etuihin.

Dragnean kovin vastustaja on saksalaista syntyperää oleva presidentti Klaus Iohannis, josta tuli sanansaattaja uudelle porvarilliselle, eurooppalaiselle protestiliikkeelle, joka on järjestänyt massiivisia mielenosoituksia kuukausien ajan. Myös avajais-seremonian yhteydessä noin tuhat pro-eurooppalaista mielenosoittajaa oli kokoontunut konserttisalin eteen. Bannerissa luki: "Haluamme Euroopan, ei diktatuuria." Ja: "EU, anna meille anteeksi tämä hallitus."

Brexit, Euroopan parlamentin vaalit ja talousarviota koskeva päätöslauselma

Iohannisin aloitteesta lokakuussa 2018 Venetsian komissio, joka on Euroopan parlamentin oikeudellinen elin, tarkasteli yli 300 lainmuutosta ja kehotti Bukarestin hallitusta korjaamaan perustuslainvastaiset uudistukset.

Iohannis ei kuitenkaan kyennyt estämään Dragneaa toimista joiden vuoksi korruption vastainen viranomainen DNA käytännössä halvaantui toistuvien johtaja muutosten jälkeen.

Nyt on herännyt kysymys: Voiko valtio, jossa perustuslakia rikotaan ja joka on ollut kuukausikaupalla kriisitilassa presidentin ja hallituksen välisen valtataistelun vuoksi edustaa EU:ta ja viedä läpi puheenjohtajakautensa ammattimaisesti? Presidentti Iohannis tarjosi yhteistyötä hallitukselle avajais-seremoniassa, mutta miten se voisi toimia syvän vihamielisyyden vallitessa, on enemmän kuin kyseenalaista. Vuoden 2019 ensimmäisellä puheenjohtajakaudella tehdään merkittäviä ratkaisuja esimerkiksi Brexitin osalta, toukokuussa järjestetään Euroopan parlamentin vaalit ja päätetään EU:n talousarviokehyksestä vuoteen 2020 saakka.

***********************************

PSD:n tyhmyyksien synnyttämiä reaktioita Romaniassa

Torstai, 30. elokuuta 2018 Bukarest / Werner Kremm /ADZ

Kansalaisyhteiskunnan kiihtymys brutaaleita ”Vlad Teps” erikoisjoukkojen väliintuloja kohtaan mielenosoituksessa 10. elokuuta Bukarestissa oli ensimmäinen todellinen poliittinen menestys Rescue Romania unionille (USR = Pelastetaan Romania Unioni) , joka keräsi miljoona allekirjoitusta vaatimukseen muuttaa perustuslakia siten, että rikostuomion saaneelle tulee mahdottomaksi, päästä "julkiseen virkaan" (kuten nykyään PSD johtaja ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Liviu Dragnea). Lakiuudistuksen tulisi koskea myös parlamenttiin vaaleilla valittavia kansanedustajia.

Kun miljoona kansalaista esittää vaatimuksen perustuslain muuttamiseksi, on se ensi kertaa merkki siitä, että Romanian yhteiskunnassa on terävä repeämä PSD:n ”poliittiseen satulaan” nostaneen äänestäjämassan ja hiljaisen enemmistön välillä, joka kieltäytyi politiikkaan väsyneenä vuonna 2016 äänestämästä. Tuolla PSD:tä äänestäneellä massalla ei ole aavistustakaan, ketä he kannattivat ja mitä he olivat saaneet aikaan (katso "valkopaita -mielenosoittajien" lausunnot PSD:n puoluekokouksessa 2018), Juuri tämän massan äänet mahdollistivat nykyisen diktatoorisen enemmistön syntymisen parlamenttiin. Ja nyt on sen seuraukset nähty ja koettu.

Että USR on puolueena, (sympaattinen sinänsä, mutta ideologisesti ja kaoottisesti julkisuudessa toimiva puolue), onnistui saamaan vaatimuksen allekirjoitusten keräämisellä puolueelle tukevan perustan, joka vahvistaa todennäköisesti tulevaisuudessa sen uskottavuutta. On ensimmäinen kerta kun Bukarestissa syntynyt puolue osoittaa, että se kykenee toimimaan poliittisena reaalivaikuttajana. Toivottavasti allekirjoituksen keräämisen yhteydessä aktivistit myös keskustelivat laajalti allekirjoittajien kanssa, mikä luo poliittisesti korvaamatonta pääomaa tulevaisuuteen sekä on äänestäjiä lähellä ja realiteetteihin tukeutuvaa.

Edelleenkin muiden puolueiden kannattajat, olivat sitten oppositiosta tai hallituspuolueista, puhuvat ”kainalopuolueesta” Tästä huolimatta juuri ja vain tällä allekirjoitusmallilla syntyi todellinen puolue. Se, että kansanäänestystä on vain pieni mahdollisuus ottaa käyttöön, on melko selvää, mutta niin kauan kuin Romanian parlamentin ylivoimainen enemmistö edustaa edelleen ”rikollisia päälliköitä” se ei onnistu. Mutta tällä puolueella, joka nyt on vasta vakiinnuttamassa asemaansa, voi olla mahdollisuus tulla PSD-ALDE -järjestelmään turhautuneiden ja siitä eroa haluavien kansalaisten äänitorveksi. Taitamattomuuttaan USR ei ilmoittanut, onko sen jäsenyys kasvanut vetoomuksen vuoksi. Se on kuitenkin oletettavaa.

Toinen valonkajastus on nähtävissä nuoren entisen terveysministeri Vlad Voiculescun Romania Yhdessä (MRI) liikkeen aloitteesta. Tämä on "uusi poliittinen puolue, johon kuuluu ihmisiä, jotka uskovat rehellisyyteen, pätevyyteen ja annettujen lupausten noudattamiseen." Voiculescun toiminta vaihtelee kansalaistoiminnan- ja poliittisen aktivismin välillä, ja sen päätavoitteena on vaalilainsäädännön muuttaminen. Tulevaisuudessa pitäisi mm. olla mahdotonta päästä vaaleissa kaupungin pormestariksi vain yhdellä äänestyksellä.

Erittäin mielenkiintoinen on myös liike kansallisen medianeuvoston (CNA) vahvistamiseksi. Liike hillitsisi tai pysäyttäisi valeuutiset (Fake News) tai tekisi rangaistavaksi kasvavan kehityskulun tehdä politiikkaa valheita levittämällä, mikä on vähemmän älyä vaativa PSD:n lempimenetelmä. Faktojen tarkastuksesta (jollain tapaa institutionaalisella väliintulolla) valeuutisten ilmestyessä tulisi tehdä sääntö. Yksi vaihe, joka on uhkatekijä, on valeuutisten siirtyminen politiikan alueelle.

Nämä pari ”kansalais-sissiliikkeen” muotoa Romaniassa tekevät ulkoparlamentaarisesta oppositiosta pirstaleisen mutta ovat poliittisten puolueiden esimuotoja. Tämä herättää toivoa. Ovatko ne parempia kuin mitä nyt tarjotaan poliittisilla markkinoilla - kuka tietää? Voidaan olla tyytyväisiä siihen, että myös PSD:n sisällä puolueen tyhmyyksiin liittyy kriittisiä reaktioita.

Teksti: Werner Kremm (käännös MH)

Avaa linkki niin näet, mitä Romaniassa tapahtuu. Dragnean diktatuuri toimii.

https://www.facebook.com/myrecorder/videos/271285253691074/

Tällaisia demareita Romanian PSD :ssa

https://www.facebook.com/florin.nica.7374/posts/347698775771523?hc_location=ufi

 

Vapautus vankilasta useille korruptiopoliitikoille Romaniassa

Oikeudenkäynti jatkuu perustuslakituomioistuimen päätöksen mukaisesti

Perjantai, 21. joulukuuta 2018 Bukarest (ADZ)

Useat korruptiosta tuomitut poliitikot ja liikemiehet on vapautettu vankilasta keskiviikkoiltana (19.12.18). Korkeimman oikeuden tuomarit (ICCJ) määräsivät tämän, kun DanŞova´n (PSD), Constantin Niţă´n (PSD) ja Rudel Obrejan (ex-boxer, liikemies) asianajajat olivat riitauttaneet oikeudellisen paneelin kokoonpanon, joka oli heidät tuominnut. Perustuslaillisen tuomioistuimen (VG) tekemän, ICCJ: n tuomariston kokoonpanosta antamassaan päätöksessä asianajajat olivat pyytäneet uudelleenkäsittelyä tuomittujen puolesta ja ICCJ määräsi uuden oikeudenkäsittelyn 21. tammikuuta 2019 väliaikaisella vapautuksella. Şova sanoi, että hänen tuomionsa tuli tuomarin äänestä, jolle ei ollut äänioikeutta. Vastaavasti lykättiin entisen Costa Ricaan piiloutuneen syyttäjän alina Bican vankilatuomioita joukkorikoksesta sekä samoin samassa oikeuskäsittelyssä myös entisen ANAF:n johtajan Şerban Popin tuomiota.

 

Dăncilă reagoi presidentti Iohanniksen ilmoitukseen

Johannis vaatii osallistumista hallituksen kokouksiin

Torstaina 20. joulukuuta 2018 Bukarest (ADZ)

Pääministeri Viorica Dăncilă vastasi kirjallisesti presidentti Klaus Iohannis´ille tiistaina ilmoitukseen osallistumisesta tuleviin hallituksen kokouksiin. Dăncilă selitti, että hallituksen kokoukset ja muut ehdotukset ja asiakirjat julkistetaan julkisen verkkosivuston kautta. Jos perustuslain 87. artiklassa esiin tuodut asiat, kuten "ulkopolitiikan, kansallisen puolustuksen tai yleisen järjestyksen kannalta merkitykselliset kansalliset kysymykset", ovat asialistalla, niin presidentti voi tietysti osallistua. Dăncilă mainitsi myös, että "muissa tilanteissa" pääministeri voi kutsua valtionpäämiehen hallituksen kokouksiin. Johannis totesi tiistaina, että se on presidentti, ei pääministeri, joka päättää, mikä kuuluu 87. artiklan määräysten soveltamisalaan. Asian koskiessa mahdollista armahdusmenettelyä, olisi vastaava päätös em. asetuksen mukaan "melkein ollut vallankumous, ja suuri järjestysongelma". Johannis kehotti Dăncilăa tuomaan esiin myös EU: n neuvoston tulevana puheenjohtajana Romanian kansalaisten tilanteen Britannian brexit-prosessissa.

PSD:n tyhmyyksien synnyttämiä reaktioita Romaniassa

Torstai, 30. elokuuta 2018 Bukarest / Werner Kremm /ADZ

Kansalaisyhteiskunnan kiihtymys brutaaleita ”Vlad Teps” erikoisjoukkojen väliintuloja kohtaan mielenosoituksessa 10. elokuuta Bukarestissa oli ensimmäinen todellinen poliittinen menestys Rescue Romania unionille (USR = Pelastetaan Romania Unioni) , joka keräsi miljoona allekirjoitusta vaatimukseen muuttaa perustuslakia siten, että rikostuomion saaneelle tulee mahdottomaksi, päästä "julkiseen virkaan" (kuten nykyään PSD johtaja ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Liviu Dragnea). Lakiuudistuksen tulisi koskea myös parlamenttiin vaaleilla valittavia kansanedustajia.

Kun miljoona kansalaista esittää vaatimuksen perustuslain muuttamiseksi, on se ensi kertaa merkki siitä, että Romanian yhteiskunnassa on terävä repeämä PSD:n ”poliittiseen satulaan” nostaneen äänestäjämassan ja hiljaisen enemmistön välillä, joka kieltäytyi politiikkaan väsyneenä vuonna 2016 äänestämästä. Tuolla PSD:tä äänestäneellä massalla ei ole aavistustakaan, ketä he kannattivat ja mitä he olivat saaneet aikaan (katso "valkopaita -mielenosoittajien" lausunnot PSD:n puoluekokouksessa 2018), Juuri tämän massan äänet mahdollistivat nykyisen diktatoorisen enemmistön syntymisen parlamenttiin. Ja nyt on sen seuraukset nähty ja koettu.

Että USR on puolueena, (sympaattinen sinänsä, mutta ideologisesti ja kaoottisesti julkisuudessa toimiva puolue), onnistui saamaan vaatimuksen allekirjoitusten keräämisellä puolueelle tukevan perustan, joka vahvistaa todennäköisesti tulevaisuudessa sen uskottavuutta. On ensimmäinen kerta kun Bukarestissa syntynyt puolue osoittaa, että se kykenee toimimaan poliittisena reaalivaikuttajana. Toivottavasti allekirjoituksen keräämisen yhteydessä aktivistit myös keskustelivat laajalti allekirjoittajien kanssa, mikä luo poliittisesti korvaamatonta pääomaa tulevaisuuteen sekä on äänestäjiä lähellä ja realiteetteihin tukeutuvaa.

Edelleenkin muiden puolueiden kannattajat, olivat sitten oppositiosta tai hallituspuolueista, puhuvat ”kainalopuolueesta” Tästä huolimatta juuri ja vain tällä allekirjoitusmallilla syntyi todellinen puolue. Se, että kansanäänestystä on vain pieni mahdollisuus ottaa käyttöön, on melko selvää, mutta niin kauan kuin Romanian parlamentin ylivoimainen enemmistö edustaa edelleen ”rikollisia päälliköitä” se ei onnistu. Mutta tällä puolueella, joka nyt on vasta vakiinnuttamassa asemaansa, voi olla mahdollisuus tulla PSD-ALDE -järjestelmään turhautuneiden ja siitä eroa haluavien kansalaisten äänitorveksi. Taitamattomuuttaan USR ei ilmoittanut, onko sen jäsenyys kasvanut vetoomuksen vuoksi. Se on kuitenkin oletettavaa.

Toinen valonkajastus on nähtävissä nuoren entisen terveysministeri Vlad Voiculescun Romania Yhdessä (MRI) liikkeen aloitteesta. Tämä on "uusi poliittinen puolue, johon kuuluu ihmisiä, jotka uskovat rehellisyyteen, pätevyyteen ja annettujen lupausten noudattamiseen." Voiculescun toiminta vaihtelee kansalaistoiminnan- ja poliittisen aktivismin välillä, ja sen päätavoitteena on vaalilainsäädännön muuttaminen. Tulevaisuudessa pitäisi mm. olla mahdotonta päästä vaaleissa kaupungin pormestariksi vain yhdellä äänestyksellä.

Erittäin mielenkiintoinen on myös liike kansallisen medianeuvoston (CNA) vahvistamiseksi. Liike hillitsisi tai pysäyttäisi valeuutiset (Fake News) tai tekisi rangaistavaksi kasvavan kehityskulun tehdä politiikkaa valheita levittämällä, mikä on vähemmän älyä vaativa PSD:n lempimenetelmä. Faktojen tarkastuksesta (jollain tapaa institutionaalisella väliintulolla) valeuutisten ilmestyessä tulisi tehdä sääntö. Yksi vaihe, joka on uhkatekijä, on valeuutisten siirtyminen politiikan alueelle.

Nämä pari ”kansalais-sissiliikkeen” muotoa Romaniassa tekevät ulkoparlamentaarisesta oppositiosta pirstaleisen mutta ovat poliittisten puolueiden esimuotoja. Tämä herättää toivoa. Ovatko ne parempia kuin mitä nyt tarjotaan poliittisilla markkinoilla - kuka tietää? Voidaan olla tyytyväisiä siihen, että myös PSD:n sisällä puolueen tyhmyyksiin liittyy kriittisiä reaktioita.

Teksti: Werner Kremm (käännös MH)

 

MINNE MENET ROMANIA 2018

https://www.facebook.com/TheEconomist/videos/255863095052125/

 

 

Katso tämä video ja totea miten PSD  kohtelee Romanian kansaa 2018!

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/1285698368238334/


 

Romanian tuomarit, syyttäjät ja tutkintavirkamiehet nousevat myrskyisästi oikeusministeriä vastaan

Avoin kirje valtionsyyttäjä Augustin Lazarin tukemiseksi

Lauantai, 1. syyskuuta 2018 , Bukarest (ADZ)


Bukarest (ADS) - Romanian tuomarit, syyttäjien ja tuomioistuinten tutkijat

ovat sotajalalla vastaan oikeusministeri Tudorel Toaderia vastaan tämän

aikomuksista oikeusministeri Augustin Lazarin erottamiseksi.

Avoimessa kirjeessä yli 200 tuomaria toivat torstaina (30.8.) esille

Toaderin "inhottavavia manipulointiyritykset" ja vaativat häntä

"rakentavaan vuoropuheluun" oikeuslaitoksen ja ylimmän

tuomarineuvoston edustajien kanssa. Allekirjoittajat korostivat tukevansa

täysin virassa toimivaa valtionsyyttäjää, joka on toistuvasti viime

kuukausina julkisesti kritisoinut sekä PSD:n ns. "oikeuslaitoksen

uudistusta" että sen parlamentin enemmistöpäätöksillä junttaamia

rikosoikeuden muutoksia.

Viimeaikaiset ministerin todistelut koskevat valtionsyyttäjän toimistoa,

jota hän syyttää "kääntymisestä pois perustuslaillisesta tehtävästään"

saattavat ei vain syyttäjän vaan koko maan oikeusjärjestelmän huonoon

valoon. Ministeri vahingoittaa ja saattaa häpeään, ei ainoastaan maan

oikeuslaitoksen vaan myös koko Romanian yhteiskunnan, sanotaan

tuomareiden avoimessa kirjeessä.

 

 


 

Talousarvion alijäämä on kaksi kertaa korkeampi kuin vuosi sitten.

Vaje 1,26 prosenttia BKT: stä

Lauantai 1. Syyskuuta 2018 Bukarest (ADZ)

 

Romanian valtion budjettialijäämä oli vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden lopussa 11,9 miljardia leitä eli 1,26 prosenttia bruttokansantuotteesta 2018 (BKT). Samaan aikaan viime vuonna alijäämä oli 5,1 miljardia leitä eli 0,6 prosenttia talouden suorituskyvystä. Tammi-heinäkuussa 2018 tulot olivat 160,85 miljardia leitä (13,9 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna), kun taas menot olivat nousseet 172,78 miljardiin leihin ja 18 prosenttia.

Tulopuolella oli ennen kaikkea sosiaaliturvamaksujen tuotto noussut 55,5 miljardiin leihin eli 37,5 prosenttia edellisvuoden tasosta. Tuloverosta valtionvarainministeriöllä oli 22,7 prosenttia pienemmät tulot (13,4 miljardia leitä), kun taas arvonlisäveron tuotot olivat 9,8 prosenttia 31,9 miljardia leitä ja valmisteverot 9,2 prosenttia 15,6 miljardia leitä.

Menojen osalta henkilöstökulut nousivat 25,1 prosenttia 49,2 miljardiin leihin. Myös sosiaalimenojen määrä kasvoi merkittävästi, 13,1 prosenttia 58,8 miljardiin leihin, investoinnit kasvoivat 60,8 prosenttia 8,3 miljardiin leihin ja korkokustannukset kasvoivat 20 prosenttia ja nousivat 8,4 miljardiin leihin.

 

 

 

Johannis: "Sikaruton sijasta hallitus taistelee oikeuslaitosta vastaan"

 

Valtionpäämies vaatii välittömästi toimia sikaruton leviämisen estämiseksi


 

Perjantai 31. elokuuta 2018 Bukarest, (ADZ)

 

Presidentti Klaus Johannis on syyttänyt hallitusta keskiviikkona kyvyttömyydestä taistelussa maassa nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa (ASP) vastaan ja vaatii välittömiä toimia. Kuitenkin, sen sijaan, että torjuisi sikaruttoa ”PSD-hallitus taistelee oikeuslaitosta vastaan”. Sen katastrofaalisia kriisinhallintoa on kiittäminen siitä, että paikalliset maanviljelijöiden ja sikojen kasvattajat seisovat nyt "konkurssin partaalla," sanoo valtionpäämies lehdistötiedotteessaan.

Johannis huomauttaa, että yhdessätoista maakunnassa on jo yli 700 ASP-infektiotilaa ja että sikarutto leviää edelleen "uhkaavasti". Se vaikuttaa sekä maanviljelijöihin että suuriin sikojen kasvatustiloihin maan kaakkoisosassa, jälkimmäiset ovat itse asiassa "lopetustilassa". Tuhansia työpaikkoja menetetään ja vahingot voivat nousta "kymmeniin miljooniin leihin", kun viranomaiset näyttävät kykenevän taudin hillitsemiseen vain osittain.

Hallitusta kehotetaan ryhtymään välittömiin toimiin ASP:n torjumiseksi ja korvaamaan menetyksiä kärsiville kasvattajille välittömästi, sanoi valtionpäämies.

Hallitus tosiasiassa kutsui kriisitiimin, joka piti lehdistötilaisuuden. Eläinlääkintä- ja elintarviketurvallisuusviraston (ANSVSA) puheenjohtaja, Geronimo Branescu, sanoi taudin levinneisyyden olevan maassa "suurin sitten toisen maailmansodan", koska sen vuoksi teurastettiin yli 123 000 eläintä ja lisää teurastuksia vielä seuraisi.

Maatalousministeri Petre Daea (PSD) ei kuitenkaan vastannut lehdistön hänen eroaan koskevaan kysymykseen vaan kampanjoi vastavetona, ettei kriisiä hyödynnetä poliittisesti.

ILTALEHTI / UUTISET
Uutiset | Ulkomaan uutiset
Bukarestin jättimielenosoituksissa ainakin 400 loukkaantunutta - järkyttävät kuvat poliisin väkivallasta leviävät somessa
Eilen klo 17:00
Protestit jatkuvat myös tänään lauantaina eri puolilla maata.

Romaniassa on käynnissä valtavat mielenosoitukset, joihin on osallistunut jo kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Mielenosoittajat protestoivat maan hallitusta vastaan, jonka suurin puolue on sosiaalidemokraattinen Partidul Social Democrat eli PSD.

Protestit ovat ulkomailla asuvien romanialaisten järjestämiä.
Mielenosoituksia on kaikkialla maassa. Maan pääkaupungissa Bukarestissa ne ovat yltyneet väkivaltaisiksi.

Ruslan Trad@ruslantrad
Police brutality against protesters in #Bucharest

Reutersin mukaan yli 400 ihmistä on joutunut hakeutumaan hoitoon Bukarestin mielenosoitusten väkivaltaisuuksien takia. Poliisi on tukahduttanut protesteja käyttämällä vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastan.

Sosiaalisessa mediassa leviää rajuja videoita, jolla näkyy, kuinka poliisi pahoinpitelee mielenosoittajia ja tykittää kyynelkaasua ihmisjoukkoihin.

"Maatamme johtavat varkaat" 

Suomi-Romania-Seura 

Liisa Niemi HS, Jussi Salmela HS
Julkaistu: 11.8. 8:08 , Päivitetty: 12.8. 1:14


MIELENOSOITUKSET jatkuivat Romanian pääkaupungissa Bukarestissa lauantaina. Lauantain mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti, uutistoimisto AFP kertoo.

AFP:n mukaan lauantain mielenosoituksiin osallistui noin 40 000 ihmistä. Perjantaina mielenosoittajia oli jopa 100 000.

Perjantaina yli 450 ihmistä loukkaantui suuressa mielenosoituksessa Bukarestissa, kertoi paikallinen poliisi lauantaina AFP:n mukaan. Arviolta 30 ihmistä pidätettiin.

Ihmiset kerääntyivät mielenosoituksiin vastustamaan korruptiota. Mielenosoittajat vaativat vasemmistohallituksen eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

POLIISI käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä väkijoukon hajottamiseksi. Monet mielenosoittajat tarvitsivat sairaalahoitoa hengitettyään kyynelkaasua ja pippurisumutetta.

Viranomaiset ovat kiistäneet syytökset liiallisesta voimankäytöstä. Myös 30 poliisia loukkaantui, kun mielenosoittajat heittelivät kiviä ja pulloja poliisia kohti. 11 poliisia vietiin sairaalahoitoon.

Romanian presidentti Klaus Iohannis kutsui poliisin voimankäyttöä suhteettomaksi.

”Tuomitsen tiukasti mellakkapoliisien toiminnan, joka oli voimakkaan suhteetonta verrattuna siihen, kuinka valtaosa ihmisistä käyttäytyi”, Johannis sanoi BBC:n mukaan.

PAIKALLISEN median mukaan Bukarestin mielenosoitukseen osallistui jopa 50 000–80 000 ihmistä, AFP kertoi perjantaina. Mielenosoitukseen osallistui myös runsaasti ulkomailla asuvia romanialaisia.

Mielenosoituksia järjestettiin samanaikaisesti myös muissa Romanian kaupungeissa.

UUTISTOIMISTO Reutersin mukaan protestien takana olivat ulkomailla työskentelevät romanialaiset, jotka omien sanojensa mukaan ovat kyllästyneet maahan juurtuneeseen korruptioon, mataliin palkkoihin ja hallituksen yritykseen heikentää Romanian oikeuslaitosta.

Romaniassa on pidetty toistuvasti mielenosoituksia sen jälkeen, kun sosiaalidemokraatit ottivat maassa vallan vuoden 2017 alussa ja yrittivät armahtaa useita korruptiorikoksista tuomittuja.

Romaniaa pidetään yhtenä Euroopan unionin korruptoituneimmista maista.

 

Oikeuslaitoksen riippumattomuus vaarassa.

Korruption torjunta heikkenemässä.

(Seuraavassa pelkkiä otsikoita saksankielisistä luotettavista tietolähteistä)

Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ):Valtion päämies: tahdon oikeusvaltion ja oikeuslaitoksen riippumattomuusen säilyvän (7.6.2018)

ADZ: Perustuslakituomioistuin arvostelee Venetsian komissiota ja hallitus syyttää sitä "terävistä hyökkäyksistä" (7.6.2018)

Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF): Korruption torjunta Romaniassa: Romania on yksi korruptoituneimmista Euroopan maista, mutta sillä on samalla tehokas lahjonnan vastainen virasto. Maan hallitus haluaa silti erottaa sen päällikön, koska tämä aiheuttaa poliitikoille ongelmia (6.6.2018).

ADZ: Onko perustuslakituomioistuin laittomasti muodostunut? Valtiosääntöoikeuden tuomarin toimikausi päättyi kauan sitten (06.06.2018).

ADZ: Sadat syyttäjät ja tuomarit antoivat "Itsenäisyyjulistuksen". / Opposition syyttää " perustuslakituomioistuimen tuomareita vallankaappauksesta.(05.06.2018)

ADZ: Kövesin erottaminen: Valtionpäämies perustulakituomioistuimen alapuolell / järkyttävä perustuslakituomioistuimen tuomarin päätös (05.06.2018)

Süddeutsche Zeitung: Romania: Epämiellyttävä totuus maasta. Romanian hallitus haluaa päästä eroon maan korkeimmasta korruptiotaistelijasta kaikin tavoin. (4.6.2018)

RP Online: Romania vapauttaa korruptionvastaisen viranomaisen (01.06.2018)

Welt: Romania on yksi korruptoituneimmista Euroopan maista, mutta sillä on ainakin yksi parhaista korruption vastaisista viranomaisista - ja nyt hallitus haluaa vapauttaa sen. (1.6.2018)

Konrad Adenauer Stiftung: Romania: Epävarma tulevaisuus Romanian oikeuslaitokselle perustuslakituomioistuimen kiistanalaisen päätöksen jälkeen (1.6.2018)

Zeit Online: Laura Codruţa Kövesi: Romanian korruption vastainen syyttäjä pitäisi erottaa / Perustuslaituomioistuin on kehottanut presidenttiä vapauttamaan Laura Kövesin. (30.5.2018)

Zeit: Romania: Kuka pelkää Laura Kövesiä? Hän johtaa Romaniaa korruption vastaista virastoa, ja monet pitävät häntä maan voimakkaimpana naisena. Ihmiset rakastavat häntä, Hallitus tuskin jajssa odottaa hänen putoamistaan. (30.5.2018)

Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien:

Kuten rotat ": Dragnea loukkaisi kahta maan ex-pääministeriä: Ponta:" Hallituskoalition hajoaminen olisi maalle hyväksi (26.5.2018)


Korruptio on yhä Romanian surkeaa arkipäivää

Liviu Dragnea ei hallitse Romaniaa virallisesti mutta sen sijaan

epävirallisesti. Hänellä on valtaa Romaniassa enemmän kuin kaikilla

muilla poliitikoilla. Hänen tärkein päämääränsä on saada mitätöityä

korruptiontorjuntalait.

Dragnean argumentit:

Romanian presidentti? On mukana salaliitossa. Oppositio? On mukana

salaliitossa samoin. Mielenosoittajat kaduilla? Ovat myös mukana

salaliitossa.

He kaikki muodostavat ”illegaalin paralleelivaltion”, joka on kaapannut

Romanian, tekosyynään korruption vastainen taistelu, jotta pääsisivät

eroon epämiellyttävistä vastustajistaan. Mitä tulee Romanian PSD -

hallituspuolueeseen ja sen puoluejohtajaan Liviu Dragneaan, niin heidän

omasta mielestään tämä onkin realiteetti Romaniassa vuonna 2018.

Luonnollisesti tämä ei pidä paikkaansa.

Kenties tätä seikkailukertomusta voisi pitää hallituksen

harhautusliikkeenä, jotta sen omat toimet jäisivät huomiotta. Mutta silloin

katsottasiin läpi sormien, että Dragnea ja hänen puolueensa tekevät

kauppaa, ei enemmästä tai vähemmästä, kuin oikeusvaltion olemassaolosta

ja sen romuttamisesta. Hallitusta kritisoivat sanovatkin: Dragnea haluaa

saada aikaan tämän romutuksen. Sen vuoksi maan korruptio ei voikaan v

ähentyä.

Romanian hallitus, joka on Dragnean PSD:n ja pienen liberaalin ALDE -

puolueen koalitio, on kohdistanut ohjelmansa jo vuoden 2017 alusta

lähtien vain yhteen asiaan: antikorruptiolakien lieventämiseen. Kaksi

PSD:n omaa pääministeriä vain vuoden sisällä on vaihdettu pois. Entisen

EU-parlamentin jäsenen Viorica Dăncilăn pitää nyt naisena asettua tälle

paikalle. Vasta muutaman päivän virassa oltuaan, mitataan myös häntä,

josko hän saa, ja kuinka nopeasti ns. oikeuslaitosuudistuksen ja rikoslain

muutokset voimaan ja pysyen kuuliaisena Liviu Dragnealle, maan

varsinaiselle vahvalle persoonalle.

Se, että Dragnealla itsellään on aiempi rikostuomio, joka estää

hallituspaikan saamisen, ei ole vähentänyt hänen vaikutusvaltaansa

PSD:ssä. Hän vain taustalta sanelee agendansa, kuten Puolassa Jarosław

Kaczyński, jolla ei ole asemaa valtion hallinnossa mutta kuitenkin hän

määrää silti maan suunnan. Sitäpaitsi Dragnea on syytteessä

vaalipetoksesta ja virka-aseman väärikäytöstä ja kaiken lisäksi häntä

tutkitaan petoksesta EU -tukiin liittyen, kun hän oli aiemminTeleorman

maakunnan piirineuvoston presidenttinä. Tässä oikeuskäsittelyssä

syytetään häntä rikollisen yhteisön muodostamisesta. Hänen uskotaan

käyttäneen hyväkseen tienrakennusyhtiö Teldrumia jakaakseen saatuja

EU:n tukirahoja epärehellisesti. Vasta 18. tammikuuta 2018 ovat syyttäjät j

ulkistaneet laajentavansa tutkimuksia Teldrumin tapauksen osalta.

Dragnean omaisuus on jo jäädytetty. Myös salaisesti yksityistetty Tonavan

varrella sijaitseva järvi, jonka rannalle Dragnea kuuluu rakentavan

kalastushuvilaa, on nyt joutunut valtionsyyttäjien valvonnan kohteeksi.

 

Korruptio on Romanian arkipäivää

Korruptio on yhä Romanian arkipäivää, oli sitten kyse terveydenhoidosta

tai työmarkkinoista. Jopa ajokorttitutkinnossa läpäisyyn auttaa

”säännönmukainen” käteisrahaa sisältävä kirjekuori tutkinnon

vastaanottajalle. Maassa vallalla olevan lahjonnan, hyväveli-järjestelmän,

ja virkamiesten edellyttämän vastapalvelujärjestelmän vuoksi Romanian

valtio perusti vuonna 2002 EU:n painostuksesta oman

antikorruptiovirastonsa (DNA) valtionsyyttäjineen. Sen tulee valvoa mm.,

että julkisten varojen jakamisessa noudatetaan peräänantamattomasti

lainmukaisuutta. DNA:lla on ollut paljon työtä tehtävänään.

Yksinomaan 1/3 osa 1300 antikorruptioviraston syytteestä vuonna 2016

koski virka-aseman väärinkäyttöä. Syytettyjen listalta löytyi 3 ministeriä, 6

senaattoria, 11 kansanedustajaa ja 20 valtionyrityksen johtajaa. Vuotta

aikaisemmin syytettiin yhtä pääministeriä, 5 ministeriä, 16

kansanedustajaa ja 5 senaattoria. Heille kaikille oli hyötyä

antikorruptiosyyttäjien löysistä määräyksistä.

 

Pitkä hyökkäys oikeuslaitosta vastaan

Parlamenttivaalien 2016 jälkeen ensimmäisen hyökkäyksensä

oikeuslaitosta vastaan aloitti hallitus heti valtaan tulonsa jälkeen

tammikuussa 2016, kun se yöllä kiireellisyysasetuksen kautta muutti

rikoslakia.

Sellaisilla kiireellisyysasetuksilla oikeudenmääräyksinä ja ohi parlamentin,

on ajatuksena kyetä reagoimaan nopeasti hätätilanteessa. Tätä ovat

Romaniassa kaikenväriset hallitukset jo menneisyydessä käyttäneet

hyväkseen. Mutta 2016 hyväksyttiin asetus, joka mm. hylkäisi

rangaistusseuraamuket virka-aseman väärinkäytöstä, mikäli aiheutettu

vahinko olisi pienempi kuin 44.000 euroa. ”Että hallitus hyökkäisi heti

niin kiivaasti oikeuslaitosta vastaan, en olisi uskonut”, sanoo Elena

Calistru, romanialainen tunnettu aktivisti, joka myötäeli sen, kuinka

kansalaiset vuosi sitten kiireellisyysasetukseen reagoivat. Dragnea oli

aliarvioinut kansalaisten protestihuudot. Puoli miljoonaa ihmistä

organisoitui kaduille suurimpaan mielenosoitukseen ja protestiin, jollaista

Romania ei ollut kokenut kommunismin kukistumisen 1989 jälkeen.

Euroopan Unioni ja NATO-liittolainen USA olivat Romanian tukena. Nyt

Dragnea ymmärsi, että hänen reformilleen täytyi löytää tie parlamentin

kautta. Hän myös teki näin.

 

EU-Komissio ilmaisee huolestumisensa

Muutama päivä sitten julkistettu oikeuslaitosreformi tapahtui täsmälleen

Dragnean sanelun mukaisesti, koska häne puolueellaan on parlamentissa

absoluuttinen enemmistö.

Uudistuksen seurannaisvaikutukset ovat seuraavat:

- Antikorruptioviraston valtionsyyttäjien toimivaltaa rajoitetaan.

- Oikeusministeri saa enemmän vaikutusvaltaa valtionsyyttäjiin ja tuomareihin.

- Hallitus avaa oikeulaitoksen kanssa toisen institutinallisen sivustaelimen, jonka tarkoituksena on heikentää taistelua korruptiota vastaan.

Uusi rikoslaki tulisi myötävaikuttamaan siihen, että tämä toteutuisi.

Vaikka asia on jo päätetty, oikeuslaitosuudistus ei vielä ole astunut

voimaan. Perustuslakioikeus on todennut, että siinä on kolmessa kohdassa

perustulakia loukkaavia osia. Presidentti Klaus Iohannis on ilmoittanut,

että oikeusvaltio, oikeuslaitoksen riippumattomuus ja taistelu korruptiota

vastaan eivät ole neuvoteltavissa olevia asioita. Vaikka

romaniansaksalainen valtion päämies on muissa maissa hyvin suosittu

vieras, hänellä on Romaniassa kuitenkin vähän valtaa ja vielä vähemmän

liittolaisia. Euroopan Unionin komissio myös ilmasi jälleen kerran

”olevansa huolestunut” Romania nykytilan kehityksestä. Enempää ei sitten

ole tapahtunutkaan.

Se, että Puolaan ja Unkariin verrattuna Romania on tähän saakka saanut

vähemmän moitteita Brysselistä, ei vaikuta siihen, että hallitus välttäisi

ulkoisia konflikteja. Niinpä se on torjunut esimerkiksi pakolaisten

vastaanottoa ja sitten kuitenkin ottanut vastaan muutamia. Sitäpaitsi se ei

noudata Varsovan tai Budapestin tapaan, silmiinpistävästi nationalistis-

konservatistista linjaa.

 

Ideologiana suurimman hyödyn saavuttamine itselle.

Dragnean sosiaalidemokraattinen PSD ja vasemmistoliberaalinen ALDE,

eivät kumpikaan seuraa jotain tiettyä ideologista suuntalinjaa vaan niiden

maailmankatsomukset vaihtelevat suurimman mahdollisen hyödyn

saavuttamisen periaatetta seuraten. Dragnean järjestelmä toimii kuin ”osto-

ja myyntiliike”, sanoo politiikantutkija Ioan Stanomir Bukarestin

yliopistosta: ”Joka antaa, sille annetaan.” Dragnean täytyy ruokkia kaikkia

niitä, jotka häntä tukevat, palkkioviroilla tai -asemilla sekä

vaikutuspiireillä. Tuloksena nähdään myöntyväisten ja

vastuunpakoilijoden hallintovalta. Sillä, missä hallinto perustuu alamaisen

kuuliaisuuteen ja riippuvuuteen, syntyy vahinkoa ja tappiota myös muilla

sektoreilla.

 

Talouspolitiikalta puuttuu suunnitelmallisuus

Kun keskustelee esimerkiksi ulkomaisen yrityksen kanssa, tulee esiin

turhautuneisuus ja neuvottomuus. Ettäkö Romanian talous vuonna 2017,

kulutuksesta päätellen, olisi kasvanut yli 5% muita EU -maita

vahvemmin? Se onkin kysymys, kun ei voi suunnitella. ”Epävarmuus

yksinkertaisesti on järjettömän suuri”, sanoo esimerkiksi itävaltalainen

tekstiiliyrittäjä. Jo lokakuussa vihjaisi eräs ulkomainen pääomasijoittaja,

jolla on enemmän kuin 130 konsernia ja 180 tuhatta yhteistyökumppania,

että Romaniassa ajan mittaan talouskasvu tulee hitaasti romahtamaan.

Talouspolitiikalta puuttuu johdonmukaisuus, toiminnan priorisointi, ja

suoraan sanoen, suunnittelu.

Samanaikaisesti on hallitus Bukarestissa, äänestäjäkunta silmissään,

korottanut moninkertaisesti minimipalkkaa ja siten luonut painetta koko

siviilisektorin kaikille palkoille, ilman että työn tuottavuus pysyisi tahdissa

mukana. Infrastruktuuri puolestaan on useilla alueilla jätetty kesannolle.

”Enemmän kuin 25 vuotta kommunismin kaatumisen jälkeen, Romaniassa

ei ole rakennettu ainoatakaan moottoritietä Mustalta mereltä Unkarin

rajalle. Joka kolmannessa romanialaisessa koulussa käymälätilat sijaisevat

takapihalla. jne.

Sitten tulevat vielä lisäksi palkkojen lisäkustannukset. Kuluvan

vuodenalusta alkaen työntekijöiden on maksettava ne lähes kokonaan.

Niistä työnantajalle ohjautuu vain vähän yli 2%. Kuka hyötyy tästä

uudesta järjestelmästä, sitä arvuuttelevat jopa asiantuntijatkin.

Todennäköisintä lienee, että hallitus on yrittänyt toteuttaa vaalilupauksensa

korkeammista palkoista nokkelalla tempulla, jottei viranhaltijoiden

tarvitsisi ottaa laskua maksettavakseen.

 

Maan tulevaisuus vaakalaudalla

Ulkomaalaiset yritykset maksavat tästä politiikasta, liikesuunnitemillaan,

joita ei voida toteuttaa, mutta romanialaisille se maksaa tulevaisuuden

näkymät. Ennen kaikkea hyvin koulutettu nuoriso harkitsee muuttoa

maasta, rakentaakseen uraansa ja tulevaisuuttaan maan rajojen

ulkopuolella, ja poissa sisäpiiri-, vastapalvelu- ja hyväveli -järjestelmien

yhteiskunnasta. Hallituksen lähes rajaton valta häiritsee ja rasittaa heistä

useimpia.

Jo ennen nykyisen uusimman hallituksen astumista virkaansa oli korkeassa

asemassa oleva sosiaalidemokraattinen poliitikko selittänyt, että

”rikoslakiin suunnitellaan paljon muutoksia”. Erään toimittajan

kysymykseen Adevărul -lehdessä, miksi PSD on nimittänyt hallitukseen

jälleen viisi ministeriä, joilla on ongelmia rikoslain kanssa, oli tämä

lyhyesti kuitannut: ”Me teemme, koska me voimme!”

 

Lähde: ZEIT ON LINE / Eva Konzett / 8. helmikuuta 2018,

 

 

 

 

Romania: Euronews

Päivitetty 26/02/2018

 

Protesteja ylimmän korruptiosyyttäjän erottamista vastaan.

Romanian oikeusministeri Tudorel Toader haluaa erottaa

Romanian valtionsyyttäjälaitoksen antikorruptioyksikön päällikön ”yliaktiivisuuden” vuoksi.

 

Tämä ajaa ihmiset kaduille. Tuhannet romanialaiset ihmiset ovat sunnuntai-iltana 25.2.2018 osoittaneet mieltään maan ylimmän korruptiota vastustavan taistelijan, Laura Kövesin, erottamista vastaan.

Yksistään Bukarestissa lähti kaduille paukkupakkaseen noin 4000 mielenosoittajaa. Heidän tyytymättömyytensä kohdistuu oikeusministeri Tudorel Toaderiin, joka haluaa erottaa Romanian valtionsyyttäjälaitoksen antikorruptioyksikön päällikön ”yliaktiivisuuden” vuoksi.

Tämä on kansan kapina, sanoo eräs mielenosoittaja. ”Me vaadimme oikeusministeri Tudorel Toaderin eroa. Hän on valehtelija.” Toiset ovat huolissaan Romanian julkikuvasta Euroopan Unionissa, ”Kaikki tänne kokoontuneet ihmiset pelkäävät, että EU-valtiot tulevat hylkäämään tämän vuoksi Romanian”, lisää eräs mies tähän. ”Sitä emme ole ansainneet.” Kriitikkojen mukaan Romania hallitus yrittää korvata Laura Kövesin vähemmän peräänantamattomalla pääsyyttäjällä.

Lukuisat korkeassa asemassa olevat hallituspuolueiden PSD:n (sosiaalidemokraatit) ja ALDE (vas-liberaalit) ovat oikeuden tähtäimessä korruptiosyytteiden vuoksi, kuten mm. mahtava PSD-puolueen puheenjohtaja Liviu Dragnea, joka on jo aiemmin tuomittu mm. vaalipetoksesta.

Kövesiä ei voi erottaa ilman opposiota lähellä olevan Romanian presidentin Klaus Iohanniksen päätösä ja allekirjoitusta. Ensin täytyy kuitenkin oikeuslaitoksen itsehallintoelimessä hyväksyä Toaderin esitys erottamisesta. Klaus Iohannis on useamman kerran korostanut, että hän on tyytyväinen Kövesin työhön antikorruptiovirastossa.

 

Romanian uusi hallitus: Protesteja ja korruptiopolitiikkaa

1. helmikuuta 2018

Korkean tason poliitikot saavat jatkossa suojan ja välttyvät korruptiosyytteiltä - Romanialaiset marssivat jälleen kaduille kymmenin tuhansin.

Tammikuun 20. päivänä 2018, vuosi Romanian suurimpien protestiaaltojen jälkeen, protestoivat ihmiset jälleen Bukarestissa ja muissa kaupungeissa. 50 000 ihmistä marssi kaduilla johdonmukaisen taistelun puolesta korruptiota vastaan

Myös EU:n komissio on kritisoinut terävästi 24.1. Romanian hallitusta. Komissio katsoo oikeuslaitoksen riippumattomuuden vaarantuneen, mikäli maassa hyväksytään lakipaketti, jonka tavoitteena on luoda järjestelmällinen hierarkia, jolla mm. oikeuslaitos alistetaan poliittiselle ohjaukselle.

Euroopan katse kohdistuu EU:n jäsenvaltioista pikemminkin Unkariin ja Puolaan niiden autoritaarisuuskehityksen vuoksi. Nyt joutui myös Romania polttopisteeseen. Tosin muutokset Romaniassa eivät viittaa oikeisto-konservatiivis-populistiseen valtiorakenteen ja yhteiskunnan muuttamiseen. Pikemminkin on kyse viime vuosien tuloksia tuottaneen, korruption vastaisen taistelun pysäyttämisestä. Hallitsevan sosiaalidemokraattis-liberaalin hallituskoalition (PSD -ALDE) näkökulmasta katsoen, on viime vuosina liian monta poliitikkoa tuomittu liian pitkiin vankeusrangaistuksiin. On myös ennakoitavissa, että lukuisissa käynnissä olevissa korruptio-oikudenkäynneissä tuomioita jaetaan edelleen. Sosiaalidemokraattisen PSD puolueen puoluejohtaja Liviu Dragneaa, - joka haluaisi mielellän itse olla pääministeri, mutta ei ole siihen kelvollinen ehdollisen vaalipetostuomionsa vuoksi– Lisäksi häntä tutkitaan kolmen eri tapauksen perusteella -. Hän on yhdessä koalitiopartnerinsa Calin Popescu-Tariceanun (ALDE) kanssa kirjoittanut EU:lle vastineen; jonka mukaan he ovat yllättyneitä siitä, kuinka Bryssel on saanut niin valheellista informaatiota. Romaniasta.

Koska me voimme!”

Tämän kehityskulun puitteissa on enemmän tai vähemmän ymmärrettävää, että Romaniassa vain yhden vuoden kuluessa pääministerin tehtävään on kolme kertaa vaihdettu henkilöä. Tämä ei ensisijaisesti ole osoitus autoritaarisuudesta, vaan pikemminkin epävakaudesta. Viorica Dancila on vuodesta 2009 EU:n parlamentin jäsen ja PSD:n naisorganisaation puheenjohtaja. Oleellisin kriteeri hänen pääministeriksi valinnalleen, näin pahoin aavistellaan, on järkkymätön puolueuskollisuus puoluejohtaja Dragneaa kohtaan. Hänen mukanaan uuteen hallitukseen valitaan luultavasti muutama ministeri, joilla on parhaillaan meneillä korruptioprosessi. Kun kysttiin, miksi PSD tekee tällaista, vastasi pääsihteeri: ”Miksi? Koska me voimme!”

Ja tosiasiassa; sosiaalidemokraattisella puolueella ei ole mitään pelättävää äänestäjäkuntansa taholta. Jos vaalit olisivat tänään, tulisi puolueesta muutaman kyselyn perusteella (pienestä vaalitappiosta huolimatta) jälleen parlamentin vahvin puolue. Ainoastaan ”nukkuvien puolue” olisi suurempi. Sen osuus kaksissa viime vaaleissa oli noin 60% äänioikeutetuista. Tämä on jotenkin hämmästyttävää, koska vuosi sitten viikkoja kestäneet massamielenosoitukset pakottivat hallituksen vetämään takaisin virkarikosten laillistamisen ( ei syytettä alle 42000 € rikoksesta) sekä meneillään olevien korruptiosyytteiden tutkinnan keskeytyksen. Hallitus joutui silloin perääntymään massivisten mielenosoitusten ja Euroopan Unionin paineen alla.

PSD:lle ei ole olemassa vaaraa opposition eikä EU:n taholta

Tähän sisältyy myös oppimisprosessi: ”2012 joutui Victor Pontan

johtama PSD massaprotestoinnin kohteeksi ja hänen hallituksensa kaatui epäluottamusäänestykseen. 2015 puolue teki tilaa teknokraattihallitukselle katujen massamielenosoitusten painostuksesta, palatakseen vuotta myöhemmin normaalivaalien kautta valtaan voittajana. Vuoden 2017 massaprotestoinnit johtivat poliittisiin henkilökiistoihin ja -siirtoihin sekä lainsäädännön runnomisyrityksiin. Nyt näyttää siltä, että yksinkertaisesti ollaan tekemässä loppu ongelmasta.

EU -komissio on käyttänyt joitain aiempia uhkakeinojaan ja lisäksi vielä ovat voimassa EU:n ”yhteistyö- ja kontrollimenettelyt Bulgarian ja Romanian osalta”, jonka molemmat maat hyväksyivät EU -liittymisensä ehtoina. Unkari ja Puola kuitenkin osoittavat, että EU:lla on perustavanlaatuinen ongelma sanktioiden asettamisessa jäsenmailleen. Niinpä Puolaa vastaan EU:n perussopimuksen ydinartikla edellyttää yksimielisyyttä ja siten on hyvin epätodennäköistä, että todettaisiin painavia ja jatkuvia sopimuksen artikla 2:ssa mainittujen arvojen loukkauksia ja että tiettyjen oikeuksien evääminen siten tulisi EU:n käsittelyyn.

Oppositionkaan taholta PSD ei näe minkäänlaista vaaraa: Niin sanottu porvarillis-konservatiivinen leiri on sirpaloitunut ja pitkälle voimattomassa tilassa. Puolueettomalle, mutta PSD-kriittiselle presidentille Klaus Iohannikselle ei ole jäänyt juuri muuta vaihtoehtoa jäljelle, kuin hyväksyä PSD:n ensimmäinen, toinen tai kolmas ehdotus.

Puolueen sisäinen valtataistelu

PSD on itsensä suurin vihollinen. Äskettäinen ajankohtainen hallituskriisi oli puolueen sisäinen valtataistelu iskuvalmiin Dragnean ja juuri eronneen pääministeri Tudor Tudosen välillä. Dragnea on voittanut selvästi taistelun. Rutiköyhän Teleorman alueen ”maakuntaruhtinaalla” on nyt kansallinen PSD -politiikka lujasti otteessaan. Romaniassa keskustellaan nykyisin valtapoliittisista algoritmeistä – ketä eniten vahingoittvat poliittiset henkilösiirrot, kuka saa niistä hyötyä eniten? PSD puolueena, Dragnea henkilönä, vai presidentti? Lisäksi kuumentaa mieliä, onko uusin pääministeri Dancila kykenevä virkaansa ilman mitään kokemusta hallinnosta ja johtamisesta ja sen lisäksi hän on vielä kotosin Teleormanista. Ja vielä kaiken päälle heiluttaa keskustelua, että hän on nainen, mutta se taas ei selitä mitään. Epäpätevä; niinkin voisi hänestä sanoa, mutta kuuluuko politiikka vain miehille? Pääministeri Dancila valittiin virkaansa maanantaina (29.1.).

Mitä varten PSD tekee näin? Puoluejohtajan toive ja käskyt ovat tietenkin kaiken takana. Se tarkoittaa oikeuslaitoksen perusteellista heikentämistä ja Dragneaan kohdistuvien korruptiosyytteiden kaatamista, jotta hänestä itsestään tulisi pääministeri.

Me puolustamme sinua Euroopassa”

Romanian PSD on yksi harvoista sosiaalidemokraattisista puolueista, joka on vahva Itä-Euroopan EU-jäsenmaissa. Useissa muissa maissa, kuten Puolassa, Unkarissa ja viimeksi Tsekissä ne ovat kompuroineet korruptioskandaalien tai politiikan kiemuroiden kanssa ja vajoten poliittisesti vähäpätöiselle tasolle. Oikeistopopulistiset puolueet ovat omineet ja muotoilleet uudelleen sosiaaldemokraattista agendaa sekoitukseksi sovinismia (=kansalliskiihkoa), hyvinvointivaltion argumentaatiota, nationalismia ja epämääräistä eliittikrittisyyttä.

Kuinka on sitten PSD:n menestys selitettävissä? Syvälle käyneistä ankarista julkisen sektorin palkanalennuksista 25% vuodesta 2010 alkaen ei puolue ole vastuussa – kuitenkin korruptioskandaalit osoittavat heihin riittävästi, mutta tämä ei sinänsä ole vain yhtä puoluetta kuvaava tunnusmerkki.

PSD alkoi Romanian Kommunistisen puolueen seuraajana ja liittoutui jo 1990-luvulla (epävirallisesti) silloisiin vahvoina esiintynesiin nationalistisiin voimiin, kun samaan aikaan maan taloudellinen kehittyminen oli hajaannustilassa. 2000 -luvun alussa puolue muuntui uusliberaaliseen suuntaan hyötyen samalla talousboomista, joka kuitenkin vuoden 2004 parlamenttivaaleissa katkesi. Puolue oli ajoittain hallituksen ”junioripartnerina” liberaalien ja konservatiivisten voimien rinnalla. Vuoden 2014 EU-vaalitaistelussa oli PSD -puolueella mukana kansallis- (nationalistinen) komponentti jossa iskulauseta olivat ” Olemme ylpeitä romanialaisuudestamme” tai ”Puolustamme sinua Euroopassa”. Tästä piiristä kuullaan jatkuvasti saksankieliseen vähemmistöön kuuluvaa presidenttiä Klaus Iohannista tai muita vähemmistöryhmiä kohtaan esitettyjä verbaalisia hyökkäyksiä.

Niin teki äskettäin, - aivan muista syistä eronnut - pääministeri Tudosekin, kun hän uhkasi unkarinkielistä vähemmistöryhmää, mikäli he nostaisivat Szekely-lipun salkoon alueellaan.

PSD tukee myös – vähenevässä määrin – kristillis-konservatiivia perhekoalitioliikettä, joka haluaa kirjattavaksi perustuslakiin miehen ja naisen välisen avioliiton. Ykkösprojektia, kansan vapautuksen katedraalin (Catedrala mântuirii neamului) rakentamista Bukarestin keskustaan tukevat rahallisesti Romanian valtio ja Bukarestia hallitseva PSD runsaskätisesti.

Otaksuttu sosiaalidemokraattinen vaaliporkkana

Sosiaalidemokraattinen elementti on sedimentoitu heidän peruskuvioihinsa: Eläkkeiden korottaminen – jota on siirretty jo kolme kertaa – oli keskeinen heidän vaalilupauksensa. PSD on hyväksynyt myös melko kiistanalaisen lakiesityksen, jonka mukaan työntekijän pitää maksaa myös työnantajan osuus eläkemaksuista. Yksityisen sektorin useille työtekijöille tämä merkitsee uusia palkkaneuvotteluja. Lakia perustellaan työtekijöille yritysten huonolla maksumoraalilla ja läpinäkyvyydellä. Yhdeksän kymmenestä velkaisimmasta yrityksestä on valtion yrityksiä ja myös PSD:n Bukarestin ”byroo” on tullut esiin negatiivisesti tässä yhteydessä. Monet olettavat, että PSD:n vaaliporkkana - julkisalan palkkojen nosto – toteutuu vain muodollisena ja jää samalla työntekijöille merkityksettömäksi, koska he nyt he joutuvat yksin maksamaan sosiaaliturvamaksut.

Talous- ja sosiaalipoliittisesti merkitsee tämä suuntaus ennen kaikkea epävarmuutta. PSD:n äänestäjäkunta pohjautuu alueellisesti maaseutuun ja eläkeläisiin, vaikkakin he saivat viime vaaleissa 2016 ensimmäisen kerran vedettyä mukaan myös suuren osan nuoria äänestäjiä jopa Bukarestista. Ideologianko ansiosta?

Nuoret ovat hyvin liikkuvia ja karttavat sekä oikeata että vasenta laitaa. Toisaalta näyttää siltä, että oikeistonationalistinen muutosmalli Puolan, Unkarin ja Slovakian tapaan ei olisi Romaniassa mahdollinen. Strategiana ei PSD varmaakaan karttaisi tätäkään – varsinkin, kun äänestäjäkunnan resonanssi ei ole kovin suurta ja kun puolueen valta-asema ei ole uhattuna opposition heikkouden vuoksi.

(Tina Olteanu, 1.2.2018)

Tina Olteanu on Wienin yliopiston vertailevan politiikan professori painopisteenään Itä- ja Eteläeurooppa.

 

Lähde:/derstandard.at/2000073301014/Neue-Regierung-in-Rumaenien-Protest-und-Klientelpolitik Käännös MH

PS:

Romaniassa työntekijät joutuvat maksamaan itse lähes kaikki sosiaalimaksut.

Romaniassa työntekijän täytyy maksaa vuoden 2018 alusta alkaen sosiaalimaksut yksin. Niin sanotaan asetuksessa, jonka Romanian sosiaaliliberaali hallitus julkaisi viime viikolla (vko 6) kiireellisenä. Tarkkailijat olettavat, että tämä johtaa ahdinkoon, koska hallitus oli luvannut viranhaltijoille tulevaksi vuodeksi 25% palkankorotukset mutta ei voi maksaa heidän sosiaalimaksujaan. Kommentaattorit ovat protestoineet asetusta toisesta syystä.

Tuleeko Romaniasta uusliberaalinen suunnanäyttäjä?

Sosiaaliliberaalinen hallitus Bukarestissa irtisanoo tämän lain kautta työnantajien ja työntekijöiden välisen sosiaalisopimuksen. Tätä kritisoi journalisti Iulian Leca viestintäportaali Ziaressa 10.2.2018:

Romania lähtee tämän PSD:n alulle paneman verouudistuksen kautta suunnan näyttäjäksi uusliberaalille tielle, ei vain Euroopassa vaan maailmanlaajuisesti. Samalla kun PSD vyöryttää sosiaalimaksut työnantajalta työntekijälle, se vapauttaa kanssatoimijoidensa talousyritykset kaikista sosiaalisen tason vastuista. Työntekijöiden täytyy nyt kontata polvillaan työnantajien edessä ja olla näiden armon varassa – poisluettuna ne yritykset, joista finanssiministeri sanoo, etteivät ne ole vielä maksaneet noin kahdelle miljoonalle virkailijalleen mitään sosiaalitukia.”

Hallituspuolue haluaa varmistaa valta-asemansa

Mitä lakiuudistus käytännössä tarkoittaa? Sitä selittää 11.2.2018 journalistiikan dosentti Gelu Sabău Baricadan blogissaan:

Koko kuorma on nyt sälytetty työntekijöiden hartioille (sellaista ei ole tehty missään muualla Euroopassa) ja se romuttaa työntekijöiden ja työnantajien välisen sosiaalisen solidaarisuusperaatteen. Jokainen sosiaaliturvan muutos rasittaa jatkossa vain työntekijää. Jos sitä korotetaan, se ei koske työnantajaa. ….. Tämä PSD:stä lähtöisin oleva toimenpide aiheuttaa korkealla tasolla sosiaalivihamielisiä seuraamuksia. Se on tyypillinen sosiaaliliberaalisen hallituksen toimenpide, jonka tavoitteena on työvoiman heikentäminen. Pohjaa sille, että sosiaalidemokraatit ovat lain julistaneet, ei ole ideologisesti perusteltu. Taustalla on piilotettuna PSD:n puoluejohdon toive, varmistaa heidän valta-asemansa myös jatkossa.”

 

Der Standart.at / Itävalta

KOLUMNI PAUL LENDVAI 22.1.2018

Romania panttivankina?

Etelä-Euroopan suurimmassa EU-valtiossa vallitsee poliittinen sekasorto.

Toisen kerran seitsemän kuukauden sisään maan pääministerin erottaa

tehtävästään hänen oma puolueensa. Hädin tuskin yhtä vuottakaan on

kulunut parlamenttivaalista, jotka sosiaalidemokraattinen puolue (PSD) 45

% :lla voitti selvästi. Etelä-Euroopan suurimmassa EU-maassa vallitsee

nyt poliittinen sekasorto. Molempia pääministerin erottamisia seurasivat

massiiviset protestit ja mielenosoitukset, jotka kohdistuivat hallituksen

lakiehdotuksiin rangaistusten keventämiseksi korruptiorikoksista ja virka-

aseman väärinkäytöstä sekä oikeuslaitoksen alistamiseksi poliittiseen

kontrolliin. Romanian presidentti Klaus Iohannis, useat tuomarit ja

syyttäjät ovat kritisoineet ilmiselvää oikeusvaltion alasajoa ja varoittaneet

tässä yhteydessä EU:n toimenpiteistä, kuten Puolaa vastaan.

Jälkikommunististen valtioiden korruption leimaama omalaatuinen historia

liittyy Romaniassa sosiaalidemokraattisen (PSD) johdon sisäiseen

taisteluun vallasta. Jo kaksi aiempaa monivuotista PSD-pääministeriä

(Adrian Nastase ja Victor Ponta) olivat sekaantuneet

lahjontaskandaaleihin ja saivat tuomion tai syytteen oikeudessa. Tällä

kertaa keskiössä on vuoden 2015 puolivälistä alkaen PSD-puolueen ja

parlamentin puheejohtajana toiminut, ehkä Romanian vaikutusvaltaisin

henkilö 55-vuotias Liviu Dragnea. Koska hänet on tuomittu

vaalipetoksesta, hänestä ei voi tulla pääministeriä.

Juuri sen vuoksi hän on valinnut hallituksen huipulle sellaisia henkilöitä,

jotka uusien säädösten nojalla pelastaisivat hänet vankilalta. Tälläkin

hetkellä häntä vastaan on meneillään oikeustoimia EU-

subventiopetoksista. Toisten PSD-poliitikkojen kanssa yhdessä ja erään

alueen johtajana petoksella hankkinut 21 miljoonaa euroa.

Sen jälkeen, kun hän puoluejohtajana oli vuoden kuluessa erottanut kaksi

itse omasta puolueestaan valitsemaansa pääministeriä, tämä mahtava

johtaja löysi EU-parlamentin jäsenen ja entisen yhteistyöhenkilönsä

Viorica Dancilan, naisen, joka on hänelle sopiva, linjauskollinen ehdokas,

joka on aina tukenut hänen ”lakiuudistustaan” . Ensimmäisen naisen

valinta pääministeriksi näyttää todennäköiseltä 29.1.2018, koska PSD:n

koalitiopartnerit, vasemmistoliberaali ALDE ja Unkarilaisen

Vähemmistön Liitto RMDSZ, nekin tukevat kiistanalaista

lakiuudistusprojektia, koska niidenkin edustajista useat ovat joutuneet

korruptiosyytösten tähtäimeen.

Koska jokaisella Romanian viime hallituksella, Dragnean armosta, on vain

yksi tehtävä: Dragnean pelastaminen vankilalta;

Sen vuoksi ”Romania jää tuomitun vaaliväärentäjän panttivangiksi”

kirjoitti Süddeutsche Zeitung jo ensimmäisen Dragnealle epälojaalin

pääministerin Sorin Grindeanun kaatamisen yhteydessä. Nyt oli

yhtäkkisesti vuorossa seitsemän kuukautta sitten Dragnean valitseman

seuraajan Mihai Tudose:n alasajo. Thomas Mann kirjoitti kerran, että

häpeällinen totuus on ”kaukaa katsoen parempi kuin hyödyllinen valhe”.

PSD nimittää itseään sosiaalidemokraattiseksi. Todellisuudessa

hallitsevalla, läpikotaisin korruptoituneella, kansallis-populistisella

joukkiolla ei ole mitään yhteistä arvomaailmaa sosiaalidemokraattisen

liikkeen kanssa.

(Paul Lendvai, 22.1.2018) - derstandard.at/2000072791826/Rumaenien-als-Geisel

 

Euronews Bryssel 17.1.2018

EU-parlamentti kritisoi Romanian parlamentin kriisiä

Strassburgissa Bukarestin tilanteen viimeaikaista kehittymistä seurataan tarkasti.

Kritiikin kohteena ovat valtapeli ja korruptio.

Jo toinen Romanian pääministerin ero muutaman kuukauden sisään

on syössyt maan uudelleen kriisitilaan. Vallassa olevat

sosiaalidemokraatit haluavat nimittää nyt Euroopan parlamentin

erään naisjäsenen perijättäreksi pääministerin paikalle. Euroopan

parlamentissa Strassburgissa kritisoitiin hallituspuolueen (PSD)

sisäistä valtataistelua.

Konservatiivisen kansanpuolueen Marian-Jean Marinescu vaati uusia

vaaleja. Hallitsevilla Bukarestin sosiaalidemokraateilla ei ollut

pienintäkään kiinnostusta nähdä asiassa maan etua.Heille kysymys on vain

omien jäsentensä paikoista, hän sanoi. Keskiviikkona (17.1.) Romanian

porvarillinen presidentti haluaa keskustella kaikkien parlamentin

puolueiden kanssa uudesta hallituksesta. Se on liian vähän saadakseen

luottamusta Strassburgissa. Romania on maa, jossa korruptio tekee

tuhojaan, sanoi saksalainen Vihreitten EU-parlamentaarikko Ska Keller.

Romanian uusi anti-korruptiolaki tekisi kaiken vieläkin pahemmaksi. Siitä

pitäisi Euroopassa keskustella vakavissaan. Eurooppa ei saa sulkea

silmiään, mitä yhdessä sen jäsenvaltiossa on meneillään, sanoo Keller.

Kuitenkin Romaniassa Sosiaalidemokraatit (PSD) ja koalitiopuolue

(ALDE) toimivat parlamentissa yhdessä miten tahtovat, mukavan

enemmistönsä turvaamina.

 

Ulkomaat

”Tämä on vaikea taistelu” – Romanialaiset protestoivat sitkeästi korruption laillistamista vastaan

Romanian hallitus yrittää edelleen puskea läpi kyseenalaisia lakeja, joiden pelätään heikentävän oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja korruption kitkemistä. Kansalaiset ovat osoittautuneet yhtä sitkeiksi.

Mielenosoittajat vastustivat joulukuussa Bukarestissa Romanian hallituksen aikeita heikentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Moni oli sitonut suunsa ja silmiensä eteen mustan huivin.
Mielenosoittajat vastustivat joulukuussa Bukarestissa Romanian hallituksen aikeita heikentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Moni oli sitonut suunsa ja silmiensä eteen mustan huivin.(KUVA: OCTAV GANEA / INQUAM PHOTOS)
AINA välillä sitkeys palkitaan, ja ehkä näin voi käydä myös Romaniassa. Niin ainakin toivovat mielenosoittajat, jotka illasta toiseen kokoontuvat hallitusrakennuksen edustalla Victoriei-aukiolla pääkaupunki Bukarestissa.

”Tämä on vaikea taistelu”, kertoo opposition kansanedustaja Oana Bîzgan, 37, puhelimitse Bukarestista.

”Kun korruptionvastaisia lakeja löysennetään, päädytään vahingoittamaan viattomia ihmisiä. En voi sallia sitä”, Bîzgan sanoo.

Bîzgan ja sadat muut kurjaa talvisäätä uhmaavat mielenosoittajat vastustavat lakimuutoksia, jotka koskevat Romanian oikeuslaitosta ja korruptiorikoksia.

Vuonna 2007 Euroopan unioniin liittynyt Romania on tehnyt vuosikausia kunnianhimoisesti töitä kitkeäkseen rehottavaa korruptiota ja nostaakseen valtiolliset instituutionsa kypsän eurooppalaisen valtion tasolle. Vuosi sitten joulukuussa järjestettyjen parlamenttivaalien jälkeen maa alkoi kuitenkin ottaa huolestuttavaa takapakkia.

VAALIT voittanut sosiaalidemokraattinen puolue PSD on vuoden aikana puskenut eteenpäin useita kyseenalaisia lakimuutoksia.

Vajaa vuosi sitten helmikuussa Romaniassa nähtiin suurimmat mielenosoitukset sitten kommunistisen diktatuurin kukistumisen, kun hallinto yritti laillistaa korruptiota röyhkeillä lakiesityksillä. Suuren vastustuksen takia esitys jouduttiin vetämään takaisin, mutta se palasi parlamenttiin lähes entisellään joulun alla.

Joukko PSD:n edustajia esitti joulukuussa rikoslakiin muutoksia, jotka olisivat lyhentäneet korruptiorikoksista annettavia tuomioita ja käytännössä tehneet lailliseksi lahjusten ottamisen toisten puolesta. Eniten raivoa herätti ehdotuksen kohta, jonka mukaan virka-aseman väärinkäytöstä tulisi rangaistavaa vasta siinä vaiheessa, jos siitä saatu hyöty ylittäisi 200 000 euroa.

Esitys on nostattanut niin paljon vastustusta, että jopa osa alkuperäisistä esittelijöistä on sanoutunut siitä irti. Esitys virka-aseman väärinkäytölle asetettavasta eurorajasta on vedetty pöydältä, mutta monia muita esityksiä PSD ajaa edelleen eteenpäin.

”En usko, että tämä laki tulee etenemään siinä muodossa kuin alun perin ehdotettiin”, Bîzgan sanoo.

ROMANIALAISIA ovat raivostuttaneet myös oikeuslaitosta koskevat lakimuutokset.

Tuhannet ihmiset osoittivat joulukuussa 2017 mieltään parlamentin edustalla, kun se hyväksyi tuomareiden ja syyttäjien riippumattomuutta merkittävästi rajoittavan lakipaketin. Aikeissa on esimerkiksi perustaa erityisyksikkö, joka ryhtyy tutkimaan tuomareiden ja syyttäjien mahdollisia virassaan tekemiä virheitä ja asettamaan heitä niistä henkilökohtaisesti syytteeseen.

Bîzgan äänesti parlamentissa lakimuutoksia vastaan omien sanojensa mukaan ”noin 800 kertaa”.

”Se ei ollut minulle iloinen hetki”, Bîzgan sanoo.

Kun hän käveli ulos parlamentista, hän sytytti kännykkänsä valon. Se oli merkki ulkona odottaneille vihaisille mielenosoittajille, että hän oli heidän puolellaan.

”He tiesivät, että olin yksi hyviksistä.”

EU, YHDYSVALLAT ja jopa Suomi ovat huolestuneet polusta, jonka Romanian hallitus näyttää valinneen. Se muistuttaa hyvin paljon tietä, jota itäisen Keski-Euroopan maat Puola ja Unkari kulkevat.

EU-komissio varoitti Romanian oikeusjärjestelmän riippumattomuuden ”haasteista ja kyseenalaistamisesta” marraskuussa julkaisemassaan seurantaraportissa. Romania ja Bulgaria ovat edelleen EU-komission erityisvalvonnassa, vaikka ne liittyivät unioniin yli kymmenen vuotta sitten.

Suomen ja kuuden muun EU-maan lähetystöt puolestaan laativat joulun alla lausunnon, jossa ne varoittivat Romaniaa toimista, jotka voivat heikentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja haitata korruptionvastaista taistelua.

Jopa Romanian oma presidentti Klaus Iohannis vastustaa hallituksen ajamia muutoksia. Presidentti vaikuttaa pelkäävän ja ehkä myös toivovan, että EU ottaa kepin käyttöön Romanian kaitsemisessa.

EU-komissio näytti, mihin se on valmis unionin perusarvojen suojelemiseksi, kun se joulukuussa käynnisti Puolaa vastaan poikkeukselliset kurinpitotoimet maan oikeuslaitoksen rapauttamisesta.

”Jos joku kuvittelee, ettei tästä tule seuraamuksia, niin hän on yksinkertaisesti tipahtanut kuusta”, Iohannis sanoi The New York Timesin mukaan joulukuussa.

TAMMIKUU tulee olemaan jännittävä ja ratkaiseva Romanian kehityksen kannalta.

Presidentti Iohanniksen on päätettävä lähipäivinä, allekirjoittaako hän oikeuslaitosta koskevan lakipaketin. Presidentti voi palauttaa lait parlamenttiin kerran, mutta jos ne palaavat hänen pöydälleen, hänen on pakko hyväksyä ne.

”Uskon ja toivon, että presidentti lähettää ne takaisin parlamenttiin. Olisin erittäin yllättynyt, jos hän ei lähettäisi niitä takaisin”, Bîzgan sanoo.

Tammikuussa saataneen myös viitteitä siitä, miten ponnekkaasti hallitseva puolue aikoo ajaa korruption laillistavia lakiesityksiään.

Mielenosoittajat ovat jo suunnitelleet uusia suuria protesteja tammikuulle. Kansanedustaja Bîzgan toivoo myös äänekkäämpää tukea EU:lta.

”Toivon, että Euroopan unioni puhuisi äänekkäämmin ja nopeammin ja käyttäisi työkaluja, joita sillä on.”

Bîzgan sanoo uskovansa, että Romania ”löytää vielä järjen”.

”En sano olevani optimistinen, mutta olen toiveikas. Romanialaiset uskaltavat puolustaa oikeuksiaan ja heillä on rohkeutta sanoa ei, kun asiat menevät väärään suuntaan.”

Tästä on kyse

Hallitus sai kansalaiset vastaansa


 Romanian hallitus yrittää saada läpi lakeja, joiden pelätään heikentävän oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja haittaavan korruptionvastaista taistelua. 

 Kansalaiset ovat järjestäneet laajoja mielenosoituksia lakimuutoksia vastaan. 

 Presidentti Klaus Iohannis päättää lähipäivinä, allekirjoittaako hän oikeuslaitosta koskevan lakipaketin vai palauttaako hän sen parlamenttiin. 

Romanian oikeuslaitoksen riippumattomuus on vaarassa

 

Eurooppalaisia näkökulmia Romaniasta 2017

Suuttuneiden ihmisten kansannousu
Neue Zürcher Zeitung 21.4.2017
Daniel Ursprung ( käännös MH )

Suurimmat mielenosoitukset Romaniassa vuoden 1989 jälkeen ovat ravistelleet maan hallitusta. Niiden taustavoimana ja tukena on uusi itsestään tietoinen kansankerros

Protestit Romaniassa 2017
Massaprotestit Romaniassa 2017 ovat kestäneet viikkokausia: Helmikuussa siviiliyhteiskunta on mieliinjäävästi todistanut mobilisointivoimansa, kun se toi kaduille lähes puoli miljoonaa suuttunutta ihmistä osoittamaan mieltään itsevaltaisia poliitikoita vastaan ja se pystyy toistamaan saman milloin tahansa uudelleen. Taistelussa korruptiota vastaan tiivistyy laaja kansan tyytymättömyys. Kasautunut suuttumus puhkesi salaisesti päätettyä pika-asetusta kohtaan, jolla virka-aseman väärinkäytöstä saadun hyödyn alittaessa 44 000 euroa, jätettäisiin rikollinen rankaisematta – summa, joka vastaa ihmisen keskimääräista vuosipalkkaa Romaniassa. – Pika-asetusta pidettiin häikäilemättömänä yrityksenä estää käynnissä oleva oikeusprosessi Liviu Dragneaa vastaan, joka on vuoden 2017 alusta hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien puoluejohtaja.

Nöyristä alamaisista kansalaisiksi
Mielenosoittajien joukossa oli paljon perheitä pienine lapsineen. Huoli perheiden tulevaisuudesta kuuluu tärkeimpiin heidän toiveisiinsa. Pelko toimeentulosta ei siten ollut se, mikä ajoi väen kaduille. Etusijalla olivat periaatteelliset kysymykset. Toisin kuin vuonna 1989, jolloin muutoksen häviäjät protestoivat yritysten sulkemisia vastaan, tänään osoittaa mieltään itsetietoinen luokka, joka näkee hauraan hyvinvointinsa olevan uhattuna. Epätoivoiset anojat ovat muuttuneet suuttuneiksi ja vaativiksi kansalaisiksi.
Nuorimmat mielenosoittajat tänään kuuluvat ennen kaikkea ikävuosien 22 ja 45 väliseen keskimmäiseen sukupolveen, kuten ilmenee erään Bukarestin ”poliittisen ideahistorian keskuksen” haastattelukyselystä protestoinnin huippuhetkillä . He ovat esisijaisesti niitä korkeasti koulutettuja ihmisiä oman ammattiuransa keskivaiheilla ja he luottavat henkilökohtaisiin menestysstrategioihin toisin kuin vanhempi, valtion maksujärjestelmiin tottunut sukupolvi.
Protestit eivät olleet tuskin ajateltavissa ilman fundamentaalista sosiaalista muutosta, joka tapahtui diktaattori Nicolae Ceausescun kaatumisen 1989 jälkeen. Postkommunistit eli sosiaalidemokraatit olivat sen jälkeen vehkeilemällä hankkineet poliittisen vakauden, lupaamalla ihmisille niukan mutta varman valtion tulon. Tämä malli toimii tänään entistä vähemmän, koska vähitellen yksityissektori ja siirtotyöläisyys tarjoavat tärkeitä ansaintalähteitä. Laajamittainen maastamuutto alkoi vuosituhannen vaihteessa. Suosituimmat muuton kohteet olivat Italia ja Espanja, joissa romanialaisista tulivat suurimmat ulkomaalaisryhmät. He työskentelivät usein maataloudessa kausityöläisinä.

Romania itse koki vuodesta 1999 vuoteen 2008 erittäin nopean talouskasvun. Silloin syntyi uusi keskiluokka. Nyt saattoivat myös toimihenkilöt viettää lomia Välimerellä. Uusi raha siivitti kulutusta – tosin velkarahoituksella -. Samanaikaisesti syntyi lukuisia yksityisyrityksiä, usein yhdenmiehen vaarallisia yrityksiä, jotka menestyivät enemmän heikosti kuin hyvin. Juuri nämä yritykset hyvin vähäisine resursseineen ovat alttiina korruptiolle.

Vähän jälkeen Euroopan Unioniin liittymisen vuonna 2007, saavuttivat kansaivälisen finanssikriisin seuraukset myös Romanian. Sosiaaliset vastoinkäymiset tulivat vaalivuoden 2008 lahjana pitkittäen kriisiä. Sitä kiivaammat olivat vaikutukset sen jälkeen, kun suositut siirtotyömahdollisuudet kriisin johdosta heikkenivät rajusti etenkin Etelä-Euroopan EU-maissa. Paluumuuttajat lisäsivät tyytymättömyyttä Romaniassa. Hyvin koulutetut tosin löysivät työpaikkoja ulkomailla, kuten ennenkin. Aivovienti haittaa yhä jonkin verran Romanian loppuun ajettua ja ilmeisen korruptoitunutta julkista terveudenhoitosektoria, jolle köyhimmät potilaat ohjataan, koska heillä ei ole varaa toimenpieisiin yksityisklinikoilla eikä ulkomailla. Myös tämän vuoksi syttyi vuonna 2012  suuttumus terveydenhoitoreformia kohtaan, jolloin massamielenosoitukset pakottivat hallituksen eroamaan.

Uusi protestointikulttuuri
Sittemmin on Romaniaan syntynyt varsinainen protestikulttuuri. Aktivistit taistelivat jo vuonna 2013 kultakaivostoimintaa tai liuskekaasutukiaisia vastaan, mutta lähtivät liikkeelle tuloksellisesti myös vuoden 2014 presidentinvaalien huijauksia vastaan. Urbaani keskiluokka kiihtyi erityisesti vanhan menon ja korruption jatkumisesta, joka liittyi vuonna 2015 Bukarestin ”Colectiv” -klubin tuhoisaan 64 kuolonuhria vaatineeseen tulipaloon. ”Korruptio tappaa”, tuli siitä alkaen protestien iskulauseeksi.
Edellä mainittuun vuoden 2017 mielipidekyselyun vastanneista enemmän kuin kolmasosa osallistui vuoden 2015 tulipalon aikaiseen mielenosoitukseen, joka johti Victor Pontan hallituksen eroon. Edellisten protestiaaltojen menestys vaikutti kannustimena viimeaikaisiin mielenosoituksiin 2017. Motivaattorina toimi myös kasvanut luottamus rangaistusseuraamuksiin, erityisesti antikorruptiosyyttäjän toiminnan tuloksena. Hän johtaa tehokasta korruption vastaista taistelua, jonka tuloksena lukuisa määrä korkea-arvoisia poliitikkoja istuu nyt kalterien takana. Toisin kuin ennen, nyt on olemassa vaihtoehto yleiselle rankaisematta jättämiselle. Tämän lisäksi mielenosoitukset ovat todisteena uusista, kokemukseen perustuvista näköaloista: Toisin kuin 20 vuotta sitten, monet romanialaiset ovat tänään henkilökohtaisesti tietoisia länsimaisesta elämänmuodosta ja ottavat sen mittapuuksi kotimaan olosuhteisiin. Mielenosoittajille viime vuosina kehittynyt rutiinia ja odotuksia tuloksellisuudesta. Kriittisen massan saaminen kaduille ja liittymään aktivistien vahvaan ydinjoukkoon onnistui osaltaan myös näkyvyydestä mediaympäristössä. Se pani liikkeelle tukijoita. Kun Romaniassa toimii suhteellisen laaja-alainen mediailmasto, on tullut entistä vaikeammaksi kaunistella tilanteita. Propagandakoneistojen, kuten TV-kanavat Antena 3 ja Romania TV rinnalla on nyt sivistynyt urbaani yleisö, jolle on räätälöity toisia vaihtoehtoja kuten TV-tiedotuskanava Digi24, jotka kertovat asioista tasapuolisesti.

Kaupunki vastaan Maaseutu
Tästä huolimatta sosialistien äänestäjäpohja ei ole kadonnut. Sosialismin hallitessa rakennetut teollisuuslaitokset ovat usein raunioina tai huomattavasti kutistuneet. Industrialismin purku on syventänyt kuilua kaupungin ja maaseudun ja sukupolvien välillä: vaurastuvat, palvelusuorituksista elävät ja globaalisti verkottuneet suurkaupungit toimivat vastakohtanaan köyhtyneet maalaismaiset alueet, joilla rakennemuutoksen häviäjät harjoittavat vielä vaihtotaloutta. Tästä eläkkeiden maksusta riippuvaiseta maaseutumiljööstä saadan kiittää postkommunisteja, jotka siten saivat myös vaaleissa 2016 parlamentin vahvimman puolueen aseman. Poikkeuksena ovat olleet vuoden 2008 vaalit.
Viimeisimmmät protestit saivat vastakaikua myös sosiaalidemokraatien omista linnakkeista, joihin kuuluvat rakenteellisesti heikot alueet mm. Moldova. Mielenosoituksia ei tapahtunut vain maan suurissa keskuksissa kuten Bukarestissa ja länsiosassa maata vaan myös tähän saakka maan rauhallisen koillisosan kaupungeissa Iasissa tai Bacaussa. Siellä heijastuu suuttumus Moldovan alueen äitipuolimaiseen kohteluun maan investoinneissa mutta myös vaikutusvaltaisten paikallisten edustajien väheksyntään pääkaupungin toimintaverkostoissa.

Toistaiseksi ei protestikulttuuri ole tähän mennessä löytänyt vakaata institutionaalista muotoa, vaan se on jäänyt hajanaiseksi liikkeeeksi, jolla on epämääräinen poliittinen toimintaidea. Kuitenkin vuonna 2016 ympäristön- ja kaupunkien kehittämisaktivistien ympärille syntynyt liitto ”Pelastetaan Romania” saavutti joulukuun 2016 parlamenttivaaleissa 9 % äänistä ja parlamentissa kolmanneksi suurimman puolueen aseman. Kuinka pitkälle siitä tulee tyytymättömyyden laillinen puhetorvi, jonne protestointi voisi kanavoitua, jää avoimeksi.

Voitelu elämäntapana Romaniassa
Romaniassa tavalliset kansalaiset osallistuvat korruptioon elääkseen ja tullakseen toimeen. He pitävät oikeutetusti itseään järjestelmän uhreina. Samanaikaisesti postkommunistiset kärkipoliitikot, liikemiehet, viranhaltijat ja jopa tuomarit osallistuvat järjestelmän toimintaan rikastuakseen, saadaksen valtaa ja kasvattaakseen omaisuuksiaan.

*******************
Korruptio on kaikkialla läsnä
Tagesspiegel-Berlin, 21.4.2017,
Silviu Miha: Kokemuksia Romaniasta – raportti ( käännös MH )

Korruptio on Romaniassa kaikkialla läsnä ja vaikeasti torjuttavissa, koska myös kärkipoliitikot ovat osa tätä rikollista järjestelmää

Ihmiset ovat kiinni korruptoituneessa elämäntavassa

Kun olin 12-vuotias minun piti mennä eräänä kylmänä päivänä kuumeen takia kotilääkärillemme. Minua vielä saattamassa ollut äitini opasti, että olisin jo kyllin vanha itse ojentamaan lääkärille kukkavihkon ja kirjekuoreen laitetun lahjusrahan. Tuolloin, vähän vallanvaihdon jälkeen vuonna 1989 reagoin äitini pyyntöön kieltävästi. Asiaa käsittämättä ja närkästyneenä kieltäydyin koskemasta kirjekuoreen. Äitini täytyi ojentaa sitten kirjekuori lääkärille. Tänään Romania on EU -jäsenmaa, jossa massiivinen korruptio vallitsee yhä.

Alex, eräs entinen koulutoverini, aloitti anestesia- ja tapaturma-alan erikoislääkärinä eräällä maineikkaalla klinikalla Bukarestissa. Kuten kaikissa romanialaisissa sairaaloissa, sielläkin vallitsi lahjusjärjestelmä. Vasta-aloittaneena ansaitsi Alex kuukaudessa hädin tuskin 200 euroa. ”Mikä loukkaus, se tuskin riitti lämmitykseen ja sähköön” sanoo hän vielä tänäänkin närkästyneenä. Juuri siksi hänkin osallistui systeemiin, tosin tietyllä selvällä periaatteella. Alex avasi saamansa lahjuskuoret vasta potilaan poistuttua huoneesta. Kaikki kollegat eivät noudattaneet tuota minimaalista kohteliaisuuden sääntöä. 24-tuntisen työvuoronsa loputtua Alexin oli usein todettava, että kaikista kuorista löytyi yhteensä vain 20 euroa. ”Koskaan en sillä rikastunut”, sanoo hän. Kuusi vuotta sitten hän muutti töihin Hampuriin Saksaan.

Euroopan Unioni kritisoi ja painostaa jatkuvasti
Romaniassa korruptio on länä kaikkialla eikä sitä vastaan voida taistella niin tehokkaasti, kuin maan liittyessä Euroopan Unioniin, urbaani ja liberaali keskiluokka kymmenen vuotta sitten toivoi. Vaikeus on siinä, että myös maan kärkipoliitikot ovat osa korruptiojärjestelmää ja näkevät virkansa mahdollisuutena omalle rikastumiselleen. Siitä esimerkkinä on entisen sosiaalidemokraattisen pääministerin Adrian Nastasen tapaus. Hänet tuomittiin virkakautensa jälkeen korruptiosta kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Vuoden 2004 vaalikampanjan aikana, kun hän oli vielä pääministeri, hän järjestytti valtiollisen rakennusviraston nimissä suuren konferenssin. Valtavan suuret osanottomaksut, jotka kaikki osallistuneet rakennusyritykset joutuivat maksamaan saadakseen jatkossa julkisia rakennussopimuksia, virtasivat Sosiaalidemokraattien vaalikampanjakassan tileille

Pelätty DNA ja sen suurkorruption vastaisen taistelun erikoissyyttäjä, ovat viime vuosina panneet syytteeseen entisiä ja virassa olevia ministereitä, kansanedustajia ja pormestareita, liikemiehiä, ministeriöiden virkamiehiä sekä tuomareita. Usein he ovat myös saaneet tuomiot. EU-komissio painostaa myös säännöllisesti korruption torjuntaan kaikilla hallinnon aloilla – lähtien sisäministeriöstä kaupunkien raatihuoneita myöten. Brüssel kantaa oikeutetusti huolta, koska EU-rahaa valuu myös noille korruptiokanaville. Useat nuoret romanialaiset menettävät kärsivällisyytensä ja muuttavat pois maasta. He myös osoittavat mieltään säännöllisesti poliittista järjestelmää kohtaan, jonka he eivät tunne enää edustavan itseään.

Myös kirkko sekaantuu korruptioon

Kaksi ”Romania Libera” -lehden reportteria halusi vuonna 2009 osoittaa, että Romaniassa jokainen romanialainen on ostettavissa. He ottivat yhteyttä Constantan ortodoksi-arkkipiispaan ja selittivät haluavansa papin paikkaa mutta heiltä valitettavasti puuttui korkeakoulun teologian loppututkinto. ”Hänen pyhä korkeutensa” isä Theodosie tarjosi sopimusta: 3000 eurolla voisi saada diplomin ja paikan kyläpappina. Hohdokkaampi asema maksaisi tietysti enemmän, totesi arkkipiispa, tietämättä, että puhe tuli nauhalle.
Tähän päivään mennessä ei tässä korruptiotoimessa ole tapahtunut mitään. Teodosie on yhä virassaan huolimatta muutamasta epämiellyttävästa DNA -tutkimusvierailusta ja imartelevasta pilkkanimestään ”Spagoveanu”, mikä merkitsee ”voitelijaa”. Ortodoksikirkko nauttii siitä huolimatta väestön luottamusta kuten ennenkin.

Romanialaiset näkevät itsensä korruption uhreina

Mielipidekyselyissä useimmat romanialaiset näkevät itsensä korruption uhreina. He syyttävät korruptiosta poliitikkoja, byrokraatteja ja liikemiehiä ja toivovat että EU muuttaisi tilanteeen. Kuitenkaan korruptiojärjestelmä ei olisi mahdollinen ilman yhteskunnan laajaa hyväksyntää
ja osallistumista. Sen ohella vähemmän toimivia ovat moraalin ja laillisuuden kategoriat, kuten syyllisyys, laillisuus ja rikollisuus, joiden kautta voisi ymmärtää tätä romanialaista sosiologista ja taloudellista ilmiötä. Romanialaiset elävät yhä perinteisen köyhässä yhteiskunnassa, jossa valtio on ilmeisen heikko ja talous kroonisesti alirahoitettu ja jossa kansalaisilla ei ole mitään perustetta luottaa yhteiskunnan institutonaalisiin mekanismeihin. Niiden sijalle on syntynyt samansuuntaisia mekanismeja ja verkostoja, jotka täyttävät ihmisten tarpeita tarjoten vaihtoehdon toimimattomille virallisille kanaville. Korruptio on ongelmien ratkaisu kaikilla vyöhykkeillä, joilla valtio on jo ajat sitten antanut periksi. Näiden ihmisten kritisoiminen ilman, että vahvistetaan hyvinvointiyhteiskuntaa, on hyödytöntä.

 

 

Tässä syitä ja taustoja Romanian massaprotesteille

https://www.nzz.ch/international/aktuelle-themen/rumaenien-was-steckt-hinter-den-anhaltenden-massenprotesten-ld.144013

 


ROMANIASSA KUOHUU

Demokraatti.fi

ULKOMAAT14.02.2017 

Mielenosoitukset ovat syösseet Romanian valtataisteluun, jossa demarivetoinen hallitus ottaa mittaa kansallisliberaalista presidentistä. Mutta keitä nämä korruptiossa ryvettyneet sosialidemokraatit oikein ovat ja mitä poliittiselta linjaltaan?

Tätä pohtii Kalevi Sorsa -säätiön julkaisussa ”Romania tienristeyksessä” Katalin Miklóssy, joka on Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija ja poliittisen historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän johtaa Jean Monnet -ohjelmaa, joka tutkii EU:n itäisten jäsenmaiden kehitystä.

Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Bukarestin ja Romanian suurimpien kaupunkien kaduilla yli viikon ajan. Heidät sai liikkeelle demarivoittoisen hallituksen kiireellisenä ajama asetus, jonka myötä esimerkiksi virka-aseman väärinkäyttö ei olisi enää rikoslain alainen teko, jos aiheutettu haitta ei ylitä 200 000 leitä (noin 44 200 euroa).

Valkokaulusrikolliset pääsisivät siis kuin koira veräjästä, jos varastavat kohtuudella, Miklóssy kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että korruptio on ollut jo presidentti Nicolae Ceausescun ajoista lähtien todellinen ongelma, vaikka viime vuosina Romania onkin saanut paljon myönteistä kansainvälistä huomiota korruptionvastaisen taistelun tehokkuudesta.

Valkokaulusrikolliset pääsisivät kuin koira veräjästä.

Miklóssy arvioi, että ihmisten sietokyvyn ylittämisestä todistaa kansallisliberaalipuolueen (PNL) Klaus Iohanniksen valinta presidentiksi 2014.

Hänen vaaliohjelmansa kiteytyi yhteen ainoaan agendaan eli korruptionvastaiseen taisteluun. Presidentti onkin ottanut voimakkaasti kantaa mielenosoittajien puolesta vaatien hallituksen asetuksen peruuttamista.

Kiireellisen asetuksen takana on sosialidemokraattien PSD-puolueen syvälle juurtunut korruptiovyyhti. Puoluejohtaja Liviu Dragnea sai kahden vuoden ehdollisen vankilatuomion vuonna 2014 tekemästään vaalivilpistä.

Edellinen demaripääministeri, korruptiosta ja rahanpesusta syytetty Victor Ponta joutui eroamaan marraskuussa 2015, kun vihaiset ihmiset marssivat kaduille Bukarestissa tapahtuneen discopalon takia. Vallasta hänet ajoi lopulta presidentti, joka asetti asiantuntijahallituksen marraskuun 2016 vaaleihin asti.

PSD voitti nuo vaalit selvällä enemmistöllä saaden peräti 46 prosenttia annetuista äänistä. Miklóssyn mukaan ongelmaksi muodostui, kenestä pääministeri, kun Romanian lakien mukaan tuomittu henkilö ei voi toimia valtion huippuviroissa.

Syntyi kiire väljentää rikoslakia. Nykyistä pääministeriä Sorin Grindeanua on pidetty puoluejohtajan marionettina, kunnes Dragnea ottaisi paikan lakimuutoksen myötä.

Kiistellystä asetuksesta on nyt luovuttu, mutta valtataistelu presidentin ja sosialidemokraattien välillä kärjistyy yhä.

Katalin Miklóssyn mukaan voidaan ihmetellä, keitä nämä Romanian sosialidemokraatit oikein ovat.

Valtiososialismin romahduksen jälkeen entisten kansandemokratioiden kommunistipuolueet ottivat käyttöön lännen silmissä ”salonkikelpoisemmat” nimekkeet – ilman demokraattisen sosialismin tai sosialidemokratian sisäistettyä aatetaustaa.

Putinistinen malli on monelle vastustamaton kiusaus.

Hän vertaa itäisen Keski-Euroopan vasemmistovoimia: Ne eroavat toisistaan sen mukaan, minkä tyyppisestä kommunistisesta puolueesta ne ovat kasvaneet. Esimerkiksi Unkarissa sosialistit ovat melkeinpä uusliberalistinen puolue, kun taas Romanian demarit ovat jatkaneet sujuvasti Ceausescun-aikaista nationalistista ja länsikriittistä linjaa.

Nykyinen PSD on EU-kriittinen ja vahvasti populistinen puolue, joka lupauksillaan nojautuu pääasiassa köyhän maaseudun ja eläkeläisten kannatukseen.

PSD pyrkii Miklóssyn mukaan keskittämään valtaa heikentämällä oikeusvaltiota ja demokraattisia rakenteita.

Suuri kysymys muun muassa Romaniassa on, miten olla käyttämättä väärin määräenemmistön tuomaa valtaa.

Putinistinen malli on monelle vastustamaton kiusaus. Se tarjoaa reseptin, jossa demokratian ulkokuori säilyy (vapaat vaalit, media ja kansalaisjärjestöt, monipuoluejärjestelmä), mutta vallan menettämistä ei tarvitse pelätä, Katalin Miklóssy puntaroi.

 

 

Taistelu korruptiota vastaan Romaniassa 2017

Bukarest 30.1. - 1.2.2017 - Mihin menet oikeusvaltio!

 

Kymmenet tuhannet ihmiset protestoivat viikonloppuna Romaniassa. Romanian hallitus pitää kiinni kiistellyistä armahdus-suunnitelmista, huolimatta suurimmista mielenosoituksista kymmeniin vuosiin. Vankiloista päästettäisiin vapaaksi myös rikollisia poliitikoita.

 

Romaniassa kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri maata protestoi hallituksen korruptoituneiden poliitikkojen ja muiden rikollisten armahtamislakeja vastaan.Romanian parlamenttivaalit joulukuussa voitti jälkikommunistinen PSD-puolue, joka muodosti hallituksen. PSD:tä ja hallitusta lähellä oleva TV-kanava Antena 3, osaltaan mahdollisti postkommunistisen PSD-puolueen vaalivoiton manipuloimalla ja valehtelemalla romanialaisille. Nytkin pääministeri Grindeanu oli väittänyt Antena3:n välityksellä, että mielenosoittajia oli informoitu väärin hallituksen aikeista.

Hallituksen jäsenet näyttävät pääministeriä myöten olevan puoluejohtaja Liviu Dragnean marionetteja. Dragnea haluaa itse pääministeriksi, sitten kun selviäisi tämän armahduslain perusteella kahden vuoden vankilarangaistuksestaan

Suurin mielenosoitus kymmeniin vuosiin tapahtui pääkaupunki Bukarestissa, missä noin 20 000 ihmistä marssi oikeusministeriön edustalle. He huusivat iskulauseita kuten ”Herää, Romania!” tai ”Alas varkaat!” ”Eroa hallitus”

Transilvanian Clui-Napocassa lähti noin kymmenen tuhatta ihmistä kadulle. Myös Sibiussa ja Iasissa osallistui vastaaviin mielenilmaisuihin tuhansittain ihmisiä. Maanlaajuisesti on arvioitu osallistujamääräksi 90 000 ihmistä.

Sosiaalidemokraattien (PSD) pääministeri Sorin Grindeanun hallitus oli julkaissut keskiviikkona kaksi asetusta, joiden mukaan pienemmän kuin viiden vuoden tuomion saaneet rangaistusvangit tullaan vapauttamaan vankilasta. Hallitus halusi hyväksyttää nämä uudet asetukset parlamentissa ohi maan presidentin.

 

Yöllä 31.1. - 1.2.2017 hallitus kansan vastalauseista huolimatta teki sen, mitä pelättiin. Hallitus päätti rikoslain muuttamisesta yöllä yksinään, vaikka oli luvannut tuoda asian vielä parlamenttiin.

Jos (?) asetukset nyt on hyväksytty, siitä hyötyvät juuri ne noin 2500 vangittuna olevaa rikollista – heidän joukossaan poliitikkoja, jotka istuvat tuomioitaan vankilassa korruptiorikosten vuoksi.

Vuonna 2014 Romanian presidentiksi valittu Klaus Iohannis suunnittelee vastatoimia. Hän oli luvannut astuessaan virkaansa poistaa korruption tästä EU:n köyhimmästä maasta viisivuotisen toimikautensa aikana.

 

AFP, ADZ ym

 

Tässä tilanteessa hallituksen toiminta huipentuu oikeusministerin toimintana, kun salaisessa suljetussa istunnossa yöllä 31.1.-1.2. hyväksytään hänen muutosesityksensä

Grindeanun hallitus toi yöllä muutoksia rikoslakiin poikkeussäädöksin, odottamatta ylimmän tuomarineuvoston kantaa.

 

 

Uutisia Romaniasta 
(Lähde: ADZ, 23.09.2016)

1989-vallanvaihtoa tutkitaan

Vallankumous- ja Mineriade- tutkimusasiakirjat: Presidentti moittii viivästymistä. Valtakunnansyyttäjä haluaa edistyä asiassa nopeasti.
Presidentti Iohannis on ottanut vastaan ”21. Joulukuuta 1989 -yhdistyksen” lähetystön. Hän on sen johdosta moittinut Romanian oikeuslaitosta ”jättiviivästymistä”, mikä liittyy verisiin vuoden 1989 tapahtumiin sekä vuoden 1990 ”Mineriaadiin” (kaivosmiesten väkivalta Bukarestissa). Hän painottaa, että molemmissa tapauksissa nopea oikeuden ja totuuden julkistaminen ja esille tuominen ovat välttämättömiä.

Romaniankielinen termi „mineriadă” tarkoittaa presidentti Iliescun Bukarestiin junilla kuljetuttamien tuhansien kaivosmiesten joukkoa, joka teki kaupungissa peräkkäsiä väkivaltaisia interventioita. Yleisesti ottaen nämä väliintulot oli suunnattu poliittisia muutoksia ajavien ihmisten ja hallituksen vastustajien mielenosoituksia vastaan.Termiä on yleensä käytetty viittaamaan kaikkein väkivaltaisimpaan väliintuloon, mikä tapahtui Bukarestissa 13.-15. kesäkuuta vuonna 1990. Kaivosmiehille oli valheellisesti kerrottu, että heidät on kutsuttu torjumaan Romaniaa vastustavien „huligaanien” hyökkäyksiä. Tätä väliintuloa seurasi useita muita presidentti Iliescun presidenttikaudella tapahtuneita toimia.

Presidentti Klaus Iohannis kertoi eräässä lehdistötilaisuudessa olevansa vakuuttunut, että hänen toimikautensa aikana selvitettävien asioiden kiireysjärjestystä käsitellyt valtionsyyttäjä „tuo totuuden päivänvaloon” ja ottaa selville kaikki vastuussa olleet, mukaan lukien myös poliittiset tahot. 
Valtionsyyttäjä Augustin Lazăr julkisti vähän myöhemmin, että ”Mineriade” -tapausten ja ”Revolution” -näytelmän käsittelyt saatetaan päätökseen kaiken todennäköisyyden mukaan tulevana vuonna puolen vuoden kuluessa. Molempien tapausten käsittelyä on vuosikaudet siirretty eteenpäin ja sen vuoksi Romania on tuomittu toistuvasti rikkomuksista Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa. Tällä hetkellä hänen syyttäjänvirastonsa kaksi työryhmää työskentelee molempien oikeustapausten parissa, joissa syytteet ”Mineriade” -tapauksessa ovat edistyneet pidemmälle. Lazar täydentää kertomaansa vielä yleiseti tiedossa olevalla asialla, että Romanian kansa on vuosikausia odottanut oikeuden ja totuuden löytymistä näissä molemmissa tapauksissa.

 

Romanian parlamenttivaalit 2016 ja hallituksen muodostaminen 2017

Romaniassa pidetyn parlamenttivaalin 11.12.2016 voitti

sosiaalidemokraattinen PSD-puolue, joka sai annetuista äänistä 45%

Keskustaoikeistolainen PNL-puolue jäi selvästi sosiaalidemokraattien

taakse saaden äänistä 20,04%, ja kolmanneksi selviytynyt PNL:n entinen

liittolainen Pelastakaa Romania -liike eli USR jäi yhtä selvästi PNL:n

taakse 8,83% äänimäärällä. PSD:n liittolainen ALDE sai äänistä 5.62% ja

entisen presidentin Traian Basescun puolue 5,34%. Äänestysprosentti

näissä parlamenttivaaleissa jäi kovin vähäiseksi eli 39,46%

äänioikeutetuista, mikä osoittaa kansalaisten välinpitämätömyyttä ja

minimaalista kiinnostusta Romanian poliittisiin ja yhteiskunnallisiin

asiohin. Äänestystuloksen perusteella sitten valikoituivat edustajat 2-

osaisen parlamentin senaattiin 137 ja edustajainhuoneeseen 334 jäsentä.

 

 

 


 


 

 

 


 

 

©2020 suomi-romania -seura ry - suntuubi.com