Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

TOIMINTAA

SUOMI-ROMANIA-SEURA ry.
 
 
 
TOIMINTASUUNNITELMA 2018
 
YLEISTÄ
Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten
kulttuurin ystävien vuonna 1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2018 on siten yhdistyksen 67. toimintavuosi. Toimintaajatuksensa mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa ja sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Seuran päämääriin kuuluu toimia jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa järjestämällä yhteisiä jäsentilaisuuksia ja tapaamisia sekä avoimia yleisötilaisuuksia. Yhteistyötä jatketaan Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa. Yhteistyötä kehitetään erityisesti muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin liittyvien yhdistysten ja muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien ystävyysseurojen kanssa. Yhteistyötä kansalais- ja työväenopistojen sekä muiden oppilaitosten kanssa pyritään laajentamaan ja tehostamaan Romanian kulttuurin, kielen ja historian tunnetuksi tekemiseksi suomalaisten keskuudessa. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri puolilla maata ja muissakin maissa. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä tarvitaan yhdyshenkilöiksi eri paikkakunnille pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata.
 
LEHTI JA MUU TIEDOTUS
Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä nelivärinen Viesti-Vesti –lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä artikkeleita. Lehti toimitetaan joko sähköisenä tai printtiversiona kunkin jäsenen esittämän toivomuksen mukaisesti. Kustannussyistä seura toivoo, että kaikki ne, jotka voivat lukea lehden sähköisenä versiona, myös tekisivät niin. Lehden lisäksi seura toimittaa jäsenistölleen jäsenkirjeitä ja muita tiedotteita sähköisesti tai manuaalisesti. Seuralla on myös oma kotisivu ja Facebook-sivu, joita jäsenistön toivotaan aktiivisesti seuraavan varsinkin ajankohtaisten tapahtumien osalta. Mahdollisuuksien mukaan seura pyrkii tuottamaan myös painettua esitemateriaalia yleisötilaisuuksia varten. Lehti on seuran suurin yksittäinen menoerä ja siksi seura pyrkii tehostamaan ilmoitusmyyntiä sekä lehteen että nettisivuille.
 
TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET
Seuran painopistealueiksi toimintavuodelle 2018 määritetään:
 
1. Toiminnallisten jäsen- ja yleisötilaisuuksien järjestäminen laajempana, monipuolisempana ja tehokkaammin yhteistyöverkostoja hyödyntäen kuin aiemmin
 
2. Sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen kehittäminen myös uusia tiedotuskanavia etsien
 
3. Seuran taloudellisten resurssien parantaminen Vuonna 2018 toimintaa pyritään tehostamaan ja fokusoimaan niin, jotta rajallisilla resursseilla voidaan toteuttaa mahdollisimman paljon hyödyllistä ja jäsenistöä kiinnostavaa toimintaa.
 
KÄYTÄNNÖN TOIMINTAA
Syksystä 2015 lähtien säännöllisesti pidettyä Studia Danubia –luentosarjaa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä jatketaan yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa. Kyseessä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton luentosarja, jossa tehdään Tonavan alueen maiden kulttuuria, historiaa ja nykypäivää tutuksi Kulttuurikeskuksen toimintaperiaatteiden mukaisesti.
Kulttuurikeskus Caisa muuttaa vuodenvaihteessa 2017/18 uusiin tiloihin ja muuton aikana on parin kuukauden tauko myös Studia Danubian luennoissa. Kun Caisan tilanne selkeytyy, jatkunevat luennotkin perinteiseen tapaan.
 
Vuosi 2018 on Romanialle merkittävä ns. ”Suuren yhdistymisen” (Marea Unire) 100- vuotisjuhlavuosi, jolloin Transsylvania ja Bessarabia liitettiin muun Romanian yhteyteen. Seura selvittää yhdessä Suomen Romanian suurlähetystön kanssa mahdollisuuksia juhlistaa ko. vuotta ja se näkyy muutenkin koko vuoden ajan seuran toiminnassa mm. Studia Danubia –luentojen aihepiirissä sekä matkalla, joka järjestetään syksyllä 2018 Romanian sydänalueille mm. Alba Iuliaan, jossa yhdistymissopimus allekirjoitettiin 1.12.2018 ja minkä vuoksi 1.12. vietetään Romanian kansallispäivänä.
 
Tammikuussa seura osallistuu perinteiseen tapaan Helsingissä järjestettäville matkamessuille yhdessä muiden ystävyysseurojen kanssa.
 
Kevään tulon juhla Martisor/Martenitsa järjestetään perinteiseen tapaan yhteistyössä SuomiBulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa 1.3. tienoilla. Kiertävän järjestelyvastuun mukaisesti järjestelyvastuu vuonna 2018 on Suomi-Bulgaria-Seuralla.
 
Myös muita perinteisiä romanialaisia juhlapäiviä kuten romanian kielen päivä Limba noastră sekä kansallisrunoilija Eminescun päivä tuodaan esille sekä omassa toiminnassa että yhteistyössä muiden tahojen kanssa.
 
Kesällä 2018 järjestetään perinteinen kesäretki jonnekin päin Suomea.
 
Kesäkuun alussa 2018  toteutetaan romanialaisen Finroart XXI:n säätiön ja SRS:n yhteistyönä romanialaistaiteilijoiden taidenäyttely ja mahdollisesti myös konsertti Kiskon kivimakasiinissa. Avajaisiin 5.6.2018 Kiskossa kutsutaan myös Romanian suurlähettiläs. Näyttely siirtyy myöhemmin kesällä Hämeenlinnaan.
 
JÄSENMAKSU
Seuran syyskokous päätti pitää seuran jäsenmaksut ennallaan: 25 € aikuisilta sekä 15 € nuorilta (alle 30 v.) ja perhejäseniltä (ei sisällä lehteä eikä erillistä jäsenpostitusta)
 
Helsingissä 18.10.2017
Suomi-Romania-Seura
 
 
TOIMINTASUUNNITELMA 2017
 
YLEISTÄ
 
Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten kulttuurin ystävien vuonna 1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2017 on siten yhdistyksen 66. toimintavuosi.
 
Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Seuran päämääriin kuuluu toimia jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa järjestämällä yhteisiä jäsentilaisuuksia ja tapaamisia sekä avoimia yleisötilaisuuksia.
 
Yhteistyötä jatketaan Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa. Yhteistyötä kehitetään erityisesti muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin liittyvien yhdistysten ja muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien ystävyysseurojen kanssa.
Suomi-Bulgaria-seuran, Suomi-Moldova-seuran ja Suomi-Ukraina-Sillan kanssa toteutettavaa Ala-Tonavan alueen ystävyysseurojen yhteistyötä syvennetään ja monipuolistetaan.
Yhteistyötä kansalais- ja työväenopistojen sekä muiden oppilaitosten kanssa pyritään laajentamaan ja tehostamaan Romanian kulttuurin, kielen ja historian tunnetuksi tekemiseksi suomalaisten keskuudessa.
 
Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri puolilla maata. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä tarvitaan yhdyshenkilöiksi eri paikkakunnille pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata.
 
LEHTI JA MUU TIEDOTUS
 
Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä nelivärinen Viesti-Vesti -lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan ja kulttuuriin liittyviä artikkeleita. Lehti toimitetaan joko sähköisenä tai printtiversiona kunkin jäsenen esittämän toivomuksen mukaisesti. Kustannussyistä seura luonnollisesti toivoo, että kaikki ne, jotka voivat lukea lehden sähköisenä versiona, myös tekisivät niin.
 
Lehden lisäksi seura toimittaa jäsenistölleen jäsenkirjeitä ja muita tiedotteita sähköisesti tai manuaalisesti. Seuralla on myös oma kotisivu ja Facebook-sivu, joita jäsenistön toivotaan aktiivisesti seuraavan varsinkin ajankohtaisten tapahtumien osalta.
 
Mahdollisuuksien mukaan seura pyrkii tuottamaan myös painettua esitemateriaalia yleisötilaisuuksia varten. Lehti on seuran suurin yksittäinen menoerä ja kustannusten noustessa ja yleisen taloudellisen tilanteen mitä ilmeisemmin säilyessä tiukkana seura pyrkii tehostamaan ilmoitusmyyntiä sekä lehteen että nettisivuille.
 
TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET
 
Seuran painopistealueiksi toimintavuodelle 2017 määritetään:
 
1.Toiminnallisten jäsen- ja yleisötilaisuuksien järjestäminen laajempana, monipuolisempana ja tehokkaammin yhteistyöverkostoja hyödyntäen kuin aiemmin
 
2.Sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen kehittäminen myös uusia tiedotuskanavia etsien
 
3.Seuran taloudellisten resurssien parantaminen
Vuonna 2017 toimintaa pyritään tehostamaan ja fokusoimaan niin, jotta rajallisilla resursseilla voidaan toteuttaa mahdollisimman paljon hyödyllistä ja jäsenistöä kiinnostavaa toimintaa.
 
KÄYTÄNNÖN TOIMINTAA
 
Syksystä 2015 lähtien säännöllisesti pidettyä Studia Danubia -luentosarjaa Kulttuurikeskus. Caisassa Helsingissä jatketaan yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa. Kyseessä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton luentosarja, jossa tehdään Tonavan alueen maiden kulttuuria, historiaa ja nykypäivää tutuksi kulttuurikeskuksen toimintaperiaatteidenmukaisesti. Tarkempi ohjelma näkyy eri liitteessä.
 
Tammikuussa seura osallistuu perinteiseen tapaan Helsingissä järjestettäville matkamessuille muiden ystävyysseurojen tapaan. Tällä kertaa seura osallistuu omalla osastolla.
 
Vuoden alusta 2017 tulee kuluneeksi 10 vuotta Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyyden alkamisesta.Tämän kunniaksi Suomi-Romania-Seura ja Suomi-Bulgaria-seura yhteistyössä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin kanssa järjestävät helmikuussa 2017 seminaarin aiheella ”Romania ja Bulgaria 10 vuotta EU:ssa,- mitä nyt ja miten tästä eteenpäin?”.
 
Kevään tulon juhla Martisor/Martenitsa järjestetään perinteiseen tapaan 28.2. yhteistyössä Suomi-Bulgaria-seuran ja Suomi-Moldova-seuran kanssa . Kiertävän järjestelyvastuun mukaisesti järjestelyvastuu vuonna 2017 on Suomi-Romania-Seuralla.
 
Syksyllä 2017 järjestetään samojen tahojen sekä Suomi-Ukraina-Sillan kanssa jo perinteinen sadonkorjuu-/viinijuhla sekä uutena yhteistyöhankkeena 10 päivän matka Ukrainaan, Moldovaan, Romaniaan ja Bulgariaan. 
 
Myös muita perinteisiä romanialaisia juhlapäiviä (Limba noastră, Eminescu-päivä, Romanian yhdistymisen päivät 24.1. ja 1.12.) tuodaan esille sekä omassa toiminnassa että yhteistyössä muiden tahojen kanssa. 
 
Kesällä 2017 järjestetään perinteinen kesäretki tällä kertaa Uuteen Valamon luostariin Heinävedelle. Hankkeen yhteistyömahdollisuuksia Suomi-Bulgaria-seuran ja Suomi-Moldova -seuran kanssa valmistellaan.
 
Kesäkaudella toteutetaan mahdollisesti myös suomalais-romanialainen taidenäyttely yhteistyössä Suomessa asuvien romanialaistaiteilijoiden kanssa. 
 
Vuosi 2017 on myös Suomen itsenäisyyden juhlavuosi. Tämä tullaan ottamaan huomioon eri tavoin seuran toiminnassa ja ohjelmien toteuttamisessa sekä osallistumisessa muiden toimijoiden järjestämiin tilaisuuksiin. 
 
1.12.2018 tulee Romanian toisesta yhdistymisestä kuluneeksi sata vuotta, ja odotettavissa on siten merkittävä juhlavuosi heti Suomen juhlavuoden perään. Seura aloittaa valmistelut juhlavuoden huomioon ottamiseksi omassa toiminnassaan ja tulee toteuttamaan juhlaohjelmaa kotimaassa sekä järjestämään vuonna 2018 erityisen Romanian juhlamatkan, jonka fokuksena on Romanian kolme suuraluetta; Valakia, Moldova ja Transilvania sekä vuoden 1918 unionin sopimispaikka Alba Iulia.
 
JÄSENMAKSU
 
Yleinen kustannustason nousu ja erityisesti lehden taiton uudelleen järjestely aiheuttanevat jäsenmaksuun korotuspaineita, mutta koska sitä nostettiin jo viime vuonna, seuran hallitus esittää syyskokoukselle, ettei sitä nosteta vaan pidetään ennallaan; 25 € aikuisilta ja 15 € nuorilta (alle 30 v.) ja perhejäseniltä 15 €.
 
Toimintasuunnitelma on hyväksytty syyskokouksessa Helsingissä 19.11.2016
 
*******************
Suomi-Romania-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2016

YLEISTÄ

Vuosi 2016 oli Suomi-Romania-Seura ry:n 65. toimintavuosi. Seuran toiminta-ajatuksen mukaan Suomi-Romania-Seura tekee toiminnallaan suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Päämääriensä mukaan seura kehittää kulttuuri-, matkailu- ja muuta yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa sekä ylläpitää yhteyksiä Suomessa asuviin romanialaisiin. Kuluneen vuoden toimintaa toteutettiin hyväksytyn suunnitelman mukaisesti pitäen seuran taloutta samalla tasapainoisena ja vakaana.

JÄSENISTÖ
Seuraan kuului vuonna 2016 220 maksavaa henkilöjäsentä. Kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren ja 2015 kutsutut kunniajäsenet Maija-Liisa Pitkä ja Liisa Ryömä sekä Tuulikki ja Voitto Sulander.

HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT
Seuran hallituksen puheenjohtajana vuonna 2016 toimi Jussi Tuovinen, 1.varapuheenjohtajana Matti Sippola ja 2.varapuheenjohtajana Mikko Heikkilä. Muut hallituksen jäsenet olivat Eeva Blumenthal, Ville Karas, Jaakko Ojanne ja Anssi Vuorinen sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Sissi Juhola-Arjanko ja Kari Mäkelä.
Sihteerinä ja rahastonhoitajana toimi Anssi Vuorinen ja jäsenlehden päätoimittajana Mikko Heikkilä. Seuran toiminnantarkastajana toimi Raili Monto ja varatoiminnantarkastajana Päivi Siekkinen.

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN
Toimintaa jatkettiin yhdistyksen toimintasuunnitelman päälinjauksia noudattaen. Yhdistyksen sisäistä tiedotusta toteutettiin jäsenlehden, jäsenkirjeitten ja sähköpostin avulla. Yhdistyksen julkisuuskuvaa parannettiin tekemällä toimintaamme tunnetuksi eri tilaisuuksissa.

Vuodelle 2016 asetettujen toiminnallisten tavoitteiden voitaneen katsoa toteutuneen erinomaisesti taloudellisten resurssien niukkuudesta huolimatta. Käytännön toimintaa on onnistuneen 65-vuotisjuhlan lisäksi määrätietoisesti laajennettu ja monipuolistettu vuoden aikana panostaen erityisesti ystävyysseurojen yhteistyöhön mm. jatkamalla aiemmin aloitettua Studia Danubia -luentosarjaa sekä järjestämällä seuran perinteinen kevääntulon Martisor -juhla sekä kevätretki keskinäisessä yhteistyössä.

Nelivärinen jäsenlehti Viesti-Veşti ilmestyi suunnitelman mukaisesti neljä kertaa vuodessa. Lehti on saanut kiitosta niin jäsenistön taholta kuin sen ulkopuoleltakin. Jäsenlehden ja jäsenkirjeiden lisäksi seuran sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä on käytetty onnistuneesti hyväksi sähköistä viestintää sähköpostin lisäksi myös seuran kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Tavoitteeksi asetettua yhdistystoiminnan strategiaprosessia saatiin vuonna 2016 vietyä eteenpäin siinä määrin, että seuraavan kerran vastaavalle tilanneanalyysille lienee tarvetta vasta noin viiden vuoden kuluttua.
Taloudellisten tavoitteiden voidaan todeta myös tulleen saavutetuiksi OKM:n toiminta-avustuksen turvin ja tarkkaa budjettikuria noudattaen. Tavoiteltu jäsenlehden ilmoitustulotuotto on kuitenkin edelleen jäänyt varsin vähäiseksi, joten sen eteen pitää ponnistella jatkossa entistäkin pontevammin, varsinkin kun yleinen taloudellinen tilanne osoittaa pitkästä aikaa pieniä elpymisen merkkejä.

KOKOUKSET

Yhdistyksen ja hallituksen kokoukset

Kevätkokous pidettiin 5.3. Rautatieasemakahviossa Salossa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin seuran kehittämisprosessin jatkopalaveri.
Syyskokous pidettiin 19.11. Helsingissä osoitteessa Porvoonkatu 37 A. Kokouksen yhteydessä järjestettiin myös seuran ohjelmallinen pikkujoulujuhla. Molempien kokouksien puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Jussi Tuovinen.

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 7 kertaa puheenjohtajan kutsumana ja johtamana. Kokoukset pidettiin Helsingissä (8.2., 1.4., 20.5., 22.8., 13.10. ja 20.12.) ja Salon Muurlassa (7.9.)

Seuran strategiapalaverit
Vuonna 2015 aloitettua kehittämisprosessia jatkettiin 5.3.2016 analysoimalla seuran menneen vuosikymmenen toimintaa ryhmissä ja yksilöinä samalla etsien suuntaa tulevaisuuteen. Välitilinpäätös saatiin 7.9.2016 työstettyä seuran uudeksi toiminta-ajatukseksi ja toiminnan päämääriksi, joiden suunnassa on mahdollista edetä seuraavalle vuosikymmenelle.

TAPAHTUMAT JA MUU TOIMINTA

Matkamessut: Seura osallistui Matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa 21.-24.1.2016 yhteisellä osastolla Suomi-Moldova-Seuran ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistyksen kanssa. Lisäväriä osastolle toi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä, joka suoritti messuyleisön keskuudessa kyselyn näiden tiedoista ja asenteista Romaniaa kohtaan. Sittemmin kyselyn tuloksia esiteltiin seuran 65-vuotisjuhlaseminaarissa 8.10.2016.

Kevääntulon juhla Martisor/Martenitsa
Kevääntulon juhlaa Martisor/Martenitsa vietettiin yhdessä Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa perinteisin menoin Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijoiden asuntolan saunahuoneella osoitteessa Paraistentie 17. Tilaisuus oli jälleen kerran lämminhenkinen ja yhteisöllisyyttä lisäävä ja löylytkin olivat miellyttävät. Musiikkia tilaisuuteen tarjosi Dynamic Duo eli Kim Calonius ja Stefan Smirnov.

Molempain Moldovain kiertomatka
Kevään korvalla 4.-10.5.2016 järjestettiin yhteistyössä Suomi-Moldova-Seuran ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistyksen kanssa Molempain Moldovain kiertomatka Moldovan tasavaltaan ja Romanian Moldovaan. Matkaohjelma oli tiivis ja antoisa ja siinä tutustuttiin mm. Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun, Transnistrian kapinallismaakuntaan, valtavaan Cricovan viiniluolastoon sekä moniin Bukovinan kuuluisiin sisältä ja ulkoa maalattuihin luostareihin, joista monet ovat myös Unescon maailmanperintökohteita. Matkalle osallistui useita seuran jäseniä.

Impin päivän kesäretki
Perinteinen kesäretki järjestettiin tällä kertaa Pirkanmaalle Impin päivänä 11.6.2016. Kumppaneina yhteistyössä olivat jälleen Suomi-Moldova-Seura ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistys, joiden jäseniä osallistui myös retkelle. Retken pääkohteina Akaassa olivat erityisesti Toijalan ja Viialan kirjastot, joista viimeksi mainitussa pidettiin molempien seurojen yhteisen taidenäyttelyn avajaiset sekä Tampereen seudulla jonne retki jatkui. Kaiken kaikkiaan retkellä oli tarjolla erittäin monipuolinen ja kiinnostava kulttuurinen kokonaisuus taidetta, romaniankielisiä kirjoja, esitelmiä, Hopping Brewster –panimon pienpanimo-oluita, Suomen poliisimuseo, Tampereen kulttuurihistoriaa sekä lopuksi vielä munkkikahvit Pispalanharjun näkötornilla. Kiitokset erityisesti Timo Tammiselle onnistuneista retken järjestelyistä Akaan kirjastojen osalta.

Syyspäivän viininkorjuujuhla
Syyskausi käynnistettiin uudella ja onnistuneeksi havaitulla yhteistyömuodolla Syyspäivän viininkorjuujuhlalla, joka pidettiin syyspäiväntasauksen päivänä torstaina 22.9.2016 Helsingissä osoitteessa Porvoonkatu 37 A, Kyseessä oli yhteishanke Suomi-Bulgaria-Seuran, Suomi-Moldova-Seuran ja Suomi-Ukraina-Sillan kanssa. SBS:n kautta osallistujat saivat herkullista tarjoilua ja SUS:n puheenjohtaja Aki Pulli johdatteli juhlaväen Balkanin ja Tonavan seudun viinien maistuvaan maailmaan sekä tiedollisesti että varsinkin aistinvaraisesti.

Kansainvälinen 65-vuotisjuhlaseminaari
Seuran 65. juhlavuotta juhlistettiin vuoden päätapahtumalla eli kansainvälisellä juhlaseminaarilla lauantaina 8.10.2016 Helsingissä Pasilan kirjaston pääauditoriossa osoitteessa Kellosilta 9. Tilaisuudessa oli sekä suomenkielinen että englanninkielinen osuus ja se osoittautui kaikilta osin menestykseksi. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan mm. neljä entistä suurlähettilästä; Timo Koponen, Pekka Harttila, Irmeli Mustonen ja Ulla Väistö, joista kaksi viimeksi mainittua liittyi myös seuran jäseniksi. Romanian Suomen suurlähettiläs Razvan Rotundu toi tilaisuuteen lähetystön tervehdyksen ja juhlapuheen piti seuran kunniapuheenjohtaja Lauri Lindgren. Läheinen yhteistyötahomme ja sisarseuramme Suomi-Bulgaria-Seura muisti puheenjohtajansa Tapani Salosen johdolla seuraa tervehdyksellä ja kauniilla Romanian lipun väreihin asetetulla kukkalaitteella.
 
Palkitsemiset:
Kunniajäsenkirjojen ja standaarien luovutus 8.10.2016
Juhlaseminaarin alussa luovutettiin myös seuran kunniajäsenyyttä osoittavat kunniakirjat
Tuulikki ja Voitto Sulanderille, Maija-Liisa Pitkälle ja Liisa Ryömälle. Päätöksen jälkeen saimme suruksemme kuulla, että Voitto Sulander oli menehtynyt 14.9.2016 ja niinpä hänen kunniakirjansa toimitettiin hänen leskelleen postuumisti ja hänen muistokseen pidettiin tilaisuuden yhteydessä pieni hiljainen hetki.
Seuran numeroidut pöytäviirit eli standaarit myönnettiin seuraaville henkilöille ansioistaan: Eira Karjalainen (N:o 10) monikymmenvuotisesta toiminnastaan toimittajana, tulkkina ja kielenkääntäjänä kääntäen lukuisan määrän romaniankielisiä dokumentteja ja filmejä suomenkielelle tekstityksineen
Inkeri Sippo-Tujunen ja Ari Tujunen yhdessä (N:o 11) pitkäaikaisesta työstään tehdä suomalaisille tunnetuksi etenkin romanialaista kansantanssikulttuuria ja ollen Balkanin maiden kansantansseja esittävän tanssiryhmä Frunzan perustajajäseniä
Marjatta Vesalainen (N:o 12) ammattinsa ja työuransa aikana tekemästään arvostetusta työstä Suomeen saapuneiden Romanian romaniväestöön kuuluvien ihmisten elinolosuhteiden kohentamiseksi
Paavo Vähätiitto (N:o 13) pitkäaikaisesta toiminnastaan seuran aktiivijäsenenä, josta hallituksen puheenjohtajana vuosina 2008-2010, minä aikana panostanut erityisesti seuran taloudellisten edellytysten kohentamiseen

Studia Danubia –luento- ja keskustelutilaisuudet
Syksyllä 2015 seuran aloitteesta ja koordinoimana aloitettu eri ystävyysseurojen yhteistyönä toteuttama Studia Danubia –luentosarja jatkui Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa aktiivisesti ja säännöllisesti koko vuoden 2016 ajan. Tilaisuudet olivat avoimia ja maksuttomia kaikille kiinnostuneille toteuttaen siten sekä seuran että myös kulttuurikeskuksen tavoitetta lisätä kansainvälistä tietoa ja ymmärtämystä toisia kulttuureja kohtaan ja siten osaltaan vähentää ennakkoluuloja ja muukalaisvastaisuutta. Tilaisuuksien aiheet olivat:
Ti 19.1. Aluekehitysneuvos KTM Risto Tienari: Kokemuksia Romanian hallinnosta EU- liittymisen aikoihin Ti 23.2. MMT Anssi Vuorinen: Matkailijan kokemuksia Moldovasta; FM Elenn Grațiela Știrbu: Moldova: a long-awaited trip
Ti 22.3. VTT Heikki Larmola: Tsekin historian käännekohdat ja kuuluisat kahdeksikkovuodet
Ke 20.4. VTM Kari J. Talvitie, sotahistorian asiantuntija: Kaartilaisten sotaretki Balkanille ja Bulgarian vapautus
Ke 18.5. Matkailuasiantuntija Maija Boshkov: Elämyksiä Bulgariassa, suomalainen näkökulma
Ti 20.9. Liikunnanohjaaja Liviu Petrila: Romanian pitkä tie diktatuurista demokratiaan
Ti 18.10. Tietoasiantuntija Mikko Hakalin: Länsi-Balkanin tuntemattomat matkailuhelmet: Albania, Kosovo, Makedonia ja Montenegro
Ti 15.11. Erityisopettaja Sissi Juhola kumppaneineen: Suomen kielen ja kulttuurin opetus Romaniassa
Ti 13.12. Suomentaja Päivi Paloposki: Matkalla Babadagiin: Andrzej Stasiukin kuvauksia Itä- Euroopan syrjäkulmilta

EDUSTUKSET JA OSALLISTUMISET
Romanian uuden suurlähettilään Razvan Rotundun kutsuille ja konserttiin 16.9.2016 suurlähetystössä osallistuivat Vilma ja Matti Sippola sekä Gloria Badarau-Heikkilä.
Tampereen Suomi-Romania -yhdistyksen Romanian kansallispäivän juhlaan 4.12.2016 osallistuivat seuran edustajina Jussi Tuovinen ja Timo Tamminen.
Romanian kansallispäivän tilaisuuteen 1.12.2016 suurlähetystössä osallistui Paavo Vähätiitto.
Ystävyysseurojen liiton kevätkokouksessa 7.4.2016 seuraa edusti Matti Sippola ja syyskokouksessa 10.11.2016 Matti Sippola ja Jussi Tuovinen. YSL:n syysretkelle seurasta osallistuivat Matti ja Vilma Sippola.
Muiltakin osin seuran toiminta on jatkunut vilkkaana etsien aktiivisesti uusia toimintamuotoja ja yhteistyötahoja vanhojakaan toimintamuotoja unohtamatta.

Helsingissä 23.2.2017
SUOMI-ROMANIA-SEURAN HALLITUS
 
 
 
 
 
 
 
 
Suomi-Romania-Seura ry

 

TOIMINTASUUNNITELMA 2016                                                           7.11.2015

YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten kulttuurin ystävien vuonna 1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2016 on siten yhdistyksen 65. toimintavuosi. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kansaa, luontoa ja kulttuuria. Seura toimii jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa järjestäen yhteisiä tilaisuuksia ja tapaamisia.Yhteistyötä jatketaan Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa. Yhteistyötä kehitetään erityisesti muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin liittyvien yhdistysten ja muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien ystävyysseurojen kanssa. Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa aloitettua Itä-Balkanin ystävyysseurojen yhteistyötä syvennetään ja monipuolistetaan.Yhteistyötä kansalais- ja työväenopistojen sekä muiden oppilaitosten kanssa pyritään laajentamaan ja tehostamaan Romanian kulttuurin, kielen ja historian tunnetuksi tekemiseksi suomalaisten keskuudessa. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri puolilla maata. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä tarvitaan yhdyshenkilöiksi eri paikkakunnille pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata.

LEHTI JA MUU TIEDOTUS

Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä nelivärinen Viesti-Vesti –lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan ja kulttuuriin liittyviä artikkeleita. Lehti toimitetaan joko sähköisenä tai printtiversiona tilaajan esittämän toivomuksen mukaisesti. Kustannussyistä seura luonnollisesti toivoo, että kaikki ne, jotka voivat lukea lehden sähköisenä versiona, myös tekisivät niin.

Lehden lisäksi seura toimittaa jäsenistölleen jäsenkirjeitä ja muita tiedotteita jälleen joko sähköisesti tai manuaalisesti. Näiden lisäksi seuralla on oma kotisivu ja Facebook-sivu, joita jäsenistön toivotaan aktiivisesti seuraavan varsinkin ajankohtaisten tapahtumien osalta. Mahdollisuuksien mukaan seura pyrkii tuottamaan myös painettua esitemateriaalia jaettavaksi Matkamessuilla ja muissa yleisötapahtumissa.
Lehti on seuran suurin yksittäinen menoerä ja kustannusten noustessa ja yleisen taloudellisen tilanteen mitä ilmeisemmin säilyessä tiukkana seura pyrkii tehostamaan ilmoitusmyyntiä sekä lehteen että nettisivuille. Seuran hallitus toivookin koko jäsenistöltään aktiivisuutta ilmoitusmyynnissä ja toivoo, että jokainen kantaisi kortensa kekoon myös tältä osin.

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET

Seuran painopistealueiksi toimintavuodelle 2016 määritetään:

1. Toiminnallisten jäsen- ja yleisötilaisuuksien järjestäminen laajempana, monipuolisempana ja tehokkaammin yhteistyöverkostoja hyödyntäen kuin aiemmin        

2. Sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen kehittäminen myös uusia tiedotuskanavia etsien

3. Seuran taloudellisten resurssien parantaminen

Vuonna 2016 toimintaa pyritään tehostamaan ja fokusoimaan niin, jotta niukoilla resursseilla saataisiin aikaan mahdollisimman paljon hyödyllistä ja jäsenistöä kiinnostavaa toimintaa. Syksyllä 2016 on tarkoitus toteuttaa 65- vuotisjuhla ja -juhlaseminaari. Keväällä 2016 toteutetaan yhdessä Suomi-Moldova-Seuran kanssa ns. ”Suur-Moldovan” matka eli matka Romanian Moldovaan ja Moldovan tasavaltaan.

Syksyllä 2015 aloitettua Studia Danubia –luentosarjaa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä jatketaan yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa. Kevään tulon juhlaa Martisor/Martenitsa maaliskuun alussa jatketaan perinteiseen tapaan yhteistyössä Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa. Syksyllä 2016 järjestetään samojen tahojen kanssa yhteinen sadonkoruu-/viinijuhla. Muitakin yhteistyömahdollisuuksia ja –tilaisuuksia kartoitetaan ja pyritään toteuttamaan resurssien rajoissa.

1.12.2018 tulee Romanian yhdistymisestä kuluneeksi sata vuotta, ja odotettavissa on siten merkittävä juhlavuosi. Seura aloittaa valmistelut juhlavuoden huomioonottamiseksi omassa toiminnassaan ja tullee toteuttamaan juhlaohjelmaa sekä Suomessa että järjestämään erityismatkan Romaniaan.

Keväällä 2016 on tarkoitus myös järjestää vuonna 2015 aloitetun yhdistystoiminnan kehittämisprosessin päätöstilaisuus hallituksen iltakouluna.

Kustannusten nousu ja seuran toiminnan turvaaminen edellyttävät jäsenmaksun nostoa, ja hallitus esittääkin vuosikokoukselle, että seuran jäsenmaksu nostettaisiin 25 euroon sekä perhe- ja alle 18 v.nuoriso jäsenillä 15 € vuoden 2016 alusta lukien.

Suomi-Romania-Seura ry   (Toimintasuunnitelma 
hyväksytty syyskokouksessa 7.11.2015)

 *********************

 Suomi-Romania-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2015

YLEISTÄ

Vuosi 2015 oli Suomi-Romania-Seura ry:n 64. toimintavuosi. Seuran toiminta-ajatuksen mukaan Suomi-Romania-Seura tekee toiminnallaan suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kansaa, luontoa ja kulttuuria. Seura toimii jäsentensä yhdyssiteenä, järjestäen yhteisiä tilaisuuksia ja tapaamisia. Seura kehittää kulttuuri-, matkailu- ja muuta yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa sekä ylläpitää yhteyksiä Suomessa asuviin romanialaisiin. Kuluneen vuoden toimintaa toteutettiin hyväksytyn suunnitelman mukaisesti pitäen seuran taloutta samalla tasapainoisena ja vakaana.

JÄSENISTÖ 

Seuraan kuului vuonna 2015 125 maksavaa henkilöjäsentä. Kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren ja 2015 kutsutut kunniajäsenet Maija-Liisa Pitkä, sekä Tuulikki ja Voitto Sulander.

HALLITUS

Seuran hallituksen puheenjohtajana vuonna 2015 toimi Jussi Tuovinen, 1.varapuheenjohtajana Matti Sippola ja 2.varapuheenjohtajana Anca Sarau-Vuorinen. Muut hallituksen jäsenet olivat Mikko Heikkilä, Stefan Smirnov, Anssi Vuorinen ja Paavo Vähätiitto sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Jaakko Kölhi ja Tiina Toivonen. Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä toimi Eeva Blumenthal, rahastonhoitajana ja jäsenlehden päätoimittajana Mikko Heikkilä.

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET

Toimintaa jatkettiin seuran toimintasuunnitelman päälinjauksia noudattaen. Seuran sisäistä tiedotusta toteutettiin jäsenlehden, jäsenkirjeitten ja sähköpostin avulla. Seuran julkisuuskuvaa parannettiin tekemällä toimintaamme tunnetuksi eri tilaisuuksissa.

TOIMINNAN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

Jäsenlehti Viesti-Vesti ilmestyi suunnitelman mukaisesti neljä kertaa vuodessa. Lehti on saanut kiitosta niin jäsenistön taholta kuin sen ulkopuoleltakin. Yhteistoiminnan ylläpitoa ystävyysseurojen kanssa toteutettiin Helsingin matkamessuilla, Martisor/Martenitsa –tilaisuudessa yhdessä Suomi-Bulgaria-seuran ja Suomi-Moldova-seuran kanssa sekä syksyllä 2015 käynnistyneessä Studia Danubia –luentosarjahankkeessa yhdessä Suomi-Moldova-seuran kanssa.

KOKOUKSET

Yhdistyksen kokoukset:
Kevätkokous pidettiin 11.4. Turussa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin Anssi Vuorisen opastamana kulttuurihistoriallinen kierros Turussa. Syyskokous pidettiin 7.11. Helsingissä. Kokouksen yhteydessä pidettiin myös seuran Early Bird –pikkujoulut. Molempien kokouksien puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Jussi Tuovinen.

Hallituksen kokoukset: 

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 7 kertaa puheenjohtajan kutsumana. Kokoukset pidettiin Helsingissä (10.1, 12.9, 30.10. ja 15.12.), Salon Muurlassa (7.3.) ja Turussa (11.4.)  

YHDISTYKSEN  MUU TOIMINTA
Talous ja tilinpito 

Jäsenmaksujen perintä- ja tilityskäytäntöjä toteutettiin aiempien vuosien mallin mukaisesti. Kirjanpidosta vastasi yhdistyksen rahastonhoitajana toiminut Mikko Heikkilä.

Tapahtumat

Seura osallistui omalla osastollaan Matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.1. 

Kevääntulon juhlaa Martisor/Martenitsa vietettiin yhdessä Suomi-Bulgaria- ja Suomi-Moldova-seurojen kanssa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 28.2. 

Romania- ja Moldova-aiheinen kevättilaisuus pidettiin yhdessä Suomi-Moldova-seuran kanssa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 12.5. 

Maailma Kylässä –festivaaliin Helsingissä osallistuttiin omalla osastolla  23.-24.5. 

Salon seudulle järjestettiin monipuolinen kokopäivän kulttuuriretki 25.7. 
Retken pääkohteena oli Romanian Dreams -kansainvälinen kuvataidenäyttely Kiskon kivimakasiinissa Salossa. Näyttelyssä olivat esillä kahdeksan taiteilijan yhteisnäyttelyssä myös jäsenemme taidemaalari Asta Niemistö ja kuvataiteilija Gloria Badarau-Heikkilä. Viimeksi mainitun taiteilijan töitä oli kesällä esillä myös Iasissa Romaniassa näyttelyssä, jota organisoi romanialainen seuramme jäsen Ionela Ionescu.

Syksyllä aloitettiin seuran aloitteesta ja koordinoimana eri ystävyysseurojen yhteistyönä toteuttama Studia Danubia –luentosarja, jonka puitteissa järjestettiin neljä tilaisuutta Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä. Tilaisuuksien aiheet olivat: 

- 15.9. Viinikonsultti Timo Jokinen: Pikakatsaus Tonavan alueen viineihin
- 14.10. MMT Anssi Vuorinen: Pikakatsaus Romanian kulttuuriin ja kansanperinteeseen
- 17.11. Sukututkija DI Kim Calonius: Suomi ja Moldova - kontaktit historiassa
              FM Erno Miettinen: Transnistrian haaste Moldovalle ja Euroopalle
- 15.12. Maj. evp Mikko Heikkilä: Klaus Johannis - Romanian presidentti 

Ystävyysseurojen liiton (YSL) syyskokoukseen Helsingissä 12.11. osallistui seuran valtakirjalla ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Sippola.

Romanian kansallispäivän juhlassa Tampereella 28.11. seuraa edustivat Matti Sippola ja neljä muuta seuran jäsentä.

Kansallispäivän 1.12. vastaanotolla Romanian suurlähetystössä seuraa edusti hallituksen jäsen Paavo Vähätiitto.
 

SUOMI-ROMANIA-SEURAN HALLITUS

 

***********************

 

 

 

 

   

                                                
       

                

 

 
 
 
 

      
 

 

 

 

©2018 suomi-romania -seura ry - suntuubi.com